用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無男仔讀嘉諾撒聖心幼稚園
go

有無男仔讀嘉諾撒聖心幼稚園

希望有媽媽可以幫下我:
因先生是該校畢業生, 所有修女話會有分, 但好似大部份學生是女生, 男仔讀好似比較小, 另外, 請問男仔會派什麼小學呢?

苦惱媽媽

原文章由 babadogcat 於 08-5-21 10:25 發表
希望有媽媽可以幫下我:
因先生是該校畢業生, 所有修女話會有分, 但好似大部份學生是女生, 男仔讀好似比較小, 另外, 請問男仔會派什麼小學呢?

苦惱媽媽 ...

你它公幾年畢業?我女之後果年先收男生架喎(八掛下,hehe)

而家多數男仔都集中一班,可能因為其他問題,有小部份兩三個係第二班,(今年既安排唔知係跟往年,定有新安排)

男仔入高主教機會好高,quarry bay嘉諾撒都會有著數,但中學是女校,再有無d好安排?可能有都未定,但一切都視乎情況,今年我仔升完再話你知

Hi Sindy

好多謝你既回覆 (太好啦), 我老公係嘉勒撒畢業, 但學校跟聖心合併.  我地好老啦.

你可以分享下點解比仔仔讀這間, 是否想入高主教?  我的小朋友比較活躍, 所以要諗清楚, 因為我相信嘉勒撒聖心同高主教應該都係比較傳統教學 (可能唔係啦, 請更正)

希望你仔仔可以派到你心儀小學 (讀得開心), 到時話我知, 因為, 唔係太多男生呀

唔該晒

原文章由 Sindy 於 08-5-21 13:33 發表

你它公幾年畢業?我女之後果年先收男生架喎(八掛下,hehe)

而家多數男仔都集中一班,可能因為其他問題,有小部份兩三個係第二班,(今年既安排唔知係跟往年,定有新安排)

男仔入高主教機會好高,quarry bay嘉諾撒都會有 ...

原文章由 babadogcat 於 08-5-21 16:22 發表
Hi Sindy

好多謝你既回覆 (太好啦), 我老公係嘉勒撒畢業, 但學校跟聖心合併.  我地好老啦.

你可以分享下點解比仔仔讀這間, 是否想入高主教?  我的小朋友比較活躍, 所以要諗清楚, 因為我相信嘉勒撒聖心同高主教應該 ...

ic,十幾年前,聖心係高街時,係淨收女仔先架......後來返黎羅便x道,就收埋男仔.....我二女黎讀時,都無發覺之前無男仔.....我d觀察力好鬼差....

我兩個女都係呢度讀的,其實無乜幼稚園得選擇,咁收左阿仔果d,其實條路都差唔多,所以揀間熟架啦,呢度我對佢老師都好有信心,呢度好多老師,都係大女同二女時都係度做架啦,再加上之前係呢度做過,好知校長好鍚小朋友架,大聲鬧會同返老師講*(十幾年前已經係咁架啦),所以我好放心我仔會係呢度好愉快的,小學開始就要博殺架啦,所以比多三年佢舒服下囉,我仔都好活躍下架,初時spk同聖心可以揀,兩邊都係好愉快既學校,我有小小擔心阿仔係聖心會唔慣,但而家好好呀,教男仔班既老師,係對開男仔架,所以好知佢地既特性,因為女仔始終會乖d架麻.....但老師都好包容架,同埋好專重佢地既發展/特性,唔會夾硬要坐定定,會引導佢...我有次係屋企話:你再咁樣,老師實鬧你啫,點知佢話:x老師好溫柔架,唔會鬧架....我只是無心/隨心講咁既一句,就知老師係佢心目中係點架啦,而家阿仔讀左兩級,兩級既老師/班主任都好好架,好有方法引導佢的,所以唔駛太擔心,不過到k3就會可能嚴返少少,始終要接返小學既模式

*果時多數幼稚園既老師,都仲係好傳統的,會大聲喝小朋友的,我當時係個課室度,都唔覺有乜唔妥,但校長好勤力巡堂架,見到咁,即刻叫個老師出班房,同佢講應該點對小朋友,話比佢應唔駛咁惡/大聲的,雖然校長退左休,仲會進修關於小朋友情緒呀,同小朋友溝通既最新方法呀......好有心

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-5-21 17:03 編輯 ]

Sorry, 想問吓嘉勒撒在哪裡架? 係中學? 何時跟聖心書院合併呢? Thank you!
原文章由 babadogcat 於 08-5-21 16:22 發表
Hi Sindy
你可以分享下點解比仔仔讀這間, 是否想入高主教?  我的小朋友比較活躍, 所以要諗清楚, 因為我相信嘉勒撒聖心同高主教應該 ...

原文章由 BreMa 於 08-5-21 17:03 發表
Sorry, 想問吓嘉勒撒在哪裡架? 係中學? 何時跟聖心書院合併呢? Thank you!

以前聖心同嘉諾撒係兩間幼稚園,因為羅便x道要重建,所以借左高街既地方,後尾重建好,就一齊搬左而家呢度,合併左

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-5-21 17:07 編輯 ]

Sindy, 多謝你的分享!聽到和看到我和媽媽的母校不斷在革新、進步,全都是為了给幼兒一個快樂的幼稚園生活,我真的冇為囡囡揀錯幼稚園了。
原文章由 Sindy 於 08-5-21 17:05 發表
以前聖心同嘉諾撒係兩間幼稚園,因為羅便x道要重建,所以借左高街既地方,後尾重建好,就一齊搬左而家呢度,合併左

原文章由 BreMa 於 08-5-21 17:13 發表
Sindy, 多謝你的分享!聽到和看到我和媽媽的母校不斷在革新、進步,全都是為了给幼兒一個快樂的幼稚園生活,我真的冇為囡囡揀錯幼稚園了。
...

佢地唔會走在時代尖端,但絕對會同時代進步,所以好多人label佢係一間傳統幼稚園....想改變佢/updat佢地既睇法,呢方面用幾多唇舌都唔會傳到訊息比佢地架...好無奈

Thank you Sindy and BreMa

其實選幼稚園好難, 好彩有你地分享.  除了嘉勒撒聖心, 維多利亞 / 寶血我都感興趣.

醒目開學勳章

我大囡三囡都讀寶血,鍾意校舍大和整潔,環境清靜.老師好好三囡係k1頭3,4個月時基本顏色可分辨.現在k2普通話都會講好多,最更要校車係學校車隊保母都是學校請..好放心.

Hi Vkk,

請問寶血難考嗎, 佢地喜歡什麼類型孩子, 我仔仔好活躍, 唔停.  試過去一個playgroup trail class, 個導師一攞新野出來, 佢就好開心走去睇, 第一個沖出去, 之後老師指住仔仔話, 呢d咪係無EQ, 我地唔可以比小朋友咁, 嘩, 真係肉酸死.  所以希望可以多了解不同學校, 唔想仔仔再比人咁對待, 作為媽媽好唔開心

原文章由 vkk 於 08-5-21 23:42 發表
我大囡三囡都讀寶血,鍾意校舍大和整潔,環境清靜.老師好好三囡係k1頭3,4個月時基本顏色可分辨.現在k2普通話都會講好多,最更要校車係學校車隊保母都是學校請..好放心. ...

我覺得你個 playgroup 都有d問題,小朋友當然係活躍啦,咁話人無EQ好似有d過份。

寶血係好容易入,學校老師好有愛心,interview時老師只是同小孩玩下,好輕鬆。

原文章由 babadogcat 於 08-5-22 10:16 發表
Hi Vkk,

請問寶血難考嗎, 佢地喜歡什麼類型孩子, 我仔仔好活躍, 唔停.  試過去一個playgroup trail class, 個導師一攞新野出來, 佢就好開心走去睇, 第一個沖出去, 之後老師指住仔仔話, 呢d咪係無EQ, 我地唔可以比小 ...

Thanks so much Yiuyiubee

所以無參加果個playgroup, 我會試下寶血, 多謝你

原文章由 Yiuyiubee 於 08-5-22 13:34 發表
我覺得你個 playgroup 都有d問題,小朋友當然係活躍啦,咁話人無EQ好似有d過份。

寶血係好容易入,學校老師好有愛心,interview時老師只是同小孩玩下,好輕鬆。

...

原文章由 babadogcat 於 08-5-22 10:16 發表
Hi Vkk,

請問寶血難考嗎, 佢地喜歡什麼類型孩子, 我仔仔好活躍, 唔停.  試過去一個playgroup trail class, 個導師一攞新野出來, 佢就好開心走去睇, 第一個沖出去, 之後老師指住仔仔話, 呢d咪係無EQ, 我地唔可以比小 ...

好容易....`認顏色&水果,動物與最後老師和家長交談是 最重要的一環