用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 南區官小不歡迎有需要特殊支援的小朋友入讀 ...
go

南區官小不歡迎有需要特殊支援的小朋友入讀 [複製鏈接]

今日我打電話去南區官小, 想了解一下學校有什麼支援或配套可給遲緩, 自閉証小朋友入讀, (因為聽聞某些官小做融合小學不錯).  可惜, 與那位主任傾談幾句後, 我絕對肯定佢地係唔歡迎及歧視我們的小朋友.

我說: 因為小朋友現在讀K2, 但都打算會給小朋友REPEAT 多一年. 本女兒是一位專注力差 (是選擇性專注的小朋友, 並不是完全差勁), 她是一位表達力弱的小朋友.  請問貴校有什麼可幫到類似我的小朋友呀?

南區官小主任說: 我地就係融合小學, 所謂融合小學就係將你小朋友融入大班教學, 別的小朋友做十樣功課, 你的小朋友都要, 並不是因為你小朋友遲緩或需要幫而減少功課.

那我就問: 請問你校是否多功課呢?

南區官小主任說: 緊係啦, 一般家長都係要求小朋友多功課, 多溫習, 所以算做比一般學校多功課嫁.  你自己諗清楚啦, 究竟你小朋友適唔適合入讀, 我們沒有什麼支援, 就算你小朋友智力正常都要跟得上先得.

我說: 我小朋友5歲大, 現智能是4.5歲至5歲左右, 我估無問題掛?

南區官小主任說: 呢樣野我唔咁講, 總之我地學校唔會因為你小朋友問題而就晒你小朋友, 而係你自己諗辦法點樣幫你小朋友去融入我地呢間小學.

我完全感覺到此校係唔歡迎有特殊需要的小朋友入讀, 真好令人沮喪, 失望.

各位媽咪, 呢d係我o既經驗, 我只係想將事實講比大家知, 我明白各位媽咪都想搵一間包容, 有支援及幫到我們的小朋友上小學.  可是竟然那些所謂融合小學會有這樣不歡容的心態.

希望小小經驗比各媽咪參考.

[ 本文章最後由 小艾比 於 08-5-20 22:10 編輯 ]
   0    0    0    0
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

原文章由 小艾比 於 08-5-20 19:44 發表
今日我打電話去南區官小, 想了解一下學校有什麼支援或配套可給遲緩, 自閉証小朋友入讀, (因為聽聞某些官小做融合小學不錯).  可惜, 與那位主任傾談幾句後, 我絕對肯定佢地係唔歡迎及歧視我們的小朋友.

我說: 因為小 ...

aiya,我睇過佢地之前的視學報告,又話到佢地係融合小學,會點幫點幫d 有需要的小朋友諸如此類,mud 原來係假架!

原文章由 shunshunma 於 08-5-20 22:18 發表

aiya,我睇過佢地之前的視學報告,又話到佢地係融合小學,會點幫點幫d 有需要的小朋友諸如此類,mud 原來係假架!

選校名單又少一間lu!

shunshunma,

其實我根本唔係想打電話去南官問野嫁, 我一心係想打去香官問野嫁, 點知響小一概覽到禁錯左條link去左南官到, 無心插柳地比我知道呢間學校o既所謂融合教育係要求你個小朋友點去融入佢地o既學校.

原文章由 shunshunma 於 08-5-20 22:20 發表

選校名單又少一間lu!

[ 本文章最後由 小艾比 於 08-5-20 23:28 編輯 ]
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

南區官小

Your telephone conversation makes me feel that the government teacher is no good at all !

(If I were you, I will lodge an anonymous complaint)

I know one little boy is a gifted child (his mother does not disclose to the school nor his daughter) and very naughty.  He is disliked by the class mistress there !  Later, the mother finds another school for his son.

Anyway, the teachers there are not patient and kind enough no matter whether the kids are clever or slow learners.  They just love teaching quiet & obedient type.

What a pity the HK education system and practitioners are ! 何謂 "有教無類" ?
They do not have the heart to nurture children who is our 未來主人翁.

南區官小不歡迎有需要特殊支援的小朋友入讀

If they don't want to help 特殊需要的小朋友, why do they apply the fund for 融合小學?

If this kind of school don't apply the fund, the real 融合小學 will get more share to help 特殊需要的小朋友.

Most of 特殊需要的小朋友 are lack of help and or service due to this kind of 融合小學 such as 南區官小 getting the fund for other purpose.

HKSAR goverment and or Educational Dept should search this kind of school and stop the fund support so that the fund can go to 特殊需要的小朋友.

原文章由 發表
南區官小主任說: 呢樣野我唔咁講, 總之我地學校唔會因為你小朋友問題而就晒你小朋友, 而係你自己諗辦法點樣幫你小朋友去融入我地呢間小學.

我完全感覺到此校係唔歡迎有特殊需要的小朋友入讀, 真好令人沮喪, 失望.

太差。

原文章由 小艾比 於 08-5-20 19:44 發表
我說: 因為小 ...

……香港教育制度已經係冇人話好,香港融合教育呢……
我識得數個讀融合位的小朋友, 亦識得一啲老師……
普通小朋友讀普通學校, 都未必係開開心心咁學到嘢, 無論個老師係好定唔好(通常兩者都一定有), 要照顧到一班四十係有難度, 如果係發展遲緩小朋友都重可以由得佢响度, 有行為問題的, 啲老師根本就唔識處理……
約半年前我睇過明報一篇有關學障學生的報導, 尾段quote咗兩個年紀較大嘅老師一句說話:「我地唔信呢味嘢架!」
佢地時至今日, 都只係覺得d學生係曳同懶, 而唔信有「學障」呢樣嘢, 你話幾咁悲哀!!
因此, 我可以理解, 呢間學校又未必真係咁差, 向好嗰邊諗, 佢地係實話實說, 唔想你expect佢地做到d, 向壞嗰邊諗, 佢地係想discourage有特殊需要學生入去!

「我地唔信呢味嘢架!」
作為老師, 點可以咁講野GA!

"佢地係實話實說"
都係既, 好過入到去先發現學校做唔到融合教育...
‹ 上一主題|下一主題