用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想問有冇人知中學係唔係鐘意睇校外d比賽証書多過校內? ...
go

想問有冇人知中學係唔係鐘意睇校外d比賽証書多過校內? 咁仲有d咩証書or活動係對報 [複製鏈接]

想問有冇人知中學係唔係鐘意睇校外d比賽証書多過校內? 咁仲有d咩証書or活動係對報中學時有利ga?

如題,thanks!!

Re: 想問有冇人知中學係唔係鐘意睇校外d比賽証書多過校內? 咁仲有d咩証書or活動係對報中學? />

我囝囝申請的那間學校沒有要求要睇校內的,講明要皇家音樂,英國文化協會等証書•

Re: 想問有冇人知中學係唔係鐘意睇校外d比賽証書多過校內? 咁仲有d咩証書or活動係對報中學? />

除此之外,例如一些校外全港性既公開比賽獎狀呢??

返回頂部

皇家音樂學院---鋼琴,小提琴....

英國文化協會---劍橋小院士........

香港校際朗誦節---中,英,普通話朗誦........

香港校際音樂節---獨唱,合唱,鋼琴,節奏樂........

奧林匹克數學賽---數學 一等獎,二等獎........

各團體的校際運動會---田徑,球類,金銀銅牌.....

以上證書,最好是得獎的,因為有些中學只要有獎的,沒有獎的不必遞交.

返回頂部

tkkmama 講得冇錯, 不過有 d 新既學校最主要睇既反而係小朋友既品行, 如果品行唔好, 就未必會收!雖然個 d 証書係好重要, 但都要注意一下小朋友既品行好唔好!

返回頂部

其實有當然係有優勢,但操行都一樣重要,你小朋友有無參加邊樣既課外活動?
:-o :-D :-o

返回頂部

‹ 上一主題|下一主題

熱門主題