用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我是06年努力試家長, 有師姐妹在嗎?
go

我是06年努力試家長, 有師姐妹在嗎? [複製鏈接]

各位努力試家長

我係朗程媽媽, 2006努力試家長
朗程已經四歲多, 雖然都未肯開口講, 但其他自理同行為問題已經改變左好多好多, 而家在協康會讀書, 看著他開開心心成長, 就是這兩年多來努力的最好回報
各位記得"努力試"呀

P.S. 我好想跟各位努力試家長分享大家的湊仔心得, 請快快回覆吧
   0    0    0    0

Hi :

我很高興大家是同路人玩,我是2004年的努力試家長。我兩個仔都在協康會讀書其中一個己畢業了。他們在老師的努力下都有顯着的進步。努力呀!
我亦很多謝 努力試Yolanda & SK 他們不單教識我訓練我的兒子,他亦帶領我信主 令我有無比信心和盼望。

近來的同行計劃亦領我可和多些家長交流心得, 努力呀

[ 本文章最後由 大隻father 於 08-5-22 20:58 編輯 ]

hi 朗程媽媽
我係2002努力試家長, 正如大隻father所講, 好多謝 努力試Yolanda & SK, 因為他們讓我懂得怎樣教導兒子.

亞仔亦曾在協康讀了4年, 畢業後在主流讀緊三年級. 我亦有參與同行計劃, 與其他家長分享教養孩子經驗.

大家一齊努力呀, 希望在明天 !!

原文章由 鍾朗程媽媽 於 08-5-20 16:43 發表
各位努力試家長

我係朗程媽媽, 2006努力試家長
朗程已經四歲多, 雖然都未肯開口講, 但其他自理同行為問題已經改變左好多好多, 而家在協康會讀書, 看著他開開心心成長, 就是這兩年多來努力的最好回報
各位記得"努力 ...

朗程媽媽, 大隻father, 及mandylung:

你們好, 我剛好錯過了今年的努力試, 我的仔仔現時十八個月大, 與評估專家見過面, 亦看出自閉症跡象十分明顥, 明年一定會報名參加努力試, 我是個初哥, 如有機會, 我們不妨相約交流意見, 也讓我們的孩子多交朋友, 可以嗎?

回覆 #1 comecc 的文章

有興趣可PM 我一起organise 活動

回覆 #2 mandylung 的文章

我個大仔剛昇上小一,他很乖亦識了很多同學。但他的功課很多所以玩的時間小了

um... 請問是如何PM的?

即是用e-mail 直接留message

大隻father

Please check PM. Thanks.

回覆 #1 DMJ103 的文章

Please check your e-mail Ha Ha !

你大仔就好啦, 有咁好同學同佢玩. 我亞仔好怕輸, 所以成日玩玩吓就走咗去 (怕輸嘛), 一係自己坐埋一邊食小食, 食完自己行嚟行去, 話散步喎 !!

近日亞仔上堂都好唔專心, 同老師諗緊計.

你哋同行計劃家庭會唔會再有活動, 大家咁近, 比埋我哋一齊參加?

協康暑假旅行, 你會唔會參加呀?

原文章由 大隻father 於 08-5-22 23:10 發表
我個大仔剛昇上小一,他很乖亦識了很多同學。但他的功課很多所以玩的時間小了

Hello 大隻father, 已PM你了, 請查看.

而家未有得上努力試, 不如先睇Yolanda寫嗰本書先, 都有教家長如何幫小朋友做家居訓練. 書名"衝破障礙".

原文章由 comecc 於 08-5-22 22:51 發表
朗程媽媽, 大隻father, 及mandylung:

你們好, 我剛好錯過了今年的努力試, 我的仔仔現時十八個月大, 與評估專家見過面, 亦看出自閉症跡象十分明顥, 明年一定會報名參加努力試, 我是個初哥, 如有機會, 我們不妨相約交 ...

謝謝mandylung, 我已經買了, 也正努力讀, 努力學, 好緊張, 他明天將首次讀語言治療班, 真的要努力教, 努力試.

已PM你了, 請查看.

請記住教他們需極大愛心和耐性。有需要可聯絡交流呀!
我們互相鼓勵

回覆 #5 mandylung 的文章

記住凡事要有盼望。
暑假我想約其他家長和小朋友去2至3天遊,可能CHINA 啦!我已開始聯絡其他家長,大約在7月中到。有興趣可PM我呀!

原文章由 mandylung 於 08-5-23 17:56 發表
你大仔就好啦, 有咁好同學同佢玩. 我亞仔好怕輸, 所以成日玩玩吓就走咗去 (怕輸嘛), 一係自己坐埋一邊食小食, 食完自己行嚟行去, 話散步喎 !!

近日亞仔上堂都好唔專心, 同老師諗緊計.

你哋同行計劃家庭會唔會再有 ...

俾多啲鼓勵他慢慢有進步的!  努力

為你打氣, 努力 ~ 加油 ~
一齊努力試 . ^v^

原文章由 comecc 於 08-5-25 21:00 發表
謝謝mandylung, 我已經買了, 也正努力讀, 努力學, 好緊張, 他明天將首次讀語言治療班, 真的要努力教, 努力試.

大隻father, 我最近PM了你, 請查看!

Please check e-mail, I have PM you !

原文章由 comecc 於 08-5-28 10:54 發表
大隻father, 我最近PM了你, 請查看!
‹ 上一主題|下一主題