用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 09-10年度 讀小一(將軍澳區)請進
go

09-10年度 讀小一(將軍澳區)請進 [複製鏈接]

你地有邊間心儀學校?
你地覺得優才播道點??
   0    0    0    0
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

播道 is good!
Regards,
Uncle-DOS
親子升學專欄作家, 升學教育顧問
Uncle-DOS 《升小攻略》專欄

個人認為,兩間都係好學校,就視乎你想小朋友讀英小定係中小嘞!兩間都係我心儀的學校.不過,我亦諗過區外的小學.

請問宣基小學好唔好架?? 我大女讀田家炳小學, 不想阿仔讀這間. 想試下第二間.

原文章由 ptm_sarah 於 08-5-23 15:41 發表
請問宣基小學好唔好架?? 我大女讀田家炳小學, 不想阿仔讀這間. 想試下第二間.

宣基是好學校, 而且都好難入.
Regards,
Uncle-DOS

我的小朋友都快入小一!
田家炳是否無咁好?
循道,將天,基德,信義會,宣基好嗎?

王國長老

原文章由 hannah616 於 08-5-20 15:51 發表
你地有邊間心儀學校?
你地覺得優才及播道點??

小女係今年優才一年級生, 功課唔多(多數於放學後一小時內完成), 小朋友在小班教學中都能夠保持愉快學習, 雖然優才英數兩科比一般學校深, 但小朋友都跟得上. 因為每朝我都會同囡囡入埋課室, 所以同小朋友好多接觸, 眼見個個都好喜歡返學. 另外囡囡就讀以來普通話進步得幾快, 英文慢少少, 因為囡囡比較喜歡中文, 但在學校鼓勵閱讀下, 囡囡可以自己睇中英文書, 中文比較掌握得好, 不過英文大都可以理解.

優才一年共有四次評估, 每次出評估報告都會附上每科平均分,可以見到全級平均分都頗高.

以我所知優才會2010年起1-3年級都在旺角校舍上課, 我囡囡現在也在旺角校舍, 旺角校舍麻雀雖小但五臟俱全, 翻新後十分漂亮, 很多佈置都適合幼兒口味, 所以很多小朋友偏愛旺角校舍更甚放將軍澳總校.

優才網址: http://www.gtschool.edu.hk
我自製的優才資料搜集網址: http://www.gtcollection.com

希望以上有助妳參考.

p.s.優才是直資小學.

[ 本文章最後由 edea 於 08-5-24 12:34 編輯 ]

原文章由 janetlam74 於 08-5-24 08:58 發表
我的小朋友都快入小一!
田家炳是否無咁好?
循道,將天,基德,信義會,宣基好嗎?

田家炳由 新任校長 (以前教 St Paul co-ed) 上任後, 已回復質數了.

循道,將天, 信義會,宣基 都是出名學校,
仲有馮晴, 黃永樹, 梁潔華, 余家潔, 聖安德肋, 信義會明道 亦都是好選擇.
Regards,
Uncle-DOS

昨日我老公及老爺去了優才小學的小一入學簡介會,
之後佢地勁鍾意呢間學校,
原因是:
1. 辦學宗旨好: 讓小朋友懂得愛,卓越&喜悅,有愉快的童年;
2. 有優化課程(有才華斑共80班)
3. 鼓勵閱讀、創意及主動學習;
4. 學生可以跳級;
5. 中文P2-P6用普通話教學;
6. 英文有10個外籍老師;
7. 數學比香港學校快半級;
8. 一條龍,中學唔洗煩;
9. 學生獲獎多;

最重要是學校鼓勵學生主動發問, 又有功課堂,學生壓力不大,
好 適合我個仔 韜韜的性格。

不過09年開始P1-P3要到旺角分校讀,TO TO 又要搭校車...Side
晒d時間...!!
不要為失去的而埋怨!

醒目開學勳章

hannah616,

優才唔係一條龍,要所有科目合格、英文科70分或以上、操行B或以上,才可升優才中學。

王國長老

原文章由 hannah616 於 08-5-25 12:11 發表
原因是:
1. 辦學宗旨好: 讓小朋友懂得愛,卓越&喜悅,有愉快的童年;
4. 學生可以 ...

係呀, 呢一點係美中不足, 我跟過校車一次, 其實由九龍入將軍澳好快, 但校車於藍田, 坑口, 將軍澳及調景嶺上落小朋友最花時間, 因為小班教學, 學生人數唔多, 校車一直係一個比較困難既問題, 學校已經提供資助, 但都係難搞d. 四年級起就會返回將軍澳總校返學, 直至中學完結.

原文章由 SumSumBB 於 08-5-25 22:14 發表
hannah616,

優才唔係一條龍,要所有科目合格、英文科70分或以上、操行B或以上,才可升優才中學。  

係,我知,要求好合理亦唔難,
不過佢仲未有會考成績,
我同老公都打算F1/F4 就送個仔去外國讀,
但如果諗住在香港讀上去,F4唔知點,
又唔知佢適唔適應到其實學校?
不要為失去的而埋怨!

Hi, hanah616,

優小有 < 開放教室 > 活動, 比D學生家長, 進入課室, 睇吓學生眞正既上堂情況; 事前係冇操練過既。

以下 Copy 左一個學生家長( 唔係我 ), 响上個星期觀課後既說話 ,

---------------------------------------------------------------------------------

我都無去觀課,不過聽內子講上堂時小朋友好積極答問題. 佢話數學堂最震撼,人人舉手搶答. 中文堂男仔比較坐唔定同唔專心.不過老師問時又識答. 老師課堂控制得很好.一兩句就撥亂反正, 仲有老師話1A 班超級乖.

非常滿意
----------------------------------------------------------------------------------
原文章由 hannah616 於 08-5-25 12:11 發表
原因是:
4. 學生可以 ...

優才係一條龍學校, 所有達到要求既小六畢業生, 都可原校升中。

原校升中既條件比較寬鬆, 今年就有超過80%直升, 具体情況如下,
:
-----------------------------------------------------------------------------------

1) 優才設有小學部及中學部, 是一條龍學校
2) 中一學額约108個( 4 x 27 ), 小六畢業生不多于96人( 4 x 24 ), 有能力接收所有合符要求的小學畢業生
3) 中學部優先取錄合符要求的優才小學畢業生, 剩下餘額, 方會取錄外校生
4) 小六畢業生, 達到下列標準, 可直升中一:
- 小五、小六上、下學期, 在中、數、普、視、音五科 , 成績達60分或以上
- 在同期英文科平均分達70分或以上
- 在同期操行達B級或以上
5) 學校設有查卷制度, 但目前只限于中、英、數三科
6) 學生可自由選擇往其他學校(包括官津及直資)升讀中學
-----------------------------------------------------------------------------------

原文章由 SumSumBB 於 08-5-25 22:14 發表
hannah616,

王國長老

christf:

超過80%直升, 未必等於20%被reject, 之前有不止一個家長分享過因為想子女入讀傳統名校中學, 為大學鋪路, 結果子女對傳統教學的模式失去學習興趣. 優才是小班教學,一班不多於24人(其至更少, 小女班只有22人), 即是每班不超5人沒有直升.

另外我覺得你假設老師操控評估程度是不恰當的, 這只是你個人假設, 對認真教學的老師是一種侮辱. (除非你有証明)

so far沒有聽過見過有人投訴兒女不能直升的問題, 在互聯網發達的今天, 要上網投訴是很容易的事, 你有看到誰投訴嗎?

如果學校做得不好, 家長們也會關注,但最好有實際理據支持, 一切都要合理.

[ 本文章最後由 edea 於 08-5-26 21:15 編輯 ]

< 國有國法, 家有家規 >, 我唸每件事既答案係多過一個既; 自已屋企既家規, 同隔離屋唔同, 係好正常既, 冇話邊個至岩。

優才既原校升中規定, 係好透明既, 所有家長都知道, 响決定送子女入讀優才之前, 已經充分考慮過 ;所謂 < 姜太公釣魚, 願者上釣 >, 入得優才既, 都會接受同尊重呢個規定。

我都未聽過優才家長對原校升中規定有異議。

原文章由 christf 於 08-5-26 15:47 發表
It is very ridiculous that 優才 claims itself to be 一條龍學校 if there is only around 80%直升.

A real 一條龍學校 would not screen its students to be promoted to its secondary school due to academic  ...

老兄,

小弟拜讀過你既偉言, 得知閣下眼中, < 萬般皆下品, 唯有International School 高 > ; 不過, 敬請知悉, 这是閣下一廂情願既想法, 有很多人( 包括愚弟), 認定本港現存有不少辨得非常好既本地學校, 能全面培養莘莘學子既成長, 為未來孕育出傑出人才而努力。

原文章由 christf 於 08-5-26 15:47 發表 It is very ridiculous that 優才 claims itself to be 一條龍學校 if there is only around 80%直升.A real 一條龍學校 would not screen its students to be promoted to its secondary school due to academic  ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-5-28 00:37 編輯 ]

<< Therefore, those schools like  優才, Logos, HKUGA
which set similar types of critieria to screen their primary studentsto their secondary section, can in fact easily manuipulate the amountor percentage of students to pass their critieria so that they canreserve sufficient places to recruit external students with a highacademic performance in order to push up the overall academicperformance/fame of their schools >>

何出此言, 有何根據  ???

{ 以小人之心, 度君子之腹 }   眞人版乎?

.

原文章由 christf 於 08-5-26 15:47 發表
It is very ridiculous that 優才 claims itself to be 一條龍學校 if there is only around 80%直升.

A real 一條龍學校 would not screen its students to be promoted to its secondary school due to academic  ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-5-27 01:50 編輯 ]

edea, 中天英:

本來唔打算回應此Topic, 不過真係忍唔住要
‹ 上一主題|下一主題