用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 入得band1成績一定掂,但點解思維咁唔掂.... ...
go

入得band1成績一定掂,但點解思維咁唔掂....

都唔知咩品種,仲要係讀緊band 1中學...

copy from:
http://av100fun.com/viewtopic.php?t=91992&postdays=0&postorder=asc&start=0
5.12 四川大地震 成為全城熱話
世界各地已經捐左n咁多錢唻幫四川既"人"
點解無人肯捐比四川既熊貓??
5.16 學校早會搞左個四川唔知咩
放左d片 有段 d人係咁喊 佢地喊到好似笑咁 搞到我笑左幾野 都幾大聲
之後比爸b 打左野XDD 但真係超好笑- -"
我對四川 真係可以講係 無感情 關我叉事咩??
我睇d新聞 仲可以笑得出 完全無覺得傷心 同情之類
何必搞到自己唔開心呢?? 咁唔開心法..咁打後果一星期 真係要喊哂口??
已經捐左咁多錢仲要我捐?? 你無野阿??=]
自己都唔夠用 仲要比人用? 都痴痴地既XD
都係同賴曉傾得埋d XD
出禮堂門口 有2個男生 拎住個箱 個個都捐 我同賴曉都超high唔捐XD
原來 見其他人都捐 自己都唔捐係咁爽XD
個個都捐 多我一個唔多 少我一個唔少啦
唔捐都有 3萬6千以上
四川都發達tim啦
外國仲要用美元 歐元 英鎊
滙過唻人民幣 咩都夠啦係咪阿??
大陸d野仲要咁平..
咩都夠Q哂啦
點解無人理D 熊貓??
熊貓國寶喎大佬 大過哂D 屍體啦
就唻絶種啦喎...仲唔理? 第時D熊貓無哂你地好野..
OK 你可以話 D熊貓對我地唻講無用
D死屍夠無用啦 有屁用咩?
就算死唔去果D仲 爛手爛腳啦
對我地無影響囉唔該
D熊貓就唻絶種啦 佢地死哂點有下一代
中國點會有國寶? ( D熊貓生係中國真係ON MY GOD!
四川D人有叉用咩? 對社會無影響
係!!!! 有影響 呢家咪有影響囉 搞到d無謂錢嘔哂去d垃圾到
捐唻都O徙錢 不如唔好捐!!
你地係咪嫌錢多先?? 係既 唔該比熊貓
熊貓係中國獨有動物 已列入世界級保護動物
四川 已經係死城 真係o徙錢
呢家d野咩都加價 留返d錢比自己好無??
如果四川有行動 捐比熊貓 我一定捐
好過比d垃圾
死多d咪好囉 醫院唔洗咁迫 唔洗無位 唔洗怕無得安置佢地
唔怕唔夠物資 唔洗怕人口過多 少左d人排放所有垃圾 少左個人失業 唔洗放d錢係佢身上
唔洗怕佢地病 至緊要 少左件廢物!!!!!
咪幾多好處
死多個人 又有大把人捐錢 你地話係咪 死好過唔死先XD
還掂都死左咁多件 唔差左死多5千個=]
咁地球真係有救啦=]
四川萬歲!!!
四川死哂城 真係抵死
鬼叫佢地大陸咁鐘意 貪污
佢地死 做乜要連累我地喎??
真係痴痴地
個個機構 學校 乜叉 乜叉 都搞捐款
我地d錢仲得了既??

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 08-5-19 23:21 編輯 ]

如此品格, 成績幾好都無用,  將來出來社會做事, 都只是一名自私自利的人.......唉!   聽聞此段文章在其他的討論區都有人駡"她", 希望經過今次的事件,  "她" 學懂什麼是同情心,  什麼事情是可以做, 什麼事情是不可以做....

原文章由 丸媽媽 於 08-5-19 23:19 發表
都唔知咩品種,仲要係讀緊band 1中學...

copy from:
http://av100fun.com/viewtopic.php?t=91992&postdays=0&postorder=asc&start=0

哎.個細路女已经知道錯了.我覺得大家應該比個機會佢啦.佢係互联网已經受到公審.比人起曬底.相都出曬.够啦.佢已經受到教訓啦.唔好再搞大件事了.(這只是我個人的见解)

原文章由 ada1994116 於 08-5-20 09:31 發表
哎.個細路女已经知道錯了.我覺得大家應該比個機會佢啦.佢係互联网已經受到公審.比人起曬底.相都出曬.够啦.佢已經受到教訓啦.唔好再搞大件事了.(這只是我個人的见解) ...

睇佢既留言, 唔覺佢知錯哩
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

咁都得, 佢狠過好多成年人喎 同佢做朋友都幾心寒, 唔知幾時出賣你, 因為0係佢心目中係無仁義道德, 一個無惻隱之心的人好極有限 如果我係佢父母, 我會覺得好羞恥, 養不教父/母之過也 換另一個角度睇, 佢會唔會想博出位所以有d咁激的言論呢, 唉, 佢都係想有多D人注意佢, 所以先會咁 其實諗真d佢都好可憐
可憐天下父母心 :cry:

原文章由 sorlo 於 08-5-20 11:27 發表

睇佢既留言, 唔覺佢知錯哩

我都覺得係有人想保護面子多d

或者我有偏見,如果換著呢個小朋友係來自band3學校,未必會做咁多野補鑊

哪一間中學生

醒目開學勳章 王國長老

上2星期, 我細妹去九龍東某band one學校做一個活動, 係俾中學生認識商業運作的, sign up既學生人數有廿幾人, 我細妹公司做晒預備又派左好多staff去, 包括regional head等等
結果當日好多學生甩底, 只有9個到場, 成個programme當然run唔成啦, 我估學校方面都好尷尬, 好快就安排左"補鑊"session
band one學生都唔一定識做架..........
原文章由 Irene_BB 於 08-5-20 12:45 PM 發表
哪一間中學生

其實佢只係一個12、13歲細路思想和心智都未係完全成熟,我想唔使鬧得佢咁誇張呀

但係佢的文筆唔多似一個12,3歲的孩子, 佢的怨憤好似一個成年人咁噃

..

[ 本文章最後由 apple0823 於 08-5-21 14:05 編輯 ]

原文章由 bk321 於 08-5-20 16:18 發表
其實佢只係一個12、13歲細路思想和心智都未係完全成熟,我想唔使鬧得佢咁誇張呀mouth:" />

"放左d片 有段 d人係咁喊 佢地喊到好似笑咁 搞到我笑左幾野 都幾大聲

死多d咪好囉 醫院唔洗咁迫 唔洗無位 唔洗怕無得安置佢地

唔洗怕佢地病 至緊要 少左件廢物!!!!!

個個機構 學校 乜叉 乜叉 都搞捐款 "

請看以上的句子. 如果你都無動於衷, 我也真的無話可說, 因你和她一樣----冷血.

12, 13歲的少年, 人格和心智已成熟, 何況她是女生, 小如幼稚園的小童都懂的流淚的呀!!

這女生有人格問題, 她身邊的人要正視!!!

我覺得唔關band唔band 1生問題,
學識同人格係兩回事.

原文章由 dad1234 於 08-5-22 11:21 發表
學識同人格係兩回事.

講得好 totally agree

原文章由 Lyn 於 08-5-22 09:28 發表

"放左d片 有段 d人係咁喊 佢地喊到好似笑咁 搞到我笑左幾野 都幾大聲

死多d咪好囉 醫院唔洗咁迫 唔洗無位  ...

我唔知閣下有冇子女亦唔知閣下12、13歲時係唔係一個好有愛心與同晴心的人?

我只記得我從小母親經常同我講佢以前日本仔打仗時有幾慘,生活幾艱難,我未經歷過,跟本感受唔到,但係當人日漸長大,做人母親好多事情經歷過,才會懂得珍惜!

我相信好多家長同我一樣會與子女講幸福並係必然?從這次地震佢地實在領悟有幾多?

我唔認識佢,只係唔想用一個成年人的角度去批判呢位小妹妹。

批評別人比原諒來得容易!有時間不如用來多些關心身邊有需要的人吧!

[ 本文章最後由 bk321 於 08-5-22 12:07 編輯 ]

我同意呀

原文章由 Lyn 於 08-5-22 09:28 發表

死多d咪好囉 醫院唔洗咁迫 唔洗無位  ...

quote得唔好
我係話我同意Lyn呀

原文章由 bk321 於 08-5-22 11:47 發表

我唔知閣下有冇子女亦唔知閣下12、13歲時係唔係一個好有愛心與同晴心的人?

我只記得我從小母親經常同我講佢以前日本仔打仗時有幾慘,生活幾艱難,我未經歷過,跟本感受唔到,但係當人日漸長大,做人母親好多事情經歷過,才會 ...

絕對同意pk123的意見.並唔係對此小明友的話无動于終.只是她以知錯(亦都冇人可以判斷她是否真的知錯.並唔可以凭她的留言就判斷佢有冇誠意.陳冠希够有誠意啦.試問有幾多人信詎.)看報紙說她已有学校.社工.父母跟進了.少年荒塘.誰人无過.点解唔比機会佢.唔通要佢以死謝罪咩.人生流流長.誰敢站出萊說.我重未錯過.

原文章由 bk321 於 08-5-22 11:47 發表
我唔認識佢,只係唔想用一個成年人的角度去批判呢位小妹妹。

批評別人比原諒來得容易!有時間不如用來多些關心身邊有需要的人吧!

懂得包容及體諒別人當然是一件美事,但未必人人都有這份厚度,就正如這位小妹妹對眼前的死傷枕藉無動於衷,甚至口沒遮攔,更無知地選擇了在網絡世界去宣洩其情緒,那自然地承受來自網絡四方八面的批評、責難甚至唾罵...這正好讓她活生生地體驗及承受甚麼叫後果。到了這地步,相信作為她父母或師長,如何運用他們強力的保護網也保護不了,希望這位小妹妹真的能經一事長一智

原文章由 dad1234 於 08-5-22 11:21 發表
學識同人格係兩回事.

並無”一竹篙打一船人”之意,只是在最揪心日子竟看到有如此年青人,起了這個唏噓的標題而已