用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 [複製鏈接]

希望05, rplyan,

係喎,妳地係唔係全職媽媽,定在職媽媽。

妳得閒整埋旻旻張相上去BK度,等佢都見到自已個樣,做埋明星上電腦都好。佢地見到自己都好開心嫁。

小朋友好直接,表姐升小喇,見到我地係電視睇想相同睇自已0的
movie,佢都會好神其咁嫁。當然..最嘈係睇到自已。

原文章由 希望05 於 08-6-20 09:37 AM 發表

rplyan

旻旻好攪笑,佢可能以為軒軒做左明星,所以在電腦上出現.之前都試過在屋企播孝孝細個時候的movie睇,孝孝個表姐(4歲)見到孝孝在電視上出現.她很驚訝地問"呀..孝孝上左電視呀."
d小朋友成日都有好多天真活潑既野做出來,令大人覺得攪笑開心.

回覆 #15 希望05 的文章

各位媽媽好!好高興剛剛找到這個TOPIC 我囡囡將會在8月升讀宏福幼兒園全日班K1,因我們住荃灣所以N1在荃灣讀,K1會在宏福,請問你們是否住在青衣?

係呀, 我個囡都係問我:<媽咪, Reix呢, 昊藍呢>, 有時覺得佢地好天真可愛.

原文章由 626mama 於 08-6-20 11:47 發表
rplyan,
旻旻都好叻女,一眼就認得出軒軒出來
我都想像到佢個樣,軒軒有時見我上BK,見到朋友仔D相都係咁,不過佢會要求,我想睇子聰,我睇昊藍,我想...睇表姐......表姐冇嫁喎,我想睇爸爸.......???

...

YuetYan,
我地都好過高興有新媽媽加入一齊傾。歡迎

妳囡囡8月升讀宏福幼兒園全日班K1,咁妳
囡囡係青怡同宏福上堂呀???

妳囡囡讀開N1,今年開學應該好快適應。
我主沙田,細細星期一至五比婆婆湊就主在青衣。

原文章由 YuetYan 於 08-6-20 12:27 PM 發表
各位媽媽好!好高興剛剛找到這個TOPIC 我囡囡將會在8月升讀宏福幼兒園全日班K1,因我們住荃灣所以N1在荃灣讀,K1會在宏福,請問你們是否住在青衣?

rplyan,
大家小朋友差唔多大,問d野都差唔多。

原文章由 rplyan 於 08-6-20 01:35 PM 發表
係呀, 我個囡都係問我:, 有時覺得佢地好天真可愛.

626mama,   望05,

我要返工家重好鬼忙個隻(常ot), 所以係bk認識你們真係覺得人生有番的"世藝", 因為唔係返工就照顧囡這確佔用我90%以上時間, 所以好似冇左朋友.

其實我的電腦好c, 有研究過但真係唔識整, 你可否教教我呢?  我重以為要升級才有這function .

原文章由 626mama 於 08-6-20 11:59 發表
希望05, rplyan,

係喎,妳地係唔係全職媽媽,定在職媽媽。

妳得閒整埋旻旻張相上去BK度,等佢都見到自已個樣,做埋明星上電腦都好。佢地見到自己都好開心嫁。

小朋友好直接,表姐升小喇,見到我地係電視睇想相同睇自已0的
mov ...

yuetyan,

我係住青衣家.

626mama,

你看最初這topic較靜,現在熱鬧極了.

原文章由 YuetYan 於 08-6-20 12:27 發表

希望05,rplyan,各位,

妳都係在職媽媽,平時小朋友係咪自已湊反學呀,等有人幫手湊,我都好想湊軒軒反學,讀左成年我都係湊過兩三次炸。

原來妳睇聽聽埋埋同睇書才知關終學校資料。咁我等妳打d資料上來大家交流下點樣”簡”小學。

聽講,近排學校好多人病,軒軒都中左招,婆婆話早幾日反學時,門口剛剛有小朋友嘔到地下度,當時軒軒未帶口罩,唔係咪咁中左招,軒軒幾曰都嘔,睇中醫睇唔到,今天轉睇西醫,醫生開了三日藥比佢食,仲講明要食晒佢。我星期日報左名一日遊,分分鐘去唔成。希望佢快d好反啦。

EalinAiolia,

家長日見妳帶口罩,跟住又唔見妳上來,妳同子聰好d味呀????希望妳地係唔得閒上來,而唔係病唔上來啦。祀早日康服。

原文章由 希望05 於 08-6-20 01:17 PM 發表
626mama,rplyan

我係在職媽媽,等我星期六,日得閒再研究下點樣整孝孝張相去BK到先.
我d小學資料,好多都係聽聽埋埋d朋友同事講或上網搜尋.都有好多係買書返來睇的.明天我應該會得閒打多d資料上來,大家一起交流下點樣”簡”小學 ...

dear all mami,

我又開工啦, 今晚再乳. Bye Bye!  

626mama,

保重身體, 早日康復!

原文章由 626mama 於 08-6-20 13:56 發表
希望05,rplyan,各位,

妳都係在職媽媽,平時小朋友係咪自已湊反學呀,等有人幫手湊,我都好想湊軒軒反學,讀左成年我都係湊過兩三次炸。

原來妳睇聽聽埋埋同睇書才知關終學校資料。咁我等妳打d資料上來大家交流下點樣”簡” ...

626mama,
預祝軒軒生日快樂

子聰手冊未有寫低今個月要開生日會,我諗無lu,咁佢其他同學究竟幾時生日呢

老師會分配D家長負責乜o野食物o架,你唔使擔心,仲有就係唔比帶零食比D小朋友食,除o左健康食品,另外,若你想額外帶其他o野食比D小朋友,記得預早寫低話比老師知,以便告知你帶幾多數量。

小學軒軒跟番你住好D,因到時有好多o野要自己跟

子聰無事,我就做o2日蒙面超人 ,好oD但仲有手尾未清 。喂,軒軒都要快D好番呀

希望05,
其實小朋友到o左小學,會越o黎越多功課及考試,小朋友跟番自己住可以跟到佢oD進度,點都係好D o既,靑衣區我覺得近靑衣公園果幾間都OK呀。

原來孝孝病o左,真係擔心C你,佢D病徵咁似我o既,我睇o左醫生,喉嚨無痛la,不過個鼻好塞呢,簡直透唔到氣

fionlaw,
我就仲意仁立多過仁紀多D,但都要睇子聰有無咁o既資質去讀,一個唔好彩,佢跟唔上,就算去到幾oo既學校都無用

snoopyhk,
恭喜晒 ,可以轉到上午班,唔知有無機會同子聰一班呢。

rplyan,
旻旻可以同軒軒一齊開生日會 ,好o

Thank you你講咁多葵青區小學D猛料學校,你講頭4個我都仲意,排位亦差唔多,但唔知我o地父母“舖”好條路,D細路行唔行到呢

YuetYan,
你好 ,我都係住荃灣區 (大窩口),仔仔而家係宏福讀緊N1,今年9月會去宏福分校果邊讀K1

rplyan,

多謝!

原文章由 rplyan 於 08-6-20 02:00 PM 發表
626mama,

保重身體, 早日康復!

ElainAiolia.

Thank You

我會keep住上來睇你們的留言的, 對學校的生活了解多d.

希望05,

好多學校0的野,都係天藍話我知,佢有帶仔仔反學,所以佢都知道好多,不過明年佢轉去第二度,又小左個媽媽話比我知lu。

唉...早兩個星期沒有帶軒軒回家,剛剛上個
星期回家,今日又唔可以帶軒軒,因為軒爸同
婆婆佢地都話,唔好帶佢週街走,佢唔舒服,
軒爸身體剛剛好,都費事野到比軒爸,....
我好掛住軒軒添。

軒軒一病,佢就咩都唔食,幾日都唔食都得嫁佢,
而家已經瘦嫁啦,幾時先可以見下佢個樣肥d。

多謝妳的祝福,孝孝都要快d好反呀。
原文章由 希望05 於 08-6-20 02:09 PM 發表
626mama

o下
麥原來學校最近有咁多人病呀~~~~我好擔心tim.孝孝星期二放學回家已經說很累很眼訓,又唔肯食野.接他落校車o個陣,校車的保母說他上車不久已睡了.攪到我幾擔心丫!醫生說孝孝喉嚨發炎,所以我幫孝孝請晒依個星 ...

snoopyh,

keep住上來睇我地留言當然歡迎啦,
有時間多d留言大家交流下丫。

我都恭喜妳成功轉到上午班,妳自已問學校定係學校通知妳嫁??
原文章由 snoopyhk 於 08-6-20 02:59 PM 發表
ElainAiolia.

Thank You

我會keep住上來睇你們的留言的, 對學校的生活了解多d.

EalinAiolia,

多謝妳預祝軒軒生日,多謝。

我都有留意,軒軒成班13人,好以冇13個人生日咁???

原來老師會分配D家長負責乜o野食物o架,
我見佢比張紙我地填,可能填完才分配啦,
我今朝一早去百佳睇下有冇士多啤梨買,
原來仲有,之前同天蘆講開,水果士多啤梨
最好,可以一粒成粒食晒丫嗎。

係呀,小學軒軒跟番我住好D,話晒我係媽媽都要跟好多野。

妳地兩母子仲有小小手尾未清,快d清埋佢好反野啦。

原文章由 ElainAiolia 於 08-6-20 02:39 PM 發表
626mama,
預祝軒軒生日快樂 !

子聰手冊未有寫低今個月要開生日會,我諗無lu,咁佢其他同學究竟幾時生日呢 ?

老師會分配D家長負責乜o野食物o架,你唔使擔心,仲有就係唔比帶零食比D小朋友食,除o左健康食品,另 ...

626mama,

係學校通知我的, 不過封信聯絡人係我, 但係佢地打了比爸爸, 所以我都唔知是否同封信有關。   

我想問吓生日會幾耐攪一次, 現在就讀的幼兒園, 兩個月一次, 但偏偏8月就冇安排生日會, 但我小朋友係8月生日的, 點可以冇呀, 所以我同學校反映, 最後都有生日會。

原文章由 626mama 於 08-6-20 15:18 發表
snoopyh,

keep住上來睇我地留言當然歡迎啦,
有時間多d留言大家交流下丫。

我都恭喜妳成功轉到上午班,妳自已問學校定係學校通知妳嫁??

回覆 #1 snoopyhk 的文章

好開心呀認識到你們,其實我都爭扎了很久才決定給我囡囡讀宏福因為其實荃灣的幼稚園全部都不錯,我囡囡現在讀那間學校的老師和姐姐都好好我都有點不捨,但因為我朋友介紹和她囡囡的成績所以我才選擇宏福,我的囡囡會在幼兒園那邊因為全日班,昨晚聽完講座了解學校更有信心.我係在職媽媽, 希望多些交流

snoopyhk,

可能多多小小都有D關係。不過都恭喜晒。

其實我都冇留意生日會隔幾耐攪一次,乜唔係有小朋友生日果個月份攪嫁咩。唔知呀。

我小朋友7月我都怕佢唔攪,佢唔攪我都會打電話同學校講,大家都知啦,小朋友參加生日會都超開心,更何況自已做主角喎,妳做得好呀。

原文章由 snoopyhk 於 08-6-20 03:59 PM 發表
626mama,

係學校通知我的, 不過封信聯絡人係我, 但係佢地打了比爸爸, 所以我都唔知是否同封信有關。   

我想問吓生日會幾耐攪一次, 現在就讀的幼兒園, 兩個月一次, 但偏偏8月就冇安排生日會, 但我小朋友係 ...
‹ 上一主題|下一主題