用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 [複製鏈接]

希望05,

好多謝妳,妳講得好清楚及明白,我想問人
關終"保良局朱正賢小學"好耐嫁喇,我老公
咩都唔理,問佢咩學校好,又答咩都唔知,
沙田始終唔係我長大地方,都唔知邊間學校好。

我同妳娘家,真係好近,都有機會同一坐大廈。
咁又係,差小小我都撰朱正賢先啦,係樓下咁近,
呂明才要坐VAN仔過去。

救世軍田家炳好差架,我仲以為好好添,之前聽
人講,入到救世軍就可以直升田家炳。講到好以
好好咁,我見好多人都鐘意去救世軍幼稚園。

佛教個,表姐今年9月去讀P1,我睇下好唔好之嗎,
樓下咁多學校都派唔到,去到果邊,我都估係嫲嫲。
派去沙角村都唔洗咁遠啦。原來妳地三姐弟都係讀,
朱正賢,咁妳地成績都唔差,唔知主得近,機會大
唔大d嫁呢?呵呵...係就好喇。

rplyan,各位,

今日手冊有通告,7月有4個小朋友生日,唔知旻旻有冇份呢!我見之前生日小朋友未有旻旻個名。軒軒今次有份,想問下,大家會買咩去開生日會???

唔知買個蛋糕,士多啤梨加每個小朋友一包零食ok唔ok呢。
蛋糕買幾大好呢!!??

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-18 14:37 編輯 ]

原來大家都已經諗定升小既事,有時我都會諗吓,成日俾老公話我“駛唔駛咁早諗呀?”

我同老公由細到大都係葵青區長大,所以囝囝升小都會選擇番葵青區,我既心水學校就係聖公會仁立紀念小學,以前daddy都係讀呢間,希望到時叩門有daddy既學分機會高d啦!

今日家長會7:30-8:30記住出席呀!睇吓大家有無緣見到先!

Dear all,

係咪有媽咪已通知學校唔讀呀?
有冇等候轉上午班的生新收到通知呀?
囝囝收到電話可以轉班啦!

多謝各位媽咪的意見, 唔知關唔關我寫咗封信。

你地好多嘢交流呀, 有時都跟唔到, 看完都冇時間留言, 請見諒。

EalinAiolia,

我尋日下午都上唔到BK,我都激c左,
打左好多野都出唔到呀。

Miss Wai都縛好,會主動打電話比妳,話
個美勞袋仲好新淨,可以唔使買過新,仲
可以退反錢。值得一讚。

妳今朝請醫生飲茶,食左藥未呀,記得訓多d,
真係好得快d,祝快d好反。

今晚約埋一齊坐,我已經約了天藍食晚餐。

希望05,

我唔識嫁,係返工時見到點下頭,唔識佢,佢轉左反以前間學校已經唔見佢地lu。係中途先入去讀架,可能差左個學期,佢追唔上啦。

係呀,我見學校又有樂隊,跆拳....放左學都有好多學生係學校學野。原來仲有外籍教師講故事,越聽妳講就越鐘意。呵呵...

我只係想緊,朱正賢唔叫去呂明才,唔收再去邊好之嗎。乙明村巴士站果間妳知唔知好唔好呀。

有同感,我都係想日日放工見到軒軒,而家都
算小見,升小學時,我想比錢找樓上樓下d姨姨
幫我帶反放學(我屋企有人), 唔知有冇人肯。
唉,都係想下,到時才算。

ElainAiolia

咁又係,我唔留下買路錢,婆婆怕軒軒冇書讀。 。

我有小小潔癖,軒爸成日話我懶清潔,軒軒都有小小,隻手有小小野,死都要洗手才打開對手,唔洗就一路楂住個拳頭,隻手唔識做野。

有小朋友,潔癖情度真係會升。我都係。

學校又會咁亂,子聰二隻腳穿唔同款鞋,咁都得。

我諗住係葵靑區讀小學,而家有冇咩心水呀。

fionlaw

我地講開小既事,講開咪講下囉。

妳老公由細到大都係葵青區長大,應該都有好多心水小學選擇,我地心水學校就係聖公會仁立紀念小學,好以都幾好嫁喎。

今日家長會7:30-8:30我都約左一位媽媽一齊食飯再出席,大家有無緣見都認唔到。比妳試下認我啦,我今日頭髮梳馬尾,咩個手袋係藍色格仔。穿黑色五分褲,件衫米色,妳見到以我,記得叫下啦喎。

希望05,

多謝妳祝軒軒生日快樂!孝孝原來同我係同
一個月生日喎。

今次有4個小朋友生曰,婆婆話叫買好多野,
等今晚叫姨姨睇詳細d,婆婆通常都係係咁易
睇就話比我知。

孝孝好鐘意Thomas,軒軒都係,基本上而家小朋友
都好鐘意,我都未得閒睇蛋糕。

原來考考生日當天妳不能出席,都冇法啦,
不過真係有小小可惜囉,我多數都會出軒,
軒爸就唔知喇,之前有d事,佢放左好多日假,
得20分鐘,軒爸多數都唔去,我多數叫埋婆婆去。

原文章由 希望05 於 08-6-18 04:28 PM 發表
626mama

首先預祝軒軒生日快樂 ! 孝孝4月份過左生日,當時收到學校的通告叫我買一個一磅至一磅半的生日蛋糕,其他不用買.

孝孝好鐘意Thomas,但Thomas蛋糕最細都要2磅.所以我買左2磅,其他咩都沒有買了.學校幫孝孝攪 ...

626mama,

我未看通告但旻旻確係7月生日, 比佢知道實好開心, 因有任何同學生日佢都話自己生日, 真係比佢激親.

原文章由 626mama 於 08-6-18 14:34 發表
希望05,

好多謝妳,妳講得好清楚及明白,我想問人
關終"保良局朱正賢小學"好耐嫁喇,我老公
咩都唔理,問佢咩學校好,又答咩都唔知,
沙田始終唔係我長大地方,都唔知邊間學校好。

我同妳娘家,真係好近,都有機會同一坐大廈。
咁又 ...

fionlaw

聖公會仁立在葵涌區係好好,好多家長都想入去,又有聯繫英中"林護".父母是該小學的舊生仲有多d分,好大機會可以入到去.

626mama

乙明村o個邊的小學我沒有留意,但係乙明村o個間聖母xx中學幾好.好似都有聯繫小學.我之前都搵左小小沙田區小學的資料(但我主要都係留意荃灣及葵青區)依兩日要返工.我等星期六日有時間,再打多d沙田區小學資料比你看看有沒有合心水丫.

現在好多間小學都有外藉教師兼教英文.時代愈來愈進步,個個父母都希望一代好過一代.所以優質的幼稚園及小學都要好難先至入到去.由playgroup->幼兒園->幼稚園->小學->中學->大學.每次都要過五關斬六將.

[ 本文章最後由 希望05 於 08-6-19 09:44 編輯 ]

rplyan,

旻旻幾號正日生日呀,軒軒5號正日生日嫁,軒軒都係呀,總知見到蛋糕都會唱生日歌同話比人知,我今日生日呀。真係好攪笑。

我地3號有可能第一次見面喎,妳會唔會出席呀,我應該會同婆婆一齊出席。

原文章由 rplyan 於 08-6-18 05:40 PM 發表
626mama,
我未看通告但旻旻確係7月生日, 比佢知道實好開心, 因有任何同學生日佢都話自己生日, 真係比佢激親.

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-19 10:33 編輯 ]

希望05,

聖公會仁立,我都聽EalinAiolia講過,
佢都鐘意這間學校,唔知有冇記錯呢‧
"林護"都成日聽人講好好,我多數都係
聽聽埋埋葵青區。

係呀,我老公個同事,知道父母是該小學的舊生,
會有有多d分,跟住回家反轉間屋找搵細時成績
表出來,學校一見到立即收。機會真係可以好大。

我記錯,乙明村o個間聖母xx中學唔係小學,
有聯繫小學,邊間係,我都好想知。

妳之前都搵左小小沙田區小學的資料,星期六日
有時間,再打多d沙田區小學資料比我看看,
好呀,多謝晒,多謝晒。妳平時去邊度睇,我想
睇,冇唔知去邊睇好。

係,以前學校有外藉教師兼教英文就好巴閉,
而家...好多都有,仲係好平常事咁。
可能時代唔同,以前我阿媽搵學校首撰係近
屋企,而家就唔同晒喇。要考慮到好多野。
而家父母比以前搵多小小錢,而且得一個小朋友,
個個都想自已小朋友布優質的教育。

原文章由 希望05 於 08-6-18 09:54 PM 發表
fionlaw

聖公會仁立在葵涌區係好好,好多家長都想入去,又有聯繫英中"林護".父母是該小學的舊生仲有多d分,好大機會可以入到去.

626mama

乙明村o個邊的小學我沒有留意,但係乙明村o個間聖母xx中學幾好.好似都有 ...

旻旻17號生日, 我會出席但老公就要夾夾啦.

原文章由 626mama 於 08-6-19 10:07 發表
rplyan,

旻旻幾號正日生日呀,軒軒5號正日生日嫁,軒軒都係呀,總知見到蛋糕都會唱生日歌同話比人知,我今日生日呀。真係好攪笑。

我地3號有可能第一次見面喎,妳會唔會出席呀,我應該會同婆婆一齊出席。

...

Dear all mami,

你地都好對葵青&沙田學校大約有點Concept, 因我在香港區讀書, 所以很頭痕唯有上網/聽吓人講(親戚囝囡近幾年都係小一派位), 就我所聽中上小學 :

現時葵青:
1. 仁立 - 勁谷, 多功課
2. 仁紀 - 谷(但較仁立好), 舒服點
3. 主恩(青衣) - 多功課, 校風好好
4. 世德 - 個勢好勁(已蓋過陳溢)
5. 主恩(葵盛) - 勁多新移民

沙田只聽過呂明才因我老公朋友個囝讀佢, 他們培育個囝游水好勁而成績普通, 間唔間時都聽到佢地學校有十優九優生, 個校名連我以前香港人都聽過.

rplyan ,

多謝妳的資料。我地真係講講下,一尾係度講小學,可知我地大人幾緊張丫,好在小朋友仲未識得緊張住。

昨天家長會,都唔係好多家長去,比想像中小。

軒軒將來入到朱正賢同呂明才就好喇。我都好想呀。

原文章由 rplyan 於 08-6-19 01:45 PM 發表

你地都好對葵青&沙田學校大約有點Concept, 因我在香港區讀書, 所以很頭痕唯有上網/聽吓人講(親戚囝囡近幾年都係小一派位), 就我所聽中上小學 :

沙田只聽過呂明才因我老公朋友個囝讀佢, 他們培育個囝游水好勁而成績普通, 間唔間時都聽到佢地學校有十優九優生, 個校名連我以前香港人都聽過.

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-19 14:08 編輯 ]

rplyan,

旻旻同軒軒都唔係差好多日出世。
話唔定我地一早係健康院見過。
不過見過都唔記得啦。

原文章由 rplyan 於 08-6-19 01:08 PM 發表
旻旻17號生日, 我會出席但老公就要夾夾啦.

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-19 14:12 編輯 ]

rplyan,
Thank you你俾咁多資料,我以前係讀陳溢,以前讀精英班真係好辛苦,每日都超...多功課做 ,我都唔想第時囝囝讀得咁辛苦。仲有你講果間世德得喺邊ga?係咪新校嚟ga?

原文章由 rplyan 於 08-6-19 13:45 發表

現時葵青:
1. 仁立 - 勁谷, 多功課
2. 仁紀 - 谷(但 ...

fionlaw,

妳有冇咩心水學校呀???

昨天家長會妳有冇去呀,都唔係好多人去之喎。

原文章由 fionlaw 於 08-6-19 03:35 PM 發表
rplyan,
Thank you你俾咁多資料,我以前係讀陳溢,以前讀精英班真係好辛苦,每日都超...多功課做 ,我都唔想第時囝囝讀得咁辛苦。仲有你講果間世德得喺邊ga?係咪新校嚟ga?

...

係新校3-4年啦在宏福花園對面, 詳情可上校網check check.

原文章由 fionlaw 於 08-6-19 15:35 發表
rplyan,

...

626mama,

頭先好好笑我check你們下午留言時, 旻旻走入房看見電腦嚷:[軒軒呀, 媽咪係咪軒軒呀.]

唔通佢認得軒軒幅相?

Fionlaw,

唔記得話你聽, 世德現被譽為青衣名校, 佢地都好谷家, 但有一點太好, 聽聞如小朋友成績好outstanding就好, 否則常被人忽視, 不果好多學校都係咁.

原文章由 rplyan 於 08-6-19 22:12 發表
係新校3-4年啦在宏福花園對面, 詳情可上校網check check.

rplyan,
旻旻都好叻女,一眼就認得出軒軒出來
我都想像到佢個樣,軒軒有時見我上BK,見到朋友仔D相都係咁,不過佢會要求,我想睇子聰,我睇昊藍,我想...睇表姐......表姐冇嫁喎,我想睇爸爸.......???

原文章由 rplyan 於 08-6-19 11:25 PM 發表
626mama,

頭先好好笑我check你們下午留言時, 旻旻走入房看見電腦嚷:[軒軒呀, 媽咪係咪軒軒呀.]

唔通佢認得軒軒幅相?   

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-20 11:53 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題