用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 [複製鏈接]

rplyan,

唔好啦,妳寫番個名上去好d呀。

原文章由 rplyan 於 08-6-26 01:19 PM 發表
你不介意那就最好了, 方便起見蛋糕上不寫名.   

rplyan,

軒軒只怕唔夠重,都唔怕佢過重。
多謝妳的我意見。

原文章由 rplyan 於 08-6-26 01:34 PM 發表
這問題我之前都諗過(旻旻飲"日本雪印")因驚她唔夠營養, 但她只是早晚飲奶, 平時吃其他食物, 現在我驚她肥一制, 因醫生說100個正常體重小朋友有95個輕過佢, o甘好危險啊 .  
我想你繼續比軒軒飲都冇問題, 日 ...

Dear all mami,
今日取消影畢業相,學校話因為今日好多小朋友無返,所以取消。

希望05,
我同煜煜就係睇開葵涌廣場個“張國寧”,之前煜煜咳咳睇極西醫都唔好,咁咪試吓俾佢睇中醫lor(果時得2歲),掂知食咗三次藥就無事lu!佢開俾小朋友既藥係唔苦ga,煜煜都肯飲,不過都幾多人睇吓,起碼排隊要個半鐘。

All mami,

我看中醫都出名叫何樹勛以前成日上婦女節目, 但地點不方便而佢好多有牌學生幫佢:

主要 : 條理身體
預約電話 : 29703239 (10:30am-9:30pm)
查詢電話 : 28330131
要入會費 : $150.00 (一年)
醫院名稱 : 佛教華夏中醫學院 - 內科主診何樹勛
地點 : (1)灣仔春園街6-12號永興樓1樓
             1:30am-7:30pm (星期一, 三, 五)
         (2)九龍佐敦白加士街17-23號伯嘉士大廈3樓c-d座
             9:30am-11:30am (星期一, 三, 五)
費用 : 約 $330.00 (3大包約每包可保兩碗藥,而每日飲一碗
                              即6日藥平均每日$55.00)
當然唔一定要3包藥o拉, 你地視乎自己所需, 我生旻旻前找他條理身體4-5個月o拉, 飲1-2星期藥停1星期, 再覆診.

有o左bb之後朋友介紹我另一安胎好好中醫比我:

中醫姓名 : 潘衍東 ( 東叔 ) - 大安參茸藥行
地點 : 大圍沙田大圍村積信街53號榕煥樓地下
         8:30am - 1:00pm & 4:00pm - 7:00pm
         (星期一至六)
其實在懷孕期間佢好少比中藥你食, 除非真係唔舒服, 佢主要教你食什麼可谷bb大隻/ 令bb容易吸收營養使日後身體冇o甘容易sick & 生bb後怎樣恢復身體健康.  我覺得好好, 旻旻比預產期早o左10天出都有7.8磅, 對食物吸收亦明顯幾好, 除了唯傳了我們的鼻敏感, touch wood 好少get sick, 而我身體亦較做女時好o左, 因為我有此得益所以我好recommand人地對自己&bb都好o的, 如日後你們再懷孕, 不妨try try!

我都估你地講個中醫幾好, 因我放工好多時經過都看見他們排長龍, 有番o甘上下口碑, 才有這麼多人.

原文章由 fionlaw 於 08-6-26 14:05 發表
希望05,
我同煜煜就係睇開葵涌廣場個“張國寧”,之前煜煜咳咳睇極西醫都唔好,咁咪試吓俾佢睇中醫lor(果時得2歲),掂知食咗三次藥就無事lu!佢開俾小朋友既藥係唔苦ga,煜煜都肯飲,不過都幾多人睇吓,起碼排隊要個半鐘。 ...

我個囡返o左但老師叫我賓賓bring佢回家, 我重以為紅雨要返家.

原文章由 ElainAiolia 於 08-6-26 14:03 發表
今日取消影畢業相,學校話因為今日好多小朋友無返,所以取消。

地點未必方便你們, 但願個個都身體健康就不用找中醫了.

原文章由 rplyan 於 08-6-26 14:19 發表
All mami,

我看中醫都出名叫何樹勛以前成日上婦女節目, 但地點不方便而佢好多有牌學生幫佢:

預約電話 : 29703239 (10:30am-9:30pm)
醫院名稱 : 佛 ...

fionlaw,

半個鐘,妳咩時間去,如果我放工時間,一個鐘都未到我。
而家佢流水作業式,已經冇以前咁好喇。

原文章由 fionlaw 於 08-6-26 02:05 PM 發表
希望05,
我同煜煜就係睇開葵涌廣場個“張國寧”,之前煜煜咳咳睇極西醫都唔好,咁咪試吓俾佢睇中醫lor(果時得2歲),掂知食咗三次藥就無事lu!佢開俾小朋友既藥係唔苦ga,煜煜都肯飲,不過都幾多人睇吓,起碼排隊要個半鐘。 ...

rplyan,

多謝分享,我都想睇下沙田果個,近我丫嗎?不過唔可以叫佢煮藥添。聽人講,有D電子煮可以自已煮藥,煮可當龜都得,唔洗睇火。我想買一個,不過都唔知點樣,買到先睇喇,因為我屋企換左電磁盧,個藥煮都掉左喇。我而家睇中醫,都要簡D會煮藥方便食藥的地方睇。希望快D比我睇到買到啦,話時話,軒軒出世,我咩都無煮過黎食,連當龜都冇食過,都唔知點解,好以成日都好唔得閒咁。

原文章由 rplyan 於 08-6-26 02:19 PM 發表
All mami,

醫院名稱 : 佛 ...

rplyan,

我確得以前好D,都會問下我野,而家,可能一句對答都冇,佢都好趕時間咁。

有時排隊聽人講,佢地都係見咁多人排隊,人排佢又排,反正中醫冇醫調埋身體都得。我同我妹妹都聽過好多次。

原文章由 rplyan 於 08-6-26 02:23 PM 發表
我都估你地講個中醫幾好, 因我放工好多時經過都看見他們排長龍, 有番o甘上下口碑, 才有這麼多人.

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-26 16:12 編輯 ]

rplyan,

大圍我坐一個站火車站車,我都OK嫁,我會去試下,我久不久髮根位(後尾"怎")痛,睇西醫唔會好,要睇中醫食兩次藥,仲要幾日後才好,中醫話我寒低,唔可以食涼野,夏天涼野好難介,所以我久不久就要睇一次,以前睇葵芳個中醫,我太怕等,我對上個次等左個半鐘,所以都想搵另外一個長睇。

川弓白床"術"煮魚頭有時都得,以前阿媽久不久煮比我同我細妹食,而家我99,佢都費事埋我啦,我都唔會叫佢煮,自已又唔識煮。

原文章由 rplyan 於 08-6-26 02:30 PM 發表
地點未必方便你們, 但願個個都身體健康就不用找中醫了.

626mama,

你講藥煲我都有, 如你有時間可在千式店或大間watsons都有得賣, 因為用電確方便.

我都試過,這個中醫東叔比o左o的天ma我食2-3次就冇事.

原文章由 626mama 於 08-6-26 16:24 發表
rplyan,

大圍我坐一個站火車站車,我都OK嫁,我會去試下,我久不久髮根位(後尾"怎")痛,睇西醫唔會好,要睇中醫食兩次藥,仲要幾日後才好,中醫話我寒低,唔可以食涼野,夏天涼野好難介,所以我久不久就要睇一次,以前睇葵芳個中醫,我太怕 ...

請問有小朋友讀緊的媽咪幫忙解答我如下問題, 因我想知多d e間kg ge 資料, 謝謝!

- 佢地話每日都有個半小時中文堂, 個半小時英堂, 咁上當情況係點ga?
- 佢地校舍離地鐵係咪好遠ga, 同小朋友一齊行去要幾耐?
- 除咗學費同上下學期ge 雜費, 佢地會唔會時時額外要d家長比錢買嘢或做其他嘢ga 呢?
- 佢地用咩教材教phonic ga? 好唔好ga?
- 佢地好似係收晒自己d n1 先收出面ge 小朋友, 咁咪會淨番好小位lor, 難唔難考ga? 考d 乜呢?

rplyan

watsons都有嫁,E........一陣放工去沙田睇下都好喎‧
呵呵...我打左電話比軒爸,叫佢同我一齊去睇。
唔該晒。

原文章由 rplyan 於 08-6-26 04:37 PM 發表
626mama,

你講藥煲我都有, 如你有時間可在千式店或大間watsons都有得賣, 因為用電確方便.

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-26 17:18 編輯 ]

BK N1 D mami講今日影畢業相取消,但會改為下星期四影o咼。

學校有通告話可以購買今年畢業典禮o既入場券,日期係10/73:30-5:15 p.m.,地點荃灣大會堂演奏廳,2歲或以上均要購票,大小同價 ($25-),因老師要協助籌備畢業典禮,當日不用上課,30/6 deadline。我已買定3張飛,因咁o岩我當日放假,現睇o下聰爸得唔得,唔得或者叫婆婆去o羅。

rplyan,
唔該晒你post咁多中醫資料出o黎,Thanks

626mama,
「當歸」女人唔好食咁多,西醫話好易有婦女病同生瘤o架,我起碼有20年以上無食過la。以前我o地十幾歲,阿媽間中都有煲o架,係後來我幾姊妹都生過瘤 (婦女病),西醫講我o地知先無再食lu

iceface,
Nice to meet u

你問果D問題,我唔係全部可以解答,我答我知果D,其他由其地mamao既代答。

-
o地校舍距離地鐵站唔算話好遠 (唔趕時間的話),如果小朋友係D好快手快腳的人,由地鐵站行去約15-20分鐘左右,但搭小巴又唔抵,只不過一個站,其實位置係過o左青衣運動場向前行,見到有個入口入去宏福花園,入o左去後,向右手邊望就見到la
-
除學費及上下學期書簿費連茶點費,跟據N1 o既比率,額外比錢買oo既頻率一般,如買校內生活光碟,上下學期各一隻,每隻$30-,可自行決定買唔買,另外要買oo野通常幾拾蚊 (跟據N1 o黎講,K1則不太清楚)
-
o地係優先收N1學生上K1 o既,剩番先收外面考生,多唔多位及難唔難考則不太清楚,因我個小朋友係佢o地度讀緊N1,及已收o左佢上K1喇。

希望其他mama可以解答你o既問題la

真的不可吃太多"當歸", 我生bb後都未食過.

原文章由 ElainAiolia 於 08-6-27 01:58 發表
聽BK N1 D mami講今日影畢業相取消,但會改為下星期四影o咼。

學校有通告話可以購買今年畢業典禮o既入場券,日期係10/7,3:30-5:15 p.m.,地點荃灣大會堂演奏廳,2歲或以上均要購票,大小同價 ($25-),因老師要協 ...

626mama,

買唔買到煲呀!
‹ 上一主題|下一主題