用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 [複製鏈接]

rplyan

軒軒都未係好好,昨天請了兩天假,昨天才學,今日婆婆帶了軒軒睇中醫。希望快D好反啦。<<粟米蘇, 薏米, 糖冬瓜>>等我抄低,等婆婆煲比軒軒飲先,多謝分享。

希望05,

BK張大頭相我都唔識整,我次次換相都要叫軒爸攪,
我主要係唔識縮細張相。

多謝妳祝福,軒軒上星期四開始冇反學,明天才反,
小朋友一病總係冇咁快好。

妳係咪都係抱住孝孝來洗頭??大人細路都辛苦,
我抱主軒軒洗頭,佢實鬼晒咁嘈,成日怕我掉左
佢落去水度,我一次都冇掉過佢落水,但係佢都係好怕。

多謝妳分享個網址,史迪仔底褲仔有好公仔圖案喎,
軒軒日日洗完澡都同婆婆講,係咪超人黎嫁。婆婆
通常都答佢,邊有口咁多超人呀。

之前軒軒第一次睇中醫,都有問過醫師,唔知小朋友肯唔肯食,
醫師講,(有D醫師食半碗,有D食一碗)半碗分兩,三次食,都
OK,小朋友藥唔會好苦嫁。軒軒第一次食都肯食。
好多謝妳學校資料,對我來講真係好好用,妳仲打左咁多字,辛若晒。

原文章由 希望05 於 08-6-23 04:55 PM 發表
626mama

謝謝你的好介紹,等我放假去買來試下用先.其實我都頭痛緊點樣幫孝孝洗頭,因孝孝愈來愈大隻啦~

我都有樣野介紹比大家.我最近在以下網頁買左幾條底褲給孝孝穿.質地很好呢~而且款色多~孝孝今早才嚷住要穿史迪 ...

EalinAiolia,

聰爸霸住部腦無得用,所以無見到我上o黎,
橫掂冇電腦用,早D去訓,休息多D啦。

妳有時間先慢慢追留言啦,唔洗急嫁 。

下...子聰昨日疴o左4次,中醫話佢個身濕得滯,
要去濕,今日好D未呀,希望睇完中醫唔洗再醫西醫啦。。
乜咁多人識這個BLOG,有時間入去慢慢睇下先得,多謝分享。
http://hk.myblog.yahoo.com/mami-mama

原文章由 ElainAiolia 於 08-6-23 11:24 PM 發表
Dear all mami,
其實我份工都幾忙o架,所以有時少D上o黎,唔好見怪

子聰今日疴o左4次 ,已經睇o左中醫,話佢個身濕得滯,要飲D中藥去濕,如今晚至聽日都仲有疴,會帶佢去睇西醫及唔返學la。

我有一個blog ...

fionlaw
EalinAiolia介紹個blog妳日日都有追嫁,
有時間入去睇睇先得。佢地仲出埋書嫁??

妳喜歡仁立,daddY又有學分,真係好,軒爸入去沙田
住時已經中學生,沙田佢我地兩個都冇分。

我地果班3號開心生曰會,妳地果班4號開生日會,
同一日開我地就有機會見,我都係同婆婆出席,
軒爸唔放假去,因為之前佢有D事,放了好多假。
我預備健康飲品,老師話,維他奶就得喎。

原文章由 fionlaw 於 08-6-24 10:58 AM 發表
ElainAiolia,
你介紹個blog我日日都有追ga,我老公仲送咗本書俾我,mama寫既嘢真係好感動,meimei同didi又好可愛。
之前我攪錯咗,我心水果間學校應該係仁立,因為我住喺附近,而且又有daddy既學分希望機會大d啦,不過最重要都係唔 ...

我亞女出年才讀K1.我都諗住比佢去宏福幼稚園.但唔知收唔收呢,學校講到唔係咁多位咁.會先收N1的學生,有剩才收其他.

FlyCatcher,

妳囡囡出年讀K1,妳諗住比佢去宏福幼稚園,
原來仲未通知妳收未,妳得閒打去學校問下喇,
新生家長會都開左喇。如果有位可能都伙收下午班,
都有幾多人等緊上午班。

原文章由 FlyCatcher 於 08-6-24 02:09 PM 發表
我亞女出年才讀K1.我都諗住比佢去宏福幼稚園.但唔知收唔收呢,學校講到唔係咁多位咁.會先收N1的學生,有剩才收其他.

請問有沒有好的中醫介紹?

這2天較忙到現在才有時間看各媽媽留言

Flycatcher,
你好呀, 你妨多打電話查詢收生情&時閰, 跟貼點好o的.

希望05,
你要好中醫for小朋友, 孕婦, 普通條理呢.  因我覺得他們對條理身體叻唔一定for小朋友OK, 而我識一個條理叻; 另一個安胎&產後坐月叻, 如合須要話我知.

EalinAiolia,
子聰<吾吾>好鬼臭又懶懶地係去緊濕毒(小朋友o的濕好勢利
o咼), 但<吾吾>正常臭味又好鬼懶帶點水就快快帶他去看西醫.
因本人自小係一個濕毒人(皮膚極容易出濕疹), 後來煲多o左去濕湯水&涼茶才好了很多.

626mama,
不要介懷生日蛋糕影相問題, 如你不介意用我地蛋糕影都可以(因你已備健康飲料給我們o麻), 其實每位生日小朋友負責不同食物很好, 不用浪費4個生日蛋糕, 每個1磅都4磅o拉, 13個小朋友&2-3個老師點食得到呀, 重有生果呢.
另外, 我已備好小禮物(食物)給其他小朋友, 因我賓賓提我每次有生日會書包大多有禮物仔(多數食物), 亞囡話同學送的.

各位,

出便好大風呀。

希望05,

軒軒之前睇到個好好,不過佢回鄉便沒有出來,如果再見到佢,我再話妳知丫。

公公八掛收到風,話宏福(青怡果邊)下便有個中醫,男人黎,
好以話幾多,軒軒睇左幾次,未知佢好唔好。都算ok啦。仲有睇緊一個,我地懷疑佢拖正,唔介紹比妳住喇。

我聽人講,長發村商場地下有唔知係"明愛"定"博愛"之類的醫院開了個中醫部,有幾個中醫留守,有需要都可以去試試。

原文章由 希望05 於 08-6-24 11:31 PM 發表
請問有沒有好的中醫介紹?

26/6記得著整齊o既禮儀服返學 ,因大家o既小朋友要影佢oo既第一次畢業相 ,記得同佢o地整得靚仔靚女D呀。

尋日我開工撞到好耐無見o既同事,佢話『音統處』(個名好似咁寫) o黎招生,佢話報course都幾抵,約$800-20堂,佢仲教o左我有個必收秘訣,我今晚揾多D資料連秘訣pm比你o 。另外,D同事仲話有2間小學可以直得參考,不過係私校o黎,可以直上中學,無香港試考,但會幫佢o地考海外試,小一學費每月約$3,xxx-,我今晚揾埋D資料再pm埋比你o地。

希望05,
其實我都無乜中醫o既資料比你 ,因我同子聰都係睇屋企樓下果個 (大窩口),覺得都幾好 ,若你有興趣今晚我pm比你呀,但葵芳可以去德仁or葵涌廣場地下有個叫X建寧 (同音字,正確寫法唔記得)D人都話佢o地幾o架。小朋友肯唔肯飲中藥就睇一D Do乍,有D肯、有D唔肯,不過子聰OK o架,有時仲要係佢自己要求去睇o忝。唔肯飲時,o米氹佢飲完食山楂餅oro

fionlaw,
聽講而家仁立同林護已經脫鈎,唔知係o米真呢

哎喲,原來我o地果班7月份都有生日會,我仲以為無o忝,仲要4個小朋友生日,一定好開心o ,要整健康食品,又真係幾難諗o既,好似話連啫喱都唔得 (唔知係o米指街買果D先唔比),不過你試o下話整自製啫喱糖,睇o下比唔比。626mama就話可以買維他奶o 。子聰1月生日得佢1個,所以可以買蛋糕唔使諗

FlyCatcher,
Nice to meet u

宏福係先收晒N1,剩番先收外面o既學生o架,因為要保障我oo麻。不過我都希望會收你個女 ,等我o地可以交換o下情報o麻。

rplyan,
子聰係寒底 (中醫話),所以唔可以飲咁多涼茶,不過我問o左中醫飲粟米鬚意米糖冬瓜得唔得,佢話無問題,但最好用生熟意米每樣一D會比較適合

喂,D中醫資料麻煩你都pm埋比我作參考Thanks

ElainAiolia, 希05

等我明日返公司再詳細比o的資料你地.   

希望05, fionlaw, rplyan, snoopyhk,
Pls check pm.

rplyan,

我都想要呀,唔該比埋我丫,唔該晒。

原文章由 rplyan 於 08-6-25 08:45 PM 發表
ElainAiolia, 希05

等我明日返公司再詳細比o的資料你地.   

rplyan,

妳中醫的資料好好,好專對,分埋類,我都係這一兩年才久不久睇下。

係,我掛上電話才想起,咁咪冇蛋糕影相。
唔知最後有幾多個家長帶蛋糕呢。多謝妳,
如果老師冇安排到軒軒同蛋糕影相,我就借
妳個蛋糕影番張相留念,唔該晒。
健康飲料我已經準備好,左買名家長果份,
我都想緊,每個小朋友買一份小禮物,買咩好,伙原來好多都係非健康食物來,平時都冇留意到。

ElainAiolia

今日影第一次畢業相,唔知同學仔有冇反齊呢。
今朝好大雨呀。

妳的資料好有用,多謝晒,『音統處』資料都好岩我,
我都確得果個年齡學差唔好。

葵涌廣場地下果個叫"張國寧"。

今次軒軒病,婆婆都話軒軒好樂意食中藥,一食西藥
佢同婆婆講,不如食中藥啦。食中藥中係唔洗食山渣餅。

原文章由 ElainAiolia 於 08-6-25 03:30 PM 發表
26/6記得著整齊o既禮儀服返學 ,因大家o既小朋友要影佢o地o既第一次畢業相 ,記得同佢o地整得靚仔靚女D呀。

尋日我開工撞到好耐無見o既同事,佢話『音統處』(個名好似咁寫) 就o黎招生, ...

各位,

妳地小朋友介奶未呀?妳地有冇小朋友飲"明治"呢,想請教大1家,明治飲到三歲,我唔知換唔換奶粉好,定繼續食飯"明治"。

你不介意那就最好了, 方便起見蛋糕上不寫名.    

原文章由 626mama 於 08-6-26 09:58 發表
rplyan,

妳中醫的資料好好,好專對,分埋類,我都係這一兩年才久不久睇下。

係,我掛上電話才想起,咁咪冇蛋糕影相。
唔知最後有幾多個家長帶蛋糕呢。多謝妳,
如果老師冇安排到軒軒同蛋糕影相,我就借
妳個蛋糕影番張相留念,唔 ...

這問題我之前都諗過(旻旻飲"日本雪印")因驚她唔夠營養, 但她只是早晚飲奶, 平時吃其他食物, 現在我驚她肥一制, 因醫生說100個正常體重小朋友有95個輕過佢, o甘好危險啊 .  
我想你繼續比軒軒飲都冇問題, 日本人都係o甘o拉!

原文章由 626mama 於 08-6-26 12:16 發表
各位,

妳地小朋友介奶未呀?妳地有冇小朋友飲"明治"呢,想請教大1家,明治飲到三歲,我唔知換唔換奶粉好,定繼續食飯"明治"。
‹ 上一主題|下一主題