用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 [複製鏈接]

rplyan,

我買到喇,最後係"實惠"買,有兩個size我買了細d個果,昨晚仲試煮當龜,我唔知佢幾時會停,我99又飲,佢平時9:30入房聽收音機,佢昨天等到10:20分未訓,(約9:00開始煮)我就倒左出黎,個煮都冇咩製,唔知佢幾時停。試唔到佢係咪餘一碗會停,下次再試過。

rplyan,EalinAiolia,

乜而家唔好食當龜,等我食埋就唔食啦。我唔知喎,我之前聽人講唔好食"雪甲",不過我都冇食。咁妳地會唔會食d乜嫁。

原文章由 rplyan 於 08-6-27 10:45 AM 發表
626mama,

買唔買到煲呀!

EalinAiolia, 各位,

昨天影畢業相取消,改為下星期四影,今次學校又
咁快手決定到。...不過當天開生日會,軒軒會穿便服,
咁咪要穿留學校囉。

軒軒好攪笑,星期二婆婆帶佢落樓下踏單車,
比了件有車車圖案衫比佢穿,軒軒唔肯穿,
佢解釋,我要留番件衫學校開生日會時穿回學校,
我地都估唔到,軒軒原來心裡撰好衣服開生日會。
件衫都舊,我地都冇打算比佢穿反學喎。

rplyan,

我剛剛去沙田媽媽果邊傾計,d人一講中醫就翁
係咪大圍個"東叔"呀!乜佢真係咁出名嫁,
會唔會排長龍等好耐嫁。

ElainAiolia

多謝您ge 回覆, 咁唔知要幾點就要到學校呢? 行成20分鐘, 咁有冇亞遮頭ga, 冇, 咁打風落雨咪會好狼狽lor.

希望其他問題有人可以答到我la.

真的一時時, 有次最內1小時, 快話5分鐘, 入店舖內記住去櫃台取籌號.

其實我沒有去保身(除了生完BB之後), 但我知自己較濕毒(喜歡食海鮮)&熱低, 所以平時會煲o下涼茶&去濕茶, 其實如你要去保身體之前都要清o下身體, 才容易吸收及有效, 否則未必對身體好.  對身體詳情最好問中醫.

原文章由 626mama 於 08-6-27 11:21 發表
EalinAiolia, 各位,

昨天影畢業相取消,改為下星期四影,今次學校又
咁快手決定到。...不過當天開生日會,軒軒會穿便服,
咁咪要穿留學校囉。

軒軒好攪笑,星期二婆婆帶佢落樓下踏單車,
比了件有車車圖案衫比佢穿,軒軒唔肯穿,
...

iceface,

- 佢地話每日都有個半小時中文堂, 個半小時英堂, 咁上當情況係點ga?我都唔知。
- 佢地校舍離地鐵係咪好遠ga, 同小朋友一齊行去要幾耐?
EalinAiolia答得好詳細
- 除咗學費同上下學期ge 雜費, 佢地會唔會時時額外要d家長比錢買嘢或做其他嘢ga 呢?好小要再比錢買野,學費講明包雜費。
- 佢地用咩教材教phonic ga? 好唔好ga?我都唔知,想起來我都伙烚下烚下
- 佢地好似係收晒自己d n1 先收出面ge 小朋友, 咁咪會淨番好小位lor,係 嫁難唔難考ga? 考d 乜呢?N1時問下父母係邊個,叫小朋友指出來,比D野小朋友,再問佢攞反,老師會行開一陣,睇下我地會點。當時我小朋友未夠一歲,考入K1考咩我就唔知。

希望幫到妳啦。

原文章由 iceface 於 08-6-26 05:11 PM 發表
請問有小朋友讀緊的媽咪幫忙解答我如下問題, 因我想知多d e間kg ge 資料, 謝謝!

- 佢地話每日都有個半小時中文堂, 個半小時英堂, 咁上當情況係點ga?
- 佢地校舍離地鐵係咪好遠ga, 同小朋友一齊行去要幾耐?
- 除咗學 ...

rplyan,

我有時都係咁諗,
睇中醫調理身體,
係咪唔洗煮野比自己食。

原文章由 rplyan 於 08-6-27 11:55 AM 發表
真的一時時, 有次最內1小時, 快話5分鐘, 入店舖內記住去櫃台取籌號.

其實我沒有去保身(除了生完BB之後), 但我知自己較濕毒(喜歡食海鮮)&熱低, 所以平時會煲o下涼茶&去濕茶, 其實如你要去保身體之前都要清o下身體,  ...

626mama,

謝謝您! 希望k1 唔會考得太深la, 如果間學校係好好ge, 我諗會去考k1.

iceface,

我知學校有時英語老師講故事;有時候就用廣東話講, 而最近英語老師Ms Menvish重報告我囡囡情況有點進步, 我想她們都算跟學生好貼, 始終2對13-14人.

rplyan,

Ms Menvish寫手冊比我,話軒軒冇心機上英文堂,同感得佢有時唔明,但係教唱歌,軒軒超級好鐘上堂,佢係屋企多數都係唱英文歌。

原文章由 rplyan 於 08-6-27 12:55 PM 發表
iceface,

我知學校有時英語老師講故事;有時候就用廣東話講, 而最近英語老師Ms Menvish重報告我囡囡情況有點進步, 我想她們都算跟學生好貼, 始終2對13-14人. ...

我個囡又係鍾意英文歌多(尤甚係流行了3代 - UPTOWN GIRL),
而家比佢學芭蕾爵士舞重驚, 唔知點解佢跳到好似個賊o甘(因佢個頭唔知點解縮o下縮o下), 連我老公都講佢似, 望她遲點好o的!

原文章由 626mama 於 08-6-27 13:13 發表
rplyan,

Ms Menvish寫手冊比我,話軒軒冇心機上英文堂,同感得佢有時唔明,但係教唱歌,軒軒超級好鐘上堂,佢係屋企多數都係唱英文歌。

rplyan,

旻旻都係鍾意英文歌多,咁細個已經可以學芭蕾爵士舞,記得回家點跳比妳地睇已經好叻女喇,唔好笑佢啦。當然會越跳越叻女啦。

軒軒學功夫班,回家叫佢打兩下功夫比我地睇,佢都唔肯。都唔知佢識定唔識。

原文章由 rplyan 於 08-6-27 01:38 PM 發表
我個囡又係鍾意英文歌多(尤甚係流行了3代 - UPTOWN GIRL),
而家比佢學芭蕾爵士舞重驚, 唔知點解佢跳到好似個賊o甘(因佢個頭唔知點解縮o下縮o下), 連我老公都講佢似, 望她遲點好o的!
...

希望05,fionlaw,YetYan,snoopyhk,小朦朦,

近排唔妳地留言,
功作很忙嗎,
有空上來一齊傾計。

626mama

我公司最近有一個很大的人事調整  ,我見你地打左咁多野.
所以我編左出來,諗住放假才找你.不好意思!!

因我老公覺得旻旻好粗魯, 所以想佢學斯文o的!

原文章由 626mama 於 08-6-27 14:44 發表
rplyan,

旻旻都係鍾意英文歌多,咁細個已經可以學芭蕾爵士舞,記得回家點跳比妳地睇已經好叻女喇,唔好笑佢啦。當然會越跳越叻女啦。

軒軒學功夫班,回家叫佢打兩下功夫比我地睇,佢都唔肯。都唔知佢識定唔識。

...

希望05,

咁妳要小心D,唔好比人睇到妳上網呀。小心小心

我老細唔係度才成日上來,BK好閃,好遠都比人睇到唔係做野上網啦,我好多時都係COPY了,在係記事本回復,回好才上來貼上,咁樣冇咁多人睇到,老細係度就冇上來得咁密喇。

原文章由 希望05 於 08-6-27 03:27 PM 發表
626mama

我公司最近有一個很大的人事調整  ,我見你地打左咁多野.
所以我編左出來,諗住放假才找你.不好意思!!

[ 本文章最後由 626mama 於 08-6-27 17:09 編輯 ]

rplyan,

原來係咁,當做運動其實都唔錯。

原文章由 rplyan 於 08-6-27 03:31 PM 發表
因我老公覺得旻旻好粗魯, 所以想佢學斯文o的!

rplyan,

Tks f. yr. info.

您話2對13/14, 咁係咪一個係本地老師, 一個係外藉老師呀?

rplyan,

您話2對13/14, 咁係咪一個係本地老師, 一個係外藉老師呀?

一個本地班主任老師, 加一個外藉或本地老師(轉流但定o左係個2人), 而學校評估報告就由班主任(本地)加外藉老師(Miss Menvish)填寫評語, 而我成日都聽到囡囡說: <Mommy, Miss Menvish says ..........>, 因此我估計外藉老師堂數不少呢?  

原文章由 iceface 於 08-6-27 17:53 發表
rplyan,

All mami,

真人真事媽咪要注意: 請勿讓子女常吃雞翼

主人翁是一位讀2年級小女生, 她極愛吃雞翼, 大約半年前她身體開始有點變化, 胸部脹痛&下體有毛毛, 她父母立即帶她看醫生並轉介去瑪麗醫院, 經檢查後發現她過早發育, 而這種情醫生說和她喜愛吃雞翼有莫大關係, 因現在打針雞(汗爾蒙針令雞隻快大)全都在雞翼打, 成人打避孕針都唔係即打即散開, 這表示藥物有機會仍留在雞翼位, 而食得過量無論對男或女也有影響, 醫生重話現在200個小朋友就有1.5個係咁.  現在這女孩每3個月返瑪麗醫院覆診觀察(當然要誡雞翼先), 因早發育有機會早衰老(器官).  這小女孩其實是我近親, 講你們聽不是誡雞翼而是少吃為妙.

‹ 上一主題|下一主題