用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 參加遊學團真的可以學好英文?
go

參加遊學團真的可以學好英文? [複製鏈接]

0    0    0    0

十多年前,當時仍未流行遊學團。

我正值中五畢業,媽媽讓我參加英國文代協會的遊學團。

我未到過外國,這是我第一次坐飛機。

三個禮拜後回到香港,英文有沒有進步?我不覺得。但我認清自己的能力。我一直不覺得自己的英文很好,但完來在一個全英語的世界,我是能夠生存下去的!另外自己大膽了,預科時,我敢於舉手發問,肯坐第一行,不再選後座。我相信這些才是真正獲得的東西,而且比英語進步了更寶貴。

順帶一提,我當時的遊學團,不是鴨仔團。我們一群中學生一同坐飛機後,便到各自的host family,只在學校相聚﹝當然可以放學後約會去玩﹞。三星期只見過一次英國文化協會的職員,看看我們有沒有什麼麻煩。所以才能真正學會獨立和變得大膽。

原文章由 cstchan 於 08-5-22 12:03 發表
十多年前,當時仍未流行遊學團。

我正值中五畢業,媽媽讓我參加英國文代協會的遊學團。

我未到過外國,這是我第一次坐飛機。

三個禮拜後回到香港,英文有沒有進步?我不覺得。但我認清自己的能力。我一直不覺得自己的英文很 ...

U gave the most valuable outcome for study tour, independent and aggressive. Most of the time, parents are attracted by those marketing words (Express for learning English).

老實講...得果幾個星期...唔會學到好多野
我諗見識會比較多...

anyway..介紹下一個音樂英文遊學團啦
http://ubc.puremus.com

我諗會學識獨立, 但學好英文就未必得..

呢D玩意, 有錢去吓都無壞.  唔好對學英文咁高期望.

原文章由 pityma 於 08-6-6 21:02 發表
呢D玩意, 有錢去吓都無壞.  唔好對學英文咁高期望.

If I keep my kid in HK during summer, can anyone suggest good ways or courses to improve oral English?

Thanks.

我仔仔都報咗今個暑假嘅 summer course, 啲老師係外籍教師, 仔仔都讀咗好幾年啦, 由 K 班讀依家我, 啲老師都好nice, 同埋佢地會有comment 寫番係張工作紙度, 我諗會幫到你.

原文章由 youma 於 08-6-16 00:39 發表

If I keep my kid in HK during summer, can anyone suggest good ways or courses to improve oral English?

Thanks.
‹ 上一主題|下一主題