用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生 - 零用錢
go

中學生 - 零用錢 [複製鏈接]

請問各位中學媽咪, 你地俾幾多錢仔女做零用錢 (if係學校已訂午膳 & 車費係用八達通) ? 點俾發 ? 每日俾 ? 每星期俾一次 ? 每月俾一次 ?
   0    0    0    0
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

簽名被屏蔽

我都係包哂所有., 食飯, 八達通, 買衫....
每月再比$200.-.隨佢用, 同佢講有特別事要用錢就同我講.
明天會更好!

我巳經包曬佢所有開支.
平時只會比$20佢袋住,已備不時之需.阿女通常係冇用過D$$.

我巳經包曬佢所有開支.
平時只會比$20佢袋住,已備不時之需.阿女通常係冇用過D$$.

我個女而家讀緊小六,我每個月比$100做零用錢,衣食住行我包晒,佢有心頭好就自己比錢買
不過到遲D上中一,我都會加多D比佢

每個星期比一次,避免一次用晒一個月的零用錢~

我反而會一次過比,要佢識分配,我覺得學識理財對將來長大很重要,從小要灌輸量入為出的觀念。

原文章由 muimui靚媽媽 於 08-5-31 20:15 發表
每個星期比一次,避免一次用晒一個月的零用錢~

原文章由 janeleung 於 08-5-19 13:04 發表
我都係包哂所有., 食飯, 八達通, 買衫....
每月再比$200.-.隨佢用, 同佢講有特別事要用錢就同我講.

見你o地有比零用錢仔女,相對下~我好似對個女唔好咁,她由小學到中學都無一分一毫零用錢,幼稚園至中學,早餐,午晚餐又係我煮,初中有一年帶飯回校食,她一向費用都依校單通知我,我才比$交妥。她由小學至中學在文具方面係唔鍾意我送,她要在校得乜乜物物獎去自取文具,至今她取得的文具還有一半唔捨得用!她整班同學鬥環保同省錢為原則。她現做兼職兼讀 個細仔琴日埋怨我,話d同學d父母成日百幾元比仔女用,還成日至電問夠唔夠$用!我只比13元一日他自用,我已覺對家姐不公平,亦破壞我規!奈何我又可以點呢?時勢同幾年前已不同....
http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-125487←情與義Feelgood
人生到處如何似,恰似飛鴻踏雪泥;泥上偶然留指爪,鴻飛哪復計西東?

醒目開學勳章

每星期$100 唔包食飯車費
我所愛既權權要結婚了

我中學時(一年前),車費除外,每星期有$100作早午飯錢,吃剩的便是零用~
不過在正常情況下,一天$20買兩餐是捉襟見肘的,所以這麼多年來早餐都是豬仔包一個,間中lunchtime會留在學校吃即食麵~
想買文具買課外書買同學的生日禮物,會用新年儲起的利市錢,一部份上繳媽媽,餘下的數百元慢慢用也可以維持整年的不定期開支~
中六開始兼職替人補習,有額外收入,洗費也"鬆動"些了~

補充一句,那時我曾經埋怨過媽媽,幹麼同學都有很多零用錢,閒時去叮下午茶買衫焗油....而我呢,吃都吃不飽~

十年前仲讀緊中學果時,媽媽係會每個星期會俾$350作為平日食飯同娛樂0既錢,除非要買負責唔起0既必需品,否則唔可以再額外拎錢。

媽媽呢個方法都幾好,既教識我一套量入為出,買0野要自己儲錢0既觀念,我自己又有用錢0既自由,做自己喜歡0既事。所以,同媽媽絕少為用錢問題爭執

原文章由 Angel^v^ 於 08-6-2 13:04 發表

見你o地有比零用錢仔女,相對下~我好似對個女唔好咁,她由小學到中學都無一分一毫零用錢,幼稚園至中學,早餐,午晚餐又係我煮,初中有一年帶飯回校食,她一向費用都依校單通知我,我才比$交妥。她由小學至中學在文具方面係 ...

同仔女坦然誠去講屋企財政上要面對0既問題,俾仔女都了解你0既擔憂,若果佢地識諗,佢地唔會怪你

一個星期175元, 淨食午飯, 佢都係無錢剩, 個銀包日日空空如也
可憐天下父母心 :cry:

我想起我父親的方法, 每年開學時會到我的學校附近的食店巡視, 主要是看價目表, 以便計算每日需要給多少錢作為我的午膳費用.
交通費是固定金額, 父親會修正每年的上學交通午膳費用, 至於其他文具什費, 全部會經由他買給我.

但是時移勢易, 以我兒子為例, 他的食量驚人, 可能由於是發育期, 膳食費己經不少, 所以我會固定金額每星期二百元給他作為膳食費,
請他自己量入為出, 至於其他費用, 每星期一百元正, 他需要儲起這部份, 因為所有日常文具,心頭好及什費, 都要他用這筆錢自付.一來可以令他有理財的習慣, 二來當他錢時才會知道這些東西其實也不便宜, 故此他會特別珍惜和不胡亂花費.

其實現在一個中學生所花費也不少, 每星期計, 交通費150元, 膳食費200元, 什用100元. 每月合起來也要1800元.做父母真不容易.

醒目開學勳章

我按每天的使費給零用錢囡囡,包括早、午餐,交通費,文具等,而星期六、日都計算在內,因為要上課餘活動。有多的便由她自己決定,學習理財,她上中學後已經有自己的提款咭,每十天轉帳給她,不可以提早。原本每天$50.-,今年已經不夠用,因為早、午餐加價,放學後又要上補習班,車費增加,她要求加零用錢,每天$60.-,已經十分鬆動,可以有些錢傍身,預付一些突發的費用,因為學校和住處距離很遠。

基本上她都可以自己理財,有錢購買自己的心儀東西,例如CD、雜誌,和同學去看電影等,維持適當的社交活動。

我希望我的下一代在較好的條件生活和學習,足襟見肘是我對童年的回憶,還有的是自卑!

bplus

我們都不希望自己子女重演我們的童年, 大家努力吧!

不計車費每日食飯30元,
另外每個月會比$200他,
見佢都不會亂洗$,可以接受
出年F3會提高少少la
原文章由 PCCW2319 於 08-5-18 08:04 發表
請問各位中學媽咪, 你地俾幾多錢仔女做零用錢 (if係學校已訂午膳 & 車費係用八達通) ? 點俾發 ? 每日俾 ? 每星期俾一次 ? 每月俾一次 ?
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

$50/week。(f.1)
‹ 上一主題|下一主題