用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 讀唔讀升中面試班好?
go

讀唔讀升中面試班好? [複製鏈接]

小女今年小五,想報中西區的英華/聖士提反女校,
現正考慮暑假讀唔讀升中面試班好?
請各位比D意見。
   0    0    0    0

原文章由 linglingbobo 於 08-5-17 12:33 發表
請各位比D意見。

我覺得讀下都冇壞. 面試係一種技巧, 唔好諗住用o黎升中, 出o黎搵食都要面試.

原文章由 linglingbobo 於 08-5-17 12:33 發表
請各位比D意見。

我覺得讀下都無妨, 面試係一種技巧, 升唔升中都應該學下.

回覆 #1 linglingbobo 的文章

簽名被屏蔽

agree with khmama !

面試的確是一種技巧,基本禮儀、對答如何避重就輕、小組討論應如何、遇上不明白或不懂的問題應如何應付........還有可以增添小朋友的信心,ok嫁!

首先係攪掂成績,其次才是技巧。

Must Learn,

請問有無家長有這些資料提供呢?
那一間比較好呢 ?

成績最緊要, 成績唔好, 想見都無得見....

心大心細,事關面試班都幾貴,(eg: Learning Plus就要$2400)平的面試班又唔知好唔好;如果自己訓練,又唔知點練小組討論。
請問木馬為甚麽認為無需讀?
有冇人讀過好的面試班可以推介?(最好在港島區)

原文章由 linglingbobo 於 08-5-19 21:52 發表
心大心細,事關面試班都幾貴,(eg: Learning Plus就要$2400)平的面試班又唔知好唔好;如果自己訓練,又唔知點練小組討論。
有冇人讀過好的面試班可以推介?(最好在港島區) ...

可以一讀,以增強面試信心,技巧。但自選同叩門皆段最主要都係學業成績。如果成績唔夠,好多好學校連面試機會都冇。

PS:我小朋友讀過學校同外邊機構合辦既面試班,只係要幾百蚊,小朋友話幾好玩。。。。。。

[ 本文章最後由 judywan 於 08-5-19 22:32 編輯 ]

原文章由 linglingbobo 於 08-5-19 21:52 發表

除非小朋友在應對及基本禮儀上好弱,如果唔係,面試班並非必要。 好多"名校"中學校長都申明不須去讀面試班,事實上,小女同學被各大名直資收取的同學,都係成績標青或在運動音樂上有突出表現者,沒有聽聞她們曾經參加面試班。

$2400真係幾貴....
我地細仔今年有上過d面試班(幾百蚊幾個同學仔幾堂), 不過作用唔係太大, 主要係教d禮儀(其實自己教都得), 同捉題目. 不過而家internet咁普及, 大家家長可以交流一下, 所以都可以約莫知道某學校問咩問題多. 而且我個仔小學都有特別課堂教P.6學生面試技考/禮貌等, 仲會揾d冇教佢地既老師扮考官等......
我個仔去過4間學校面試, 問翻佢都話冇乜問題捉中.....
唔太貴既比小朋友試下無防, 太貴就......
另外, 其實可以同小朋友報d真資學校(比自行派位早既), 等佢地攞d面試經驗, 不過太多面試d小朋友又會投訴.

上年learning plus 有4堂面試班 ($900). 無需讀咁多. 你問下啦.

It won't hurt to take the interview classes. That way, you can learn all the necessary skills. More importantly, you can identify the weak point of your child and fix it. The most effective ones are 1-on-1 classes.

唔好介意,我覺得你已經係想俾個小朋友去讀面試班。咁咪報名去讀Lor,學多D,冇壞。
始終都係成績行先,如果成績未掂,不如俾﹩補習中英數更加實際。
=================================

其實我囡囡成績是band 1中,但oral Eng 就麻麻地,所以我唸面試班或者能增強佢自信。
Learning Plus 今年嘅班係上10堂咁多,不似上年上4堂。
請問各位有其他班好介紹嗎?

原文章由 linglingbobo 於 08-5-20 22:11 發表
其實我囡囡成績是band 1中,但oral Eng 就麻麻地,所以我唸面試班或者能增強佢自信。
Learning Plus 今年嘅班係上10堂咁多,不似上年上4堂。
請問各位有其他班好介紹嗎? ...

其實要改善英語面試技巧,上10堂又有幾多實際幫助?可能都係貼一些熱門題目 (例如:自我介紹),做一些model answer。 但臨場可能有很多因應當時環境或時事題目....

正如其他家長說,這些課程讀了無壞,但要有實質幫助,可能要加快在根基上著手。

可能讀外國人教的英語小組會話班會更適合。
‹ 上一主題|下一主題