用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

學費大幅加價 [複製鏈接]

各位家長:

請問你們對祟小出年大幅加價, 有何意見?
現在的學費$2400, 9月份加至$2600, 出年9月$3600
   0    0    0    0
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-5-16 11:05 發表
各位家長:

請問你們對祟小出年大幅加價, 有何意見?
現在的學費$2400, 9月份加至$2600, 出年9月$3600

2400 -> 2600 都ok,  2600 ->3600 , 38%???如果係國際班都ok, 如果只係主流班都要3600, 相信會流失好多學生, 3600 有大把選擇.  (by the way, 點解咁快知出年既加幅既??)

回覆 #1 風琴 的文章

我留意到幼稚園部d媽咪話聽聞會加至3600, 所以打電話去証實....d職員都是說會加價, 因出年行小班, 我仲問會否全加價, 佢地話如果確實行小班就會全體加的, 我於是好擔心的問為何加那麼多, 佢話因人數少了成本上漲便會加.
btw, 我仔仔是今年9月小1的取錄生, 所以對加價問題彼關注, 因為是長遠計.
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

又加價???上年吾係加左咩? 小學加幾多 ??攞命,而家都吾係平架啦,比其他出名直資),因崇真一直幾年先加一次學費

[ 本文章最後由 200012 於 08-5-16 14:55 編輯 ]

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-5-16 12:53 發表
我留意到幼稚園部d媽咪話聽聞會加至3600, 所以打電話去証實....d職員都是說會加價, 因出年行小班, 我仲問會否全加價, 佢地話如果確實行小班就會全體加的, 我於是好擔心的問為何加那麼多, 佢話因人數少了成本上漲便會 ...

小班小成點先

原文章由 200012 於 08-5-16 14:56 發表

小班小成點先

我又打咗去問, 佢話如果出年小二至小六o個d, 係有得揀, 可以揀大班 (35人)就$2,600; 細班 (25人)就$3,600 一班~

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-5-16 15:24 發表

我又打咗去問, 佢話如果出年小二至小六o個d, 係有得揀, 可以揀大班 (35人)就$2,600; 細班 (25人)就$3,600 一班~

有大細班可選擇??  

200012媽咪, 我係唔係好out啦??

原文章由 風琴 於 08-5-16 16:16 發表

有大細班可選擇??  

200012媽咪, 我係唔係好out啦??

你係 out,我就 very out ,國際班不受影響吧!我就會簡番大班啦 小班$3600......

[ 本文章最後由 200012 於 08-5-16 17:07 編輯 ]

原文章由 Diane俊俊媽 於 08-5-16 15:24 發表

日後多多指教,你吾講我地都吾知,真失禮, 你諗住讀邊間小學?

回覆 #1 200012 的文章

唔好咁講我都係唔明, 問下各位意見啫.

$5200 學校不怕學生大量流失嗎?

原文章由 200012 於 08-5-18 10:40 發表
$5200 學校不怕學生大量流失嗎?

等我想下辦法叫個細仔去in下其他先....   今年其實好多媽咪都唔係幾開心, $4800 一班29人.    本來有幾個朋友既小朋友都好想入, 約左佢地下星期一起去接小朋友順便睇下學校, 都係唔好浪費時間,   5200有好多選擇.

慘....又要開始睇學校(好想暈倒, 個仔都唔知睬唔睬我.)

原文章由 風琴 於 08-5-18 15:59 發表

等我想下辦法叫個細仔去in下其他先....   今年其實好多媽咪都唔係幾開心, $4800 一班29人.    本來有幾個朋友既小朋友都好想入, 約左佢地下星期一起去接小朋友順便睇下學校, 都係唔好浪費時間,   5200有好多選擇.
...

有無諗過 3個一齊轉校?

原文章由 200012 於 08-5-18 17:02 發表

有無諗過 3個一齊轉校?

好難, risk 都好大.  係都係一個一個轉, 起碼知道間學校ok唔ok先.  我問過大仔, 佢就冇特別, 因為當初幼稚園上來既學生只有3人在同班, 來緊9月應該都有同學轉走.  阿女就一口回絕左我, 因為幼稚園上來既仲有10幾人一起, 佢唔捨得.  我老公就唔想轉, 因為佢驚小朋友又要再適應未必係好事.  佢叫我等學校confirm左加再考慮.  @_@.  我都係由細仔下手好d.

class size

I am also very unsatisfy on the class size. Their web site
stated class size for junior is 10-24. I asked the principal last sept and she keep saying 25 students per class (but the fact is there is 30 students in J1 at that time). I am angry becasue she didn't tell me the truth. It's worth to pay higher school fee if class size is within 25. Why the school didn't lower the school fee when they have more student in one class? this is not fair!

quote]原文章由 風琴 於 08-5-18 15:59 發表

... [/quote]

原文章由 風琴 於 08-5-18 20:00 發表

好難, risk 都好大.  係都係一個一個轉, 起碼知道間學校ok唔ok先.  我問過大仔, 佢就冇特別, 因為當初幼稚園上來既學生只有3人在同班, 來緊9月應該都有同學轉走.  阿女就一口回絕左我, 因為幼稚園上來既仲有10幾人 ...

我朋友讀玫瑰崗有兄弟共讀一校有折頭

原文章由 karismum 於 08-5-19 17:07 發表
I am also very unsatisfy on the class size. Their web site
stated class size for junior is 10-24. I asked the principal last sept and she keep saying 25 students per class (but the fact is there is 30 ...

保良局蔡繼有都係4800左右學費, 行正IB, 有新校社, 好好設施.
24人一班, 唔會多收. 又多外籍老師.
Victoria咁出名都係收6200. 同崇真差1000.
崇真收到咁貴, 無勿賣點, 只係多外籍老師.每班人數又多.

原文章由 鴨鴨媽媽 於 08-5-21 23:52 發表

保良局蔡繼有都係4800左右學費, 行正IB, 有新校社, 好好設施.
Victoria咁出名都係收6200. 同崇真差1000.
崇真收到咁貴, 無勿賣點, 只係多外籍老師.每班人數又多. ...

係拉,佢地點解突然甘有信心

原文章由 鴨鴨媽媽 於 08-5-21 23:52 發表

Sorry!路過,24人一班,唔會多收果間唔係蔡繼有係優才。
‹ 上一主題|下一主題