用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 聖保祿幼稚園家長會
go

聖保祿幼稚園家長會 [複製鏈接]

聖保祿幼稚園家長會

有冇小朋友讀緊?大家傾下啦。 
梁媽媽

Re: 聖保祿幼稚園家長會

梁媽媽,

我囡囡今年9月會入讀k1, 你既小朋友係唔係讀緊架? 我有好多問題想知呀.

My daughter will be in K1 this Sept. We can share some experience!!

我想知夏天校服穿長socks定短socks?唔好意思!hehe!

Hello,
My daughter will study K1 In the coming September, too. I am living in Tseung Kwan O.
Any body can share their experience with me ?

cocomama

嘩, 我仲以為冇乜人讀添, 原本都有幾位 "即將入讀" 的媽咪, 不過唔知點解冇讀緊的媽咪?
因我女而家已經是 K.3, 黎緊九月就會過去讀小學, 所以我好快都會離開呢個 "家長會"的了。

係呀, 佢地夏天是著短襪 (不可以有花邊, 要純白), 冬天就著長白襪 (冇花邊), 到暑假時, 會有一個家長會, 到時校長就會再講解一次的了, 不用擔心。
仲有, 佢地四季都會要求女仔要加著一條 "防走光褲", 用意是佢地成日要坐在地上排排坐, 要多著一條乾淨些..., (一定要著架),
梁媽媽

你女女是否在暑假後直升上小學部?有無比佢參加中央派位?又或者比佢考其他直資或私立學校?我有朋友幫佢個小朋友(男仔)考到九龍一間出名男校呢!

仲有你小朋友返學是否開心?我朋友話d小朋友讀得好happy,一d都無果d所謂名校壓力,係咪真架?

onion-head

你女女是否在暑假後直升上小學部?== 係呀。
有無比佢參加中央派位?== 有呀。
又或者比佢考其他直資或私立學校?== 冇呀。
我有朋友幫佢個小朋友(男仔)考到九龍一間出名男校呢!== pm 我知邊間丫。

仲有你小朋友返學是否開心?== 非常開心, 獨立自信。
我朋友話d小朋友讀得好happy,一d都無果d所謂名校壓力,係咪真架?== 絕對是, 一定不會讀死書架。
梁媽媽

Hi 梁媽媽,

My daughter is now studying K2 at SPK.  Want to know when the school will notify me she will accept by P1.  As you said, you also 參加中央派位, is this OK to 參加 after register at SP P1.  When the 中央派位?What the tuition for SP P1 next year.

Many tks.

Christy1999   

Dear 梁媽媽

你好, 我有個朋友的女讀緊 K1, 她說所有聖保祿幼稚園學生都可直入其小學, 但我也聽個好多人說只收回六成,  想請問你實際情況?  謝謝

uu

在 k3 開學不久, 約十月份到, 就會知架啦, 聽講幾乎係所有女仔都會收番架, 因為以前小學仲會收街外人, 所以就唔會收晒我地原幼稚園/幼兒園 (真係約6成), 不過由今年起, 小一不再派表比街外小朋友, 即係話機乎收晒羅, 所以入得到幼稚園的都不用太擔心。
而且佢地好大方, 小一那邊交了留位費($1000) , 都准我地參加中央派位, (多個希望) 所以呢家學校真係好好。 小學的學費同幼稚園的差不多, 實數我就唔知。
梁媽媽

梁媽媽,

真係好開心你開左呢個topic, 其實我到而家都好矛盾讀唔讀st.paul好, 因為我好多野都唔知, 我個個朋友都叫我讀, 但我又唔知佢究竟有幾好, 我淨係知道佢係一間名校, 我想問以下問題, 希望你唔好介意我咁多問題:

1) 有冇多藉老師教英文架? 有冇國語堂架?
2) 以我所知st.paul英文程度好深架喎, 係唔係真既呢?
3) 如果英文程度真係咁深, 咁佢點教到d小朋友咁叻既?
4) 需唔需要再出去參加什麼英文班呀? 國語班呀咁呢?
5) 聽講競爭好大, 小朋友要出去參加好多課外活動, 真唔真架?

真係唔好意思呀, 但我真係好想多d了解呢間學校, 因我囡囡而家讀緊蘇浙, 我個人認為呢間學校好好, 因國語英文都好好, 但我d朋友個個都話st.paul咁難考冇理由唔讀, 咁我就決定讀, 但個心仍然係15, 16, 唔知點好.

Hi cocomama,

Do you know how long it take from the school to TKO? I also live in Kowloon side and hesitate to apply for several good schools on HK Island because of the travelling time.  Pls share your view.

Hello Rainemummy,

My daughter is accepted by St. Paul Kindergarten am session and True Light pm session. And then, I ask for school bus service  thru' the web. Tseung Kwan O is very convenient now! I can find a school bus from TKO to St. Paul and TrueLight. However, The private school bus service of St. Paul is a little bit early ( at 7:15am in Po Lam)because the am session is started at 8:30am ( the driver said).

I hope it can help you!   

samuellor 寫道:
Hi RaineMummy,

From TKO to SPK 45 min. ( need to change a big bus in Lam Tin )
From SPK to TKO 30 min ( no need to change a big bus.

Cheers,

Samuel

Hi Samuel

Very happy to chat with you again!!

Zen
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Hi Samuel

很久沒有你消息了, 你女兒的靚女照片呢?

twokidsmum

唔好意思!

請問st. paul 要幾多歲報讀呢?咁地址係邊度呢?

梁媽媽:

請問妳大抽獎選了那間?

BB頭maimimi 寫道:
唔好意思!

請問st. paul 要幾多歲報讀呢?咁地址係邊度呢?

http://www.spk.edu.hk/school.html
‹ 上一主題|下一主題