用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問你地會用SPI or Dr Kong 書包for 小一?
go

請問你地會用SPI or Dr Kong 書包for 小一? [複製鏈接]

0    0    0    0

我比較喜歡SPI, 維修又不會太貴, 都算耐用.

醒目開學勳章

原文章由 Tatama123 於 08-5-15 10:12 發表

好似比Dr Kong 重?

之前見有d媽咪介紹有隻牌子好似叫"Seven", 書包好輕幾好用.

我仔用緊Dr Kong, 都ok, 好似比spi輕dd.

原文章由 Tatama123 於 08-5-14 13:46 發表
請問你地會用SPI or Dr Kong 書包for 小一? 兩隻邊隻好用?

SPI 比較重, 我不太喜歡

Dr Kong is lighter than SPI

原文章由 Tatama123 於 08-5-14 13:46 發表
請問你地會用SPI or Dr Kong 書包for 小一? 兩隻邊隻好用?

SPI 及 DR KONG 都用過, 各有各好 :

** SPI 比 DR KONG 較貴, 好似SPI護脊好D
** SPI 比 DR KONG 較重, SPI 如果兩邊孭就覺得無咁重, 因好多家長都系單邊孭, 所以重D(我都系咁), 不過似中好像都系 DR KONG 輕過 SPI dd
不過, 書包-家長或姐姐(工人) 用的時間多D, 小朋友只是背上課室及放學時才孭下

[ 本文章最後由 Skywan 於 08-5-15 17:06 編輯 ]

Any comment on Lego?

原文章由 Skywan 於 08-5-15 17:03 發表
SPI 及 DR KONG 都用過, 各有各好 :

** SPI 比 DR KONG 較貴, 好似SPI護脊好D
** SPI 比 DR KONG 較重, SPI 如果兩邊孭就覺得無咁重, 因好多家長都系單邊孭, 所以重D(我都系咁), 不過似中好像都系 DR KONG 輕過 SP ...

Sorry!  no comment 因為無用過。

原文章由 馬媽媽 於 08-5-16 09:57 發表
Any comment on Lego?

[ 本文章最後由 Skywan 於 08-5-16 11:45 編輯 ]

各位BK會員 , 我從朋友 (佢話識脊醫朋友) 得知今年香港執業脊醫協會唔同spi書包做認可 , 會改同Dr. Kong做認可 , 我問佢點解佢話唔知 , 不過佢話應該會好快公佈 , 你地有冇聽過? 係堅定流料? 如果係堅料 , 咁咪連專業都揀Dr. Kong?

現在做緊特價的Dr Kong $150書包, 有無媽咪買給仔女用個, 好用嗎?? 因價錢吸引, 請給我議見! 謝謝!

請問知唔知邊到多d Lego款睇呀?
我較早前係Sogo睇過,唔係咁多款睇囉!

醒目開學勳章

原文章由 Tatama123 於 08-5-15 14:08 發表

是否即係Lego ?

Tatama123,
我都不知是否一樣, 上年見bk既媽咪提過, 話幾好用, 好輕身, 不過要幾佰元一個.

醒目開學勳章

我囡囡一二年級用SPI書包用兩年,到三年級書包損壞需要換書包,雖然佢冇講我感覺佢好想用有公仔好靚D書包,因學校大部份同學都用,,我就決定買佢鍾意個D,都係百幾蚊,就算每年玩都平過買SPI書包,一樣有護脊仲輕D,佢不知幾開心,想真書包係佢用最重要佢開心!

hihi

spi school 有護脊 but our daughter say s[i so heavy
but she say dr.kong the school bag not heavy better than spi

hilouey

原文章由 may22999 於 08-5-17 21:22 發表
我囡囡一二年級用SPI書包用兩年,到三年級書包損壞需要換書包,雖然佢冇講我感覺佢好想用有公仔好靚D書包,因學校大部份同學都用,,我就決定買佢鍾意個D,都係百幾蚊,就算每年玩都平過買SPI書包,一樣有護脊仲輕D,佢不知幾開心,想 ...

QUOTE:
原文章由 Tatama123 於 08-5-15 14:08 發表
是否即係Lego ?

No, Seven school bag is not the same as Lego.
It is much lighter than SPI, Dr Kong & Lego.
But it is much more expensive - $890 each.

I have already bought "seven" this weekend.
The price is $980.
But it is really much lighter than SPI.

joymama

原文章由 mow-mow 於 08-5-18 10:47 發表
QUOTE:
是否即係Lego ?

No, Seven school bag is not the same as Lego.
It is much lighter than SPI, Dr Kong & Lego.
But it is much more expensive - $890 each. ...

原文章由 Doriscow 於 08-5-16 13:56 發表
各位BK會員 , 我從朋友 (佢話識脊醫朋友) 得知今年香港執業脊醫協會唔同spi書包做認可 , 會改同Dr. Kong做認可 , 我問佢點解佢話唔知 , 不過佢話應該會好快公佈 , 你地有冇聽過? 係堅定流料? 如果係堅料 , 咁咪連專 ...

我都聽到呢個消息!...因為我朋友話..原來香港執業脊醫協會都好商業的..要他們做認可..,是要比錢他們..之前SPI一路都有比認可費的..但原來脊醫協會佢地是不可以只認可一間的..是怕給外間看似同書包公司有路..但唔知點解今年..SPI退出左同佢地合作..自己出左一個叫品質保證的認可...
遲D脊醫協會可能都要找多一兩間做認可先唔使比人話...
唉...商業世界裡..太多利益
不過...我覺得兩個大牌子都ok...各有各的好壞..(因我兩款都用過)
只要大家留意買護脊書包時..買一個合身..不要太大個的..就應該無問題..
‹ 上一主題|下一主題