用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無o係現代補習,今年會考生或家長
go

有無o係現代補習,今年會考生或家長 [複製鏈接]

我細姑仔在現代補習,會考考試完全唔識
佢預左重讀
未會考前佢仲估計自己可得20幾分
   0    0    0    0

醒目開學勳章

不要期望補習班

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-5-12 11:10 發表
我細姑仔在現代補習,會考考試完全唔識
佢預左重讀
未會考前佢仲估計自己可得20幾分

我個女係現代補英文,不過明年才會考,不要期望補習班可以幫你取得好成績!All depends on your effort, I alwasy remind my daughter, but her classmates and best friends in the class attend this type of tutorial courses. I've heard that the new syllabus casued many problems to this year (as well as last year's) HKCEE students, is it the problem of your 姑仔?

原文章由 bplus 於 08-5-12 12:09 發表

我個女係現代補英文,不過明年才會考,不要期望補習班可以幫你取得好成績!All depends on your effort, I alwasy remind my daughter, but her classmates and best friends in the class attend this type of tutorial ...

識得有幾位今年會考學生
佢地都無補習
但對自己好有信心
對過答案
仲話好大機會拎20幾分
真係唔好諗住去呢D補習有幫助
THX

補習其實好睇學生Attitude,
雖然作為補習Agent, 但係說真的,
如果學生自己太依賴(Both 大型補習社&私人補習), 有幾好ge Support都冇用....

小女我06年會考文科6A2B,讀書十多年都未曾補習,記得會考前全級近五份一同學都在連鎖式補習社補習,有些家長更每月花上數千元上什麼補習天王貼題班,但不見得他們成績有何進步,部份同學更不能升讀原校。所以我認為同學自己努力比一切重要,只要肯努力,新課程舊課程也難不到他/她吧。我以前考的英文科是較艱深的課程乙,不也可以奪取佳績?相反,如果讀書上遇困難,不懂自己想辦法便立即去找補習,只會造成依賴,長遠而言同學會以為發生任何事都找人家替自己解決(這些例子我看得多了),我覺得對一個人的成長並非好事。
實話實說,請別介意。

我個女話當多個地方溫下書

我女現在冇去連鎖補習班, 我成日up :正路讀書應要上堂留心, 落堂專心溫.... 如果正餐都食唔飽, 走去食補品, 始終會虛不受補的.:;pppp: :;pppp:

我就話:去補習學下考試技巧就無妨,但如果諗住有補習,上堂唔專心聽書,即係搵自己笨,同一科要上2次堂,浪費時間.

原文章由 tkkmama 於 08-5-14 14:28 發表
我女現在冇去連鎖補習班, 我成日up :正路讀書應要上堂留心, 落堂專心溫.... 如果正餐都食唔飽, 走去食補品, 始終會虛不受補的.:;pppp: :;pppp:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

十分欣賞你的做法,實在可作為其他家長和學生的反思教材.

因此,我至今仍堅持兩個囡囡不上補習社,讀書靠自己,成績不好時要自我承受失敗,檢討原因,努力改過;

若然成績好時,便會有更大的滿足感,對自己有信心,不單說起話來鏗鏘有力(如你一樣),更可提升個人日後在工作時解難的能力,以及加強克服困境的情緒智商.

原文章由 I_sister 於 08-5-13 11:52 發表
小女我06年會考文科6A2B,讀書十多年都未曾補習,記得會考前全級近五份一同學都在連鎖式補習社補習,有些家長更每月花上數千元上什麼補習天王貼題班,但不見得他們成績有何進步,部份同學更不能升讀原校。所以我認為同學 ...
‹ 上一主題|下一主題