用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 葵青區內那一間中學最好及多人認同?
go

葵青區內那一間中學最好及多人認同? [複製鏈接]

如題
我想知
因為唔熟呢區
thx
   0    0    0    0

醒目開學勳章

聖公會林護係最好啦

聖公會林護係最好啦,可以同老牌明校比!

原文章由 bplus 於 08-5-12 12:17 發表
聖公會林護係最好啦,可以同老牌明校比!

我都有聽過
但唔知係咪
所以上黎問下有無人比較熟悉區中學

Pope Paul VI College

葵青區, 基本六間英中都係好多人揀既中學, 你既小朋友係咩banding? 按自己喜好去揀先岩, 唔係最出名, 最多人揀就適合自己小朋友.

原文章由 rclamlam 於 08-5-12 23:22 發表
葵青區, 基本六間英中都係好多人揀既中學, 你既小朋友係咩banding? 按自己喜好去揀先岩, 唔係最出名, 最多人揀就適合自己小朋友.

其實主要係我搵左個補習老師
佢話我知佢o係邊一間學校讀書
咁我想知佢讀呢一間學校係咪佢所講咁出名(唔好介意我唔熟呢區)
所以咪問下有無家長知
我女在深水埗區搵中學
阿女入到band2我已經好安樂喇
仲點會揀一間出名公認係好學校丫
點都好~我好多謝你關心
o係bk無左咁多好似你咁熱心o既家長架喇

揚莉煒媽咪

唔係架, bk都有好多有熱心既mama, 你宜家揀左邊間學校呀? 預祝你個女派到心儀中學.

我讀過葵涌Band 1 (CNEC Christian College - 安柱中學) 及 Band 3/4 (嶺南鍾榮光)...安柱中學是較低調, 我個屆朋友得獎無數如全港問答比賽冠軍 (2-3屆), 世界級堆沙比賽冠軍 (日本)(2-3屆)...其它名牌學校都望塵莫及. 我們會考個科取得"C" 或以上才叫合格; 安柱學生品學是Good 的. 但有點悶;

在預科時轉去嶺南鍾榮光, 此時就結識最多朋友.

本人會考幾個Credit, 完成碩士學位 (其中9科A/A- 畢業)  

Hope the information is use of you!

林護so so la..
Pope Paul VI College (女校)
- 我外甦讀完預科, 不與置評, so so 中的 so so.

原文章由 rclamlam 於 08-5-14 09:40 發表
揚莉煒媽咪

唔係架, bk都有好多有熱心既mama, 你宜家揀左邊間學校呀? 預祝你個女派到心儀中學.

我諗我揀果間好多人都
但因為就近我湊女番學
為左個女可以順順利利讀完中6
我同個女揀左聖馬利亞堂同德貞
可能大家覺得唔應該揀
但以我經驗有媽媽湊o既同學係無人會搞
因女女成績唔係好
咁唯有睇實d佢喇
如果派到鬼死咁遠
以我個女性格好快學壞
為左睇得幾多得幾多
我唔比佢揀油尖旺區
怕佢得閒到可以唱k

原文章由 rclamlam 於 08-5-12 23:22 發表

非常認同, 唔係要搵好學校, 而係要搵適合既學校...

樓主, 你想知你囡囡補習老師既學校係米出名學校乍可???(唔知我有冇理解錯呢?) 你可講出校名來俾我地葵涌人知下嗎???

agree with rclamlam

名校唔係一定出好學生!

葵涌區學校都幾 "好壞參差"...
名校唔係一定出好學生--> 此話無錯. 但出好學生機會大好多.

樓主, pls let me know which is 你囡囡補習老師既學校, 你可講出校名來俾我地葵涌人知下嗎?

She is from 林護?

原文章由 揚莉煒媽咪 於 08-5-14 20:14 發表

我諗我揀果間好多人都
但因為就近我湊女番學
為左個女可以順順利利讀完中6
我同個女揀左聖馬利亞堂同德貞
可能大家覺得唔應該揀
但以我經驗有媽媽湊o既同學係無人會搞
因女女成績唔係好
咁唯有睇實d佢喇
...

德貞還可以,你吾係放左聖馬利亞堂係第一志願嘛?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章

my son 現在小五, 佢既成績係band 1尾.
想問下善德校風如何, 如果 my son選這校, 會唔會成績追得比較吃力呢?

同意!聖馬利亞堂除左個校舍之外,都冇乜優點!

原文章由 virgokaren 於 08-5-21 00:31 發表

德貞還可以,你吾係放左聖馬利亞堂係第一志願嘛?

原文章由 bb妹 於 08-5-22 10:28 發表
my son 現在小五, 佢既成績係band 1尾.
想問下善德校風如何, 如果 my son選這校, 會唔會成績追得比較吃力呢?

BAND 1 尾學生, 在葵青區入英中係幾辛苦架... 希望佢出年成績大進步, 可以考到去中間, 可以考慮善德...(好多朋友入左,所以知知地....)

善德校風唔錯架, 朝見口晚見面 , 比另一間葵青英中好......

band 1 尾會追得吃力, 但係起碼去到band 1成績, 第一志願一定要揀英中, 無理由放棄机會, 去到中學, 要接受成績一定同小學唔同~~

比個机會你仔仔同你自己啦
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

原文章由 sorlo 於 08-5-28 19:37 發表
band 1 尾會追得吃力, 但係起碼去到band 1成績, 第一志願一定要揀英中, 無理由放棄机會, 去到中學, 要接受成績一定同小學唔同~~

比個机會你仔仔同你自己啦 ...

X 2。。。。
‹ 上一主題|下一主題