用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

奇怪?

近排好熱鬧, 好多家長上黎問學校D野, 有D家長既小朋友, 而家得兩歲幾!!

但係我都有八掛睇吓其他D熱門直資小學, 好似又冇乜人問野, 點解呢?

原文章由 中天英 於 08-5-9 02:40 發表
近排好熱鬧, 好多家長上黎問學校D野, 有D家長既小朋友, 而家得兩歲幾!!

但係我都有八掛睇吓其他D熱門直資小學, 好似又冇乜人問野, 點解呢?

我是近排來這兒問野的其中一個家長.  我小朋友4歲, 讀k1.

我都有在另一間心儀的將軍澳直資小學問過一條問題, 但並沒有人回覆, 可能那邊的家長較小上網, 所以我亦沒有再問其他問題了.

我已在半年前開始留意將軍澳的幾間直資小學, 亦看到優才這邊的家長較多上網亦願意抽空回覆問題, 所以才夠膽問完一條又一條.

請你們不要誤會, 我來這兒問問題只有一個目的, 那便是為小兒找合適的小學, 並沒其他

我個人上bk 的目的, 只是在上班空閒時與朋友傾下計, 本人並不是那些想搞事的人.

回覆 #2 rabbitpiggy 的文章

rabbitpiggy,

你好!希望你唔好誤會,中兄既意思只係覺得奇怪,點解優才最近好似突然間好受歡迎?佢(我地)完全唔覺得你係嚟攪事,而且我地係絕對歡迎其他學校既家長嚟同我地交流,大家互相發表意見。

回覆 #1 中天英 的文章

我發覺最近亦多左家長上嚟問有關插班既問題,我諗可能係因為之前有家長(非優才家長),對優才表示讚賞,所以令到平時無乜留意此校既家長,突然多左留意優才。

另外,我好高興多左好多家長上嚟幫手答問題,就算係一班9月至入讀既準家長,亦樂意回答,此點令我非常感動!

原文章由 dabbycheung 於 08-5-9 08:52 發表

你好!希望你唔好誤會,中兄既意思只係覺得奇怪,點解優才最近好似突然間好受歡迎?佢(我地)完全唔覺得你係嚟攪事,而且我地係絕對歡迎其他學校既家長嚟同我地交流,大家互相發表意見。 ...

謝, 得你們明白, 那就好了.

本人有時真的很怕言語間另人誤會, 你知啦, 始終是網絡世界, 什麼人都有

王國長老

原文章由 rabbitpiggy 於 08-5-9 12:36 發表

本人有時真的很怕言語間另人誤會, 你知啦, 始終是網絡世界, 什麼人都有

我也很高興, 平日這版好像很靜, 最近多了網友上來, 是一件好事.

每個家長都想替自己子女找一間好學校, 這一點當然明白囉. 我想中生的意思是優才好像多人注意了, 越來越多人對優才有興趣了, 這是一件好事哩! 因為它的好, 令更多人知道這間好學校.

多發問, 多比較, 才更能了解每間學校的特質, 慶幸在資訊發達的現今, 發問更加容易了, 我們小時候, 家長用口傳的形式, 四周打聽, 那有現在方便呢!

回覆 #5 rabbitpiggy 的文章

所以我響其他非優才topic,我都盡量少發言,費時講多錯多麻。響呢度我至敢暢所欲言!

王國長老

今年加開到第三場簡介會, 都係第一次, 可想而知今年真係多左好多人對優才有興趣. 今年小墨魚表弟都想報, 但咁多競爭機會又細左.

我記得前年呢度真係非常熱鬧. 世界唔係非黑即白.

知我者, 非dabbycheung莫屬!!!!

原文章由 dabbycheung 於 08-5-9 08:52 發表

你好!希望你唔好誤會,中兄既意思只係覺得奇怪,點解優才最近好似突然間好受歡迎?佢(我地)完全唔覺得你係嚟攪事,而且我地係絕對歡迎其他學校既家長嚟同我地交流,大家互相發表意見。 ...

咁既情勢, 今年競爭會更激烈; 舊年係10:1, 今年會去到幾多呢??

原文章由 edea 於 08-5-9 19:50 發表
今年加開到第三場簡介會, 都係第一次, 可想而知今年真係多左好多人對優才有興趣. 今年小墨魚表弟都想報, 但咁多競爭機會又細左.

可能係因為GT來年小一簡介會即將開始, 所以多左人問野, 我都多左朋友問學校既野

edea,

都係靠妳搜集左咁多優才既資料, 放响樓上比人睇; 其他學校邊有咁多資料。

原文章由 edea 於 08-5-9 12:46 發表

我也很高興, 平日這版好像很靜, 最近多了網友上來, 是一件好事.

每個家長都想替自己子女找一間好學校, 這一點當然明白囉. 我想中生的意思是優才好像多人注意了, 越來越多人對優才有興趣了, 這是一件好事哩! 因為 ...

乜妳冇發覺咩, 呢度同其他地方係有D唔同既。

原文章由 rabbitpiggy 於 08-5-9 12:36 發表

唔好意思, 我詞不達意, 令妳誤會潻。

我地係絕對歡迎妳上黎問問題既,  妳唔見我地有問必答咩? 其實我地覺得優才好, 都想外面多D人知道; 除左妳, 歡迎妳叫埋妳D親戚朋友、街坊鄰里, 一齊上黎呢度傾吓偈。

原文章由 rabbitpiggy 於 08-5-9 08:37 發表

我是近排來這兒問野的其中一個家長.  我小朋友4歲, 讀k1.

我都有在另一間心儀的將軍澳直資小學問過一條問題, 但並沒有人回覆, 可能那邊的家長較小上網, 所以我亦沒有再問其他問題了.

我已在半年前開始留意將軍澳 ...

原文章由 中天英 於 08-5-10 00:18 發表

我囡囡只有兩歲半,但由於我比較緊張,所以咁早攞定料,引起小小誤會添 .
其實我對TKO區其中兩間直資都好有興趣,另一間是播道書院,我見好多人都攞呢兩間學校來比較,所以我想了解多D.好多謝你地之前咁熱心去回答我既問題,等我可以了解多D.

王國長老

原文章由 whywhite22 於 08-5-13 15:27 發表
我囡囡只有兩歲半,但由於我比較緊張,所以咁早攞定料,引起小小誤會添 .
其實我對TKO區其中兩間直資都好有興趣,另一間是播道書院,我見好多人都攞呢兩間學校來比較,所以我想了解多D.好多謝你地之前咁熱心去回 ...

早點部署是好事, 有些有心的家長會先挑選了小學再考慮幼稚園(哪一間錄取機會大一點), 希望成功機會大一點 不算緊張了, 是很正常的!

relax, 沒有誤會, 只有歡迎!中生是十分樂意回答問題的熱心家長哩! 看看他的FAQ就可以體會了!

[ 本文章最後由 edea 於 08-5-13 18:12 編輯 ]

原文章由 edea 於 08-5-13 15:56 發表

早點部署是好事, 有些有心的家長會先挑選了小學再考慮幼稚園(哪一間錄取機會大一點), 希望成功機會大一點 不算緊張了, 是很正常的!

relax, 沒有誤會, 只有歡迎!中生是十分樂意回答問題的熱心家長 ...

我都要為3B部署幼稚園喇, 有咩提義呢?