用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有冇人係去大口環/觀塘的兒童體能智力測驗中心做評 ...
樓主: Reiki
go

請問有冇人係去大口環/觀塘的兒童體能智力測驗中心做評估? [複製鏈接]

原文章由 Reiki 於 08-5-15 20:09 發表
謝謝大家的回覆。

請問咩情況會轉介去醫院精神科?

協康方面,如果唔係自閉症治療,我唔知我應該申請那個治療,可以綜合佢所有問題,佢最弱,現在可能是語言(未識講野),但有另一個會的姑娘,話咁細個做語言治療評估冇用, ...

reiki

你試下join 協康的幼兒訓練, 佢地係由d 專業導師教個小朋友, 比佢地學坐定, 有d 智能/語言(當然無st甘專業), 但起碼令到佢安坐先, 佢比起st 平幾百元(一粒鐘), 係未學好坐定前, 可以去試下

至於口水長流, 我個人覺得應該係口肌問題, 呢個係st 同 ot都有關的野, 我個仔以前吾肯食硬野, 含飯, 吾肯嚼, 入左s位之後, st/ot 先教我同佢做口肌, 一年多次後, 佢已經無再含飯, 所以口水長流, 都應該係口肌有問題, 但如果你話佢坐吾定, 我就真係吾知佢可吾可以做到口肌, 因為好多小朋友都會抗拒(但又必需要做)

醒目開學勳章

今日和另外的媽咪講開, 話容鳳x個醫务社工態度,服務極差。
我朋友想問吓佢, 如果give up已經等到政府嘅I位 , 轉等E位 or S位, 問吓啲意見, 點知佢話...點解妳哋開始時唔考慮小朋友嘅能力, 個個都係咁問; 係咁轉。我哋好忙, 好多嘢做.....
再問佢....申請傷殘津貼????......我哋好忙, 好多嘢做.....要填申請表格架喎....我哋好忙, 好多嘢做......。
唉, 你估人哋好想搵你容鳳x嘅醫务社工喎! 唔係要thro' 妳哋先可以申請 or 查核申請, 得閒搵你哋....俾機會你哋講說話....。
我以前都遇見一個志願機構社工, 問吓佢機構啲各類評估有乜野唔同(因名稱好混亂)。  佢同我講....:媽媽, 其實你應該好好study吓乜野係自閉症.... 啊社工小姐... 我響仔仔出世前, 無諗過仔仔係自閉症。並且無做準備...依家我要照料一個自閉症+ADHD嘅小朋友, 每日24小時一邊做一邊學, ST + OT + 社交小組 + SI +導師 training.....已經好疲倦+辛苦..., 小姐你打份工每日8-10個鐘 working hours, 放工就放工....我哋啲媽咪無工放, 你仲講啲野腰膶我, 無野嘛!  唔係咒人, 我話: 啊! 小姐,  我希望你有機會要照顧家中長期病患者, 才會明白我哋啲媽咪嘅感受..。
跟住我同佢哋機構嘅社工正式投訴....唔係想濫用投訴方法...有時社福界嘅工作可能會令人漸漸地麻木...需要撥亂歸正..。
我好好彩, 大口環個醫务社工非常helpful, 有時仲幫手 training。每次要搵都搵到佢, 傷殘津貼都係佢主動幫我申請。
我叫我朋友下次call 容鳳x嘅醫务社工時, 同佢講有嘢問, 但因為怕唔記得, 所以會錄音, 試試佢態度係咪好啲啲..  :;pppp: :;pppp: :;pppp:

[ 本文章最後由 Anpanmama 於 08-5-25 03:59 編輯 ]

你有去觀塘那邊嗎?
還是只是你朋友?

大口環暫時都冇人話差咁..
有咩方法可以快d到cac評估?
想問多一個問題,等e位同時可否等s位?

原文章由 Anpanmama 於 08-5-25 03:53 發表
今日和另外的媽咪講開, 話容鳳x個醫务社工態度,服務極差。
我朋友想問吓佢, 如果give up已經等到政府嘅I位 , 轉等E位 or S位, 問吓啲意見, 點知佢話...點解妳哋開始時唔考慮小朋友嘅能力, 個個都係咁問;  ...

醒目開學勳章

只是我朋友去觀塘容鳳x, 我一直都響大口環。
佢已經幾次講話個务社工態度極差, 但我一直無問佢邊間, 早幾日佢好唔開心, 感覺好無助咁樣!
問咗先知係咁出名囉....
我一邊等E位同時埋等S位.
無諗過三月果時一齊得
‹ 上一主題|下一主題