用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 的媽咪交晒FORM 未?? 可不可分亨一下頭3志願 ...
樓主: xokitty
go

的媽咪交晒FORM 未?? 可不可分亨一下頭3志願 [複製鏈接]

原文章由 owenbo 於 08-5-9 20:13 發表
屯門

1.陳瑞芝
2.田家炳
3.馬可賓

田家炳第二 機會不大

北區 :
1. 陳融
2.李嘉城
3.田家炳

觀塘區:

1.聖潔靈
2.張祝珊
3.景嶺書院

聖潔靈和聖保祿都有面試,老師話張祝珊沒有機會啦,叫我填觀中或順利天主教,但是我都覺得機會不大。

我都預著讀直資啦,希望派到第一啦。

"第一志願都唔夠分配英中學位,  第二志願分配到英中學位的機會是否很渺茫呢?"

是有些渺茫 - 東區頭二個志願填英中, 是校長和老師的建議, 否則太保守, 她們說抽第二志願時或許尚有少量英中位, 如果隨機號碼前的話會有機會抽到, 而我自己亦不大甘心第二志願放中中!

原文章由 千紅 於 08-5-14 09:36 發表
觀塘區:

1.聖潔靈
2.張祝珊
3.景嶺書院

聖潔靈和聖保祿都有面試,老師話張祝珊沒有機會啦,叫我填觀中或順利天主教,但是我都覺得機會不大。

我都預著讀直資啦,希望派到第一啦。 ...

放心啦,以你囡囡嘅成績,除非面試失準,否則st. cat 一定收

pdcynthia_ip ,

謝謝你的分享 請問你小朋友的全級名次是否很高因小兒的成績不繼下滑又找不到好的補習老師 所以很擔心另可否分享讀書心得和自行選校時是選那2間中學抱歉這麼多問題

原文章由 pdcynthia_ip 於 08-5-10 23:20 發表
九龍城

1.旅廣
2.迦密
3.丘佐榮

觀塘區:

1.聖潔靈
2.張祝珊
3.景嶺書院

希望你OK啦

阿女話有8成的把握入聖潔靈,面試過程很開心,她仲話面試多幾次都不驚。

最近仲拿埋全港小學生科技設計大獎第2名,很快會上電視做訪問,和上科學雜誌。

原文章由 CBBCBB 於 08-5-14 10:01 發表

放心啦,以你囡囡嘅成績,除非面試失準,否則st. cat 一定收  

Hi 千紅

請問是什麼"小學生科技設計大獎"? 我的小朋友對科技和電腦很有興趣, 也想替他參加比賽, 謝謝!

千紅
唔好意思, 想問下點解你唔放張祝珊第一位?
我女女今年p.5, 開始好頭痛

觀塘區:

1.聖潔靈
2.張祝珊
3.景嶺書院

張祝珊只有8個位分配給觀塘區,何況阿女喜歡聖潔靈。

我認識一個朋友個仔全級考第一都入不到張祝珊,我不敢去試啦。

原文章由 joanneka 於 08-5-14 13:16 發表
千紅
唔好意思, 想問下點解你唔放張祝珊第一位?
我女女今年p.5, 開始好頭痛

正確名稱應該是{香港青少年科技創新大賽}

比賽是由學校推薦優秀發明品參賽,今年有大約5000多份作品參賽,分中學組和小學組,頒獎禮當天有陳易希做嘉賓。

原文章由 Mercy 於 08-5-14 12:52 發表
Hi 千紅

請問是什麼"小學生科技設計大獎"? 我的小朋友對科技和電腦很有興趣, 也想替他參加比賽, 謝謝!

千紅
我女都喜歡聖潔靈, 可唔可以分享下面試的過程呀, 唔該晒
原文章由 千紅 於 08-5-14 13:37 發表
張祝珊只有8個位分配給觀塘區,何況阿女喜歡聖潔靈。

我認識一個朋友個仔全級考第一都入不到張祝珊,我不敢去試啦。

面試時間超過半小時,首先由校長或副校長單獨面見,用英語問一些日常生活的事。然後有普通話老師叫你讀一篇文章,再有小組4-5個一組討論時事問題。

我啊女話就話不是很難,一日未派位我都仲係好擔心。

原文章由 joanneka 於 08-5-14 13:59 發表
千紅
我女都喜歡聖潔靈, 可唔可以分享下面試的過程呀, 唔該晒

千紅
唔該晒
祝你女女入到心儀的中學

原文章由 千紅 於 08-5-14 14:11 發表
面試時間超過半小時,首先由校長或副校長單獨面見,用英語問一些日常生活的事。然後有普通話老師叫你讀一篇文章,再有小組4-5個一組討論時事問題。

我啊女話就話不是很難,一日未派位我都仲係好擔心。

...

醒目開學勳章

回覆 #10 JA93 的文章

HI JA93.

我個仔平均每次考試都在 25-35 名(全級), 并不算突別好, 佢只是每星期補習一堂(90分鐘).
不過平時佢上堂都幾專心, 有唔明問題佢會自動問老師.

醒目開學勳章

回覆 #1 pdcynthia_ip 的文章

自行選校時都是選旅港同迦密, 好幸運 2 間都有機會面試.

pdcynthia_ip,

謝謝你的回覆,希望你的小朋友能入到心儀的中學.

原文章由 pdcynthia_ip 於 08-5-14 23:53 發表
自行選校時都是選旅港同迦密, 好幸運 2 間都有機會面試.

的媽咪交晒FORM 未?? 可不可分亨一下頭3志願

原文章由 fion128 於 08-5-13 20:01 發表
北區 :
1. 陳融
2.李嘉城
3.田家炳

你的首三志願很正路,但因為北區Band 1生若有1168人,所以第四至第六志願選校亦十分重要, you know, just in case.
‹ 上一主題|下一主題