用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 的媽咪交晒FORM 未?? 可不可分亨一下頭3志願 ...
go

的媽咪交晒FORM 未?? 可不可分亨一下頭3志願 [複製鏈接]

荃灣網~乙部
1. 荃官
2. 何傳耀
3. 王少清
   0    0    0    0

咁啱嘅,三間都同你一樣。我(1)(2)志願都有得面試。你呢?

計我話,一切講運氣。如果隨機number 好,派到心儀中學,就有人讚你策略好,number 差,就會有人"馬後炮",  話『點解會咁填架』........

原文章由 lalagirl 於 08-5-8 16:36 發表
咁啱嘅,三間都同你一樣。我(1)(2)志願都有得面試。你呢?

計我話,一切講運氣。如果隨機number 好,派到心儀中學,就有人讚你策略好,number 差,就會有人"馬後炮",  話『點解會咁填架』........ ...

荃官你都有得面試, 我識好多人都無得面WO, 不過我都自選時都無選, 只選左何傳耀同長天, 不過何傳耀就無得面, 長天就有,
你的小朋友一定考得好好, 這兩間都有得面, 是讀那一間小學呢?

交左啦 ! 我在沙田, 選了 : -
No1 培英
No2 蘇淅
No3 郭德勝
No4 沙祟
No.5 林漢光中學
係咪保守左 D ? 入培英機會大唔大呢 ?
:-)

回覆 #2 xokitty 的文章

Sorry呀!唔係幾想講!小朋友全級考14。

原文章由 lalagirl 於 08-5-8 17:18 發表

咁好成績,放心啦。。

回覆 #3 xokitty 的文章

英雄所見略同

小囡在深水埗區

乙部
1. 上智
2. 聖母玫瑰
3. 黃棣珊

希望派到第一志願

原文章由 nchau1966 於 08-5-8 19:53 發表
英雄所見略同

今年好多人都是咁選

請問有冇媽咪可以分享九龍城的校網,因小兒今年小五,所以想參考下年怎樣填Form!

謝謝!

原文章由 lalagirl 於 08-5-8 17:18 發表

唔緊要~ 不過你的小朋友考得真是幾好

1. Cheung Chuk Shan
2. Chinese Women's Club
3. Mun Sang

東區
1.張祝珊
2.嘉諾撒
3.衛理

希望保險d.....最希望入到頭一志願
甲部又in 過中國婦女會.....如果得到不錯了...

仲報埋中華基金扣門
而家升中,真係又辛苦細路,又辛苦大人

之前個30個選擇都真係想到頭都大

屯門

1.陳瑞芝
2.田家炳
3.馬可賓

回覆 #13 mummy_jen 的文章

請問可不可以同時參加統一派位和報考中華基金?

[/quote]
原文章由 khmama 於 08-4-28 22:06 發表

港島東的考生人數是4527人, 派位學額是2898 個, 即是自行階段後冇咗 4527 - 2898 = 1629 人. 當30%band 1, 即是1629 x 30% = 489人離場. 港島東的band 1生數目是4527 / 3 = 1509 人. 所以參加派位的band 1 生只有1509 - 489 = 1020. 英中學額是 660, 其中非保留學位585, 直屬/附屬學額有75. 直屬/附屬學額應該有100%band 1, 即是有75人不會爭非保留學額. 所以最後約有1020 - 75 = 945 人爭 585個非保留學位, 1.62 人爭 1 學位 (成功機會是61.73%) [/quote]

第一志願都唔夠分配英中學位,  第二志願分配到英中學位的機會是否很渺茫呢?

[ 本文章最後由 Anka 於 08-5-10 17:11 編輯 ]

回覆 #14 owenbo 的文章

1.  tuen mun govt sec sch
2.  Tin Ka Ping
3.  ma ho ban  
nearly as same as you

有冇人第2志願入到英中?

"第一志願都唔夠分配英中學位,  第二志願分配到英中學位的機會是否很渺茫呢?"

我也是這樣想。除非個個都集中選同一兩間英中,另外的英中學位又多過選它做第1志願的人,這才有機會憑第2志願都入到。
請問有冇人第2志願也派到英中(即使網內英中學額唔夠分band
one生 )?

原文章由 *dora* 於 08-5-8 22:18 發表
小囡在深水埗區

乙部
1. 上智
2. 聖母玫瑰
3. 黃棣珊

希望派到第一志願

dora,
我想知上智難入嗎?佢和寶血會嘉靈是否聯系咁其他學校咪幾會好微,你囡囡讀那校?祝你成功派到,真好擔心..

醒目開學勳章

回覆 #10 JA93 的文章

九龍城

1.旅廣
2.迦密
3.丘佐榮
‹ 上一主題|下一主題