用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門選校次序問題
go

屯門選校次序問題 [複製鏈接]

band 1生選屯門中學,頭兩位分別是英中、著名中中,其餘3至6順序為︰

呂祥光
永隆
辛亥年
宣道

咁嘅選擇有冇問題呢?
   0    0    0    0

你住邊?

原文章由 jackieman 於 08-5-7 15:52 發表
你住邊?

恆福

上年我個仔都係同你選差不多, 結果派14志願
原文章由 shongear 於 08-5-7 15:53 發表

恆福
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原文章由 0120 於 08-5-7 17:21 發表

請問你選幾多band 1中學係前面?係咪過於進取呢?令公子係唔係band 1生呀?

請問有冇轉校。。。???

唔係嘛,14志願?
大件事,老師叫我寫10個志願就得啦!
如果真是TOUCHWOOD 有D咁O既CASE 發生在我身上,那麼我會被派去邊樹呀...

你係唔係唔係那個BANDING 又去選其它BANDING 呀 ?

盲目的愛他們 8-)

回覆 #1 shongear 的文章

tuen mun 英中不足, 一定不會放兩間英中在第1, 2 位  有些band 1 生更放棄英中  把band 1 中中效在第一位  所以你不應該放放2間英中在頭  這等於放棄了一個選擇

原文章由 shongear 於 08-5-7 15:41 發表
band 1生選屯門中學,頭兩位分別是英中、著名中中,其餘3至6順序為︰

呂祥光
永隆
辛亥年
宣道

咁嘅選擇有冇問題呢?

唔係呀!我覺得幾好 ,,起碼第二間已放中中,其他也不過份,幾踏實

原文章由 bonnieandy 於 08-5-7 20:47 發表
唔係嘛,14志願?
如果真是TOUCHWOOD 有D咁O既CASE 發生在我身上,那麼我會被派去邊樹呀...

你係唔係唔係那個BANDING 又去選其它BANDING 呀 ?

...

唔係ma,上年我囡學校一定要填30間,唔係唔知派咗去邊???

千萬不要只寫十個志願, 一定要三十個填滿, 除非你有把握在派得不好時, 有方法找到學校, 否則.....如果唔好彩, 哪裡有學位, 電腦便派你去哪裡, 舊年, 有朋友像你一樣, 只填十間心儀中學, 其他都看不起眼, 後來, 真的派到BAND 3尾, 不過他好彩, 因為小朋友成績不錯, 而且父母都是教師, 所以可以轉回心儀中學, 如果你像朋友一樣, 有把握, 就不防, 否則....

原文章由 bonnieandy 於 08-5-7 20:47 發表
唔係嘛,14志願?

...

SHONGER:
我大仔band 1 38/187
我頭1間已經係譚伯羽, 第2係呂中,3係馬可賓,4係辛亥年,......
我已經保守架la, 可能編號後la,結果派到去14志願
之後叩門譚中都ng收, 結果叩左辛亥年, 而家大仔讀得幾好,算無叩錯la
原文章由 shongear 於 08-5-7 17:27 發表

請問你選幾多band 1中學係前面?係咪過於進取呢?令公子係唔係band 1生呀?
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

無可能10個志願就得,
你讀bin間小學架, 老師會叫你敢選
唔係嘛,14志願?

...

醒目開學勳章

上兩年我個仔都係派到去第9志願,結果叩左辛亥年
都收了佢,以家讀緊中二了

原文章由 0120 於 08-5-8 09:57 發表

之後叩門譚中都ng收, 結果叩左辛亥年, 而家大仔讀得幾好,算無叩錯la

nono913, 0120及各位mami :

想請問下各位, 我亞哥個仔, 佢係保梁周順琴上午校, 五年及六年級一直都係大約考110/195, 佢選左董中及辛亥兩間, 以佢既成績有無機會 ??

佢住係碼頭區及他只有一張四級鋼琴cert. (唔知有無用 ?)

謝謝!
Melodykitty

原文章由 melodykitty 於 08-5-9 12:11 發表

想請問下各位, 我亞哥個仔, 佢係保梁周順琴上午校, 五年及六年級一直都係大約考110/195, 佢選左董中及辛亥兩間, 以佢既成績有無機會 ??

佢住係碼頭區及他只有一張四級鋼琴cert. (唔知有 ...

嘩佢咁大膽, 110都選, 我好想知佢入唔入到, 到時知道結果上來講下都好

保梁考110名應該都是band 1尾生, 自行董中一定冇機會, 辛亥年機會大d, 如果大抽獎都係睇彩數.

原文章由 melodykitty 於 08-5-9 12:11 發表

佢住係碼頭區及他只有一張四級鋼琴cert. (唔知有 ...

老師無話過比你知以佢110係band2架啵

佢話係band 1 尾至band 2, 因為亞嫂佢好想個仔入英中, 亞嫂話佢係學校裡面做左幾年服務生, 又曾經攞過某一次畫畫比賽獎, 所以都想博下, 試下得唔得.
其實以你地所講佢入辛亥應該就無問題嗎 ?? 我都有同佢講俾你入到去間英中讀, 佢都會好辛苦啦 !倒不如去一間無咁大壓力仲好.

thanks !
Melodykitty

原文章由 0120 於 08-5-8 09:57 發表
SHONGER:
我大仔band 1 38/187
我頭1間已經係譚伯羽, 第2係呂中,3係馬可賓,4係辛亥年,......
之後叩門譚中都ng收, 結果叩左辛亥年, 而家大仔讀得幾好,算無 ...

大仔是否同細仔一間小學?
‹ 上一主題|下一主題