用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選聖言有冇幾會
go

選聖言有冇幾會 [複製鏈接]

我囝囝現在讀祟真英文小學(深水埗)小六
我住觀塘
我選觀塘區
小兒全級(11-20)
我想問如果選(聖言)有冇幾會
請比一些意見
   0    0    0    0

學生肯定係BAND 1, 大抽獎都係講運氣, 無話機會高與低, 睇你隨機編號啫...GOOD LUCK

原文章由 ccl20061125 於 08-5-6 22:09 發表
我住觀塘
我選觀塘區
小兒全級(11-20)
請比一些意見

家長如果能夠給多些資料便更好些,例如全級人數、令公子三次程分試全級排名、課外活動(不重要但如果有奧數就好小小)、自行報考(有沒有面試)及派位填表甲.乙有沒有放聖言第一志願。如果因為公開個人資料不方面,可以直接pm給我。

原文章由 minicat 於 08-5-8 16:05 發表

家長如果能夠給多些資料便更好些,例如全級人數、令公子三次程分試全級排名、課外活動(不重要但如果有奧數就好小小)、自行報考(有沒有面試)及派位填表甲.乙有沒有放聖言第一志願。如果因為公開個人資料不方面,可以直接pm給 ...

第一次程分17
第二次和分18
第三次程分16
以上資料是全級
我的囝囝有參加奧數(校隊)
有報考(冇得面試)
我甲、乙都放第一志願

原文章由 ccl20061125 於 08-5-16 19:33 發表

第一次程分17
第二次和分18
第三次程分16
以上資料是全級
有報考(冇得面試)
我甲、乙都放第一志願

請問家長令公子在奧數有沒有獎?小學全級人數。

回覆 #2 ccl20061125 的文章

如果大抽獎都入不到, 你可以試吓叩門. 你的機會大d,

原文章由 KamLee 於 08-5-16 20:31 發表
如果大抽獎都入不到, 你可以試吓叩門. 你的機會大d,

如果他公子奥數有獎,幾多等也好,聖言應該收了他公子!

唔係化...咁都無得面試?

原文章由 ccl20061125 於 08-5-16 19:33 發表
第一次程分17
第二次和分18
第三次程分16
以上資料是全級
有報考(冇得面試)
我甲、乙都放第一志願

原文章由 minicat 於 08-5-16 20:09 發表

請問家長令公子在奧數有沒有獎?小學全級人數。

http://i240.photobucket.com/albums/ff22/kk6228/anm19dc07c9efccf64a.gif

他在2007年取得奧林匹克競賽(成績優異)
全級人數(133人)
我到以為有得面試

原文章由 ccl20061125 於 08-5-17 15:17 發表

全級人數(133人)
我到以為有得面試

派位只講運氣, 觀塘區的band 1男生多選觀塘瑪利諾同聖言, 機會大概50%, 睇你個隨機number好唔好.

原文章由 ccl20061125 於 08-5-17 15:17 發表

全級人數(133人)
我到以為有得面試

保守估計令公子應該不是band1頭尖子生,133人除5再除3=band1頭,奧數等級是多少?

[ 本文章最後由 minicat 於 08-5-17 19:21 編輯 ]

點解唔選同區銘賢、長天及直資英華? 同區小學較會有優勢,
大不了入崇中吧。

原文章由 ccl20061125 於 08-5-6 22:09 發表
我住觀塘
我選觀塘區
小兒全級(11-20)
請比一些意見

原文章由 KOKOMAN 於 08-5-17 20:23 發表
點解唔選同區銘賢、長天及直資英華? 同區小學較會有優勢,
大不了入崇中吧。

我是不是選錯地區,
我想小兒反學近一點(我住觀塘)
我是不是甲、乙到不應該選聖言
點算好

回覆 #6 vespa 的文章

我囝囝瑪利諾有得面試。

原文章由 ccl20061125 於 08-5-18 16:17 發表

我是不是選錯地區,
我想小兒反學近一點(我住觀塘)
我是不是甲、乙到不應該選聖言
點算好

如果你只係想囝囝入讀英中,你或者係選錯區,因為已學生人數能夠入讀英中學位比例計,官塘區係全港頭三名內,競爭最大的地區之一,唔似得九龍城區、沙田區,英中學位真係爭崩頭,近年將軍澳亦有好多名列前茅的學生,到官塘區的英中報考,聖言上年在自行收生時,收到六百多份申請表,官塘區最多人考嘅,都係聖言或者官瑪,雖然你囝囝成績唔錯,可能有太多人爭,要面試的機會當然係渺茫?呢。
但係如果你嘅出發點,係想囝囝近屋企返學、讀一間好嘅學校,你選聖言就一定無錯。不過現時就只可以寄望在大抽獎時,能夠一擊即中,祝你成功呢!

原文章由 CherryMok 於 08-5-20 00:27 發表

如果你只係想囝囝入讀英中,你或者係選錯區,因為已學生人數能夠入讀英中學位比例計,官塘區係全港頭三名內,競爭最大的地區之一,唔似得九龍城區、沙田區,英中學位真係爭崩頭,近年將軍澳亦有好多名列前茅的學生,到官塘區的英中 ...

成你貴言。
請問我現在已係觀塘網,這樣是不是叫夸網?我現在到不清楚,我好亂!
還有今年深水埗已經少了很多英中,因為有一些轉了直資

升中派位係跟小學地圵個校網, 如果冇申請轉去觀塘網在大抽獎時都幾難會抽中聖言.  我仔仔當年都係深水埗網, 知道上左中學之後, 好多活動都係放學之後, 會好遲先返屋企, 所以就好似你咁, 自行報左聖言, 貪佢近.

原文章由 cocomints 於 08-5-20 14:24 發表
升中派位係跟小學地圵個校網, 如果冇申請轉去觀塘網在大抽獎時都幾難會抽中聖言.  我仔仔當年都係深水埗網, 知道上左中學之後, 好多活動都係放學之後, 會好遲先返屋企, 所以就好似你咁, 自行報左聖言, 貪佢近. ...

學校老師已經幫我轉了觀塘網,所以我填甲、乙都是觀塘學校。

如現在已係觀塘網,揀聖言甲1同乙1,巳是選校最佳選擇,你已盡力了,放心等消息。如派不到唯有叩門吧!祝好運。
======================

原文章由 ccl20061125 於 08-5-20 09:59 發表

成你貴言。
請問我現在已係觀塘網,這樣是不是叫夸網?我現在到不清楚,我好亂!
還有今年深水埗已經少了很多英中,因為有一些轉了直資
‹ 上一主題|下一主題