用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 阿仔番N1後.......
go

阿仔番N1後....... [複製鏈接]

仔仔剛兩歲讀N1, 發覺佢好似仲退步左, 以前識叫痾屎, 依家反而會癩係片度, 性格亦好似曳左, 成日坐唔定, 老師話佢試過搶玩具時打同學, 但佢番學時又無喊喎

我唔知咁早送佢入學係咪錯呢? 有冇媽咪可以分享下呢
   0    0    0    0

我今天剛買完餸, 行過見到間幼兒園, 開左窗, 我睇到有個小朋友成本書咁拍落去另一個小朋友個頭上, 好大力, 但冇老師見到的.都幾驚~
我個囝係自己照顧, 所以唔比佢番n1了,其餘時間玩playgroup同後尾3-4個月讀下學前預備堂, 等佢入k1時都冇咁驚~唔洗讀足n1成年咁多.

我都同意唔一定返n1,參加playgroup同學前預備班都學到好多野,而且多d時間陪亞仔,佢地會好開心,因為我兩個仔都係甘,大仔返k1時好開心.因為係playgroup已經學識舉手,坐定定做手工;返學前班仲學埋守規舉,寫線條,幫老師手,好似返學甘.所以k1時好快就適應到,果時k1老師仲話亞仔會拍下喊緊o既同學,幫手叫唔好喊,老師唔得閒時會幫手攞野tim!好叻仔呀!!所以我都同好多friend講叫佢地比仔女返下playgroup或者上學前班架!

原文章由 winnie335506 於 08-5-6 16:26 發表
我今天剛買完餸, 行過見到間幼兒園, 開左窗, 我睇到有個小朋友成本書咁拍落去另一個小朋友個頭上, 好大力, 但冇老師見到的.都幾驚~
我個囝係自己照顧, 所以唔比佢番n1了,其餘時間玩playgroup同後尾3-4個月讀下學前預 ...

我都知咁細番學好慘, 無奈冇人湊

原文章由 speedbox 於 08-5-7 12:36 發表
我都知咁細番學好慘, 無奈冇人湊

您又唔需要怪責自己, 和看輕小朋友的能力,
您小朋友返咗學幾耐, 是否返全日班?
可能小朋友未適應, 人人有別, 有d小朋友真係要一段好長時間ga.
或者, 可以同您分享下,
我小朋友都係兩歲就返n1, 因為我想佢早d同其它小朋友相處. 佢初初返學時都好似又d野平時做到, 但反而係學校做唔到(即遲步咗), 又喊, 但後來同老師頃過, 小朋需要一段適應期, 我哋應該比多d鼓勵和時間佢, 最緊要比小朋友知道, 返學係好開心, 可以同小朋友一齊玩, 千其唔好比佢覺得爸媽唔要佢所以帶佢返學. 您都要多d同佢頃下學校情況, 如媽媽知您今日係學校做咗d咩, 同佢分享一下, 只要克服到過渡期, 小朋友會開始慢慢又所改變. 放心啦, 小朋友的適應能力好高.

aylma,

多謝你既鼓勵, 我仔仔番左n1大半個月啦, 佢冇喊, 只係坐唔定, 成日係課室周圍走, 老師點話都唔聽, 希望佢只係適應期唔會有其他問題啦

原文章由 speedbox 於 08-5-7 17:45 發表
aylma,

多謝你既鼓勵, 我仔仔番左n1大半個月啦, 佢冇喊, 只係坐唔定, 成日係課室周圍走, 老師點話都唔聽, 希望佢只係適應期唔會有其他問題啦

返咗大半個月真係好短時間之wor, 真係需要時間去適應下.
但您話小朋友上課時周圍走, 坐唔定, 您之前有無同佢返過playgroup? 會唔會都係周圍走坐唔定呢? 如果之前係可以坐定定而加唔得, 可能係頑皮.或引起人的注意,  但如果佢由小到大都係咁, 周圍走控制唔到, 您就真係要留神一下啦, 您個小朋友識講野未, 如果可以的話多d同佢說話, 等佢多d表達下自己, 您又可以了解佢多d.
做父母都係擔憂子女, 有時可能是過份憂心姐. 或者, 您主動d與老師聯絡, 了解多d小朋友係學校的情況, 相信老師可以幫到您.

多謝你既鼓勵

我sept女女讀n1, 我看到你鼓勵別人, 我都安心d.

原文章由 蘋果 於 08-5-6 18:56 發表
我都同意唔一定返n1,參加playgroup同學前預備班都學到好多野,而且多d時間陪亞仔,佢地會好開心,因為我兩個仔都係甘,大仔返k1時好開心.因為係playgroup已經學識舉手,坐定定做手工;返學前班仲學埋守規舉,寫線條,幫老師 ...

想問下你BB返的PLAYGROUP資料,因為我都係想BB返PLAYGROUP學下嘢

蘋果媽咪,

你仔仔好叻, 唔知可唔可以講吓佢返邊間playgroup?

謝謝!

pls check pm!

原文章由 MuiPig 於 08-6-3 12:21 發表
蘋果媽咪,

你仔仔好叻, 唔知可唔可以講吓佢返邊間playgroup?

謝謝!

回覆 #11 蘋果 的文章

可唔可以pm俾我..

簽名被屏蔽

原文章由 蘋果 於 08-5-6 18:56 發表
我都同意唔一定返n1,參加playgroup同學前預備班都學到好多野,而且多d時間陪亞仔,佢地會好開心,因為我兩個仔都係甘,大仔返k1時好開心.因為係playgroup已經學識舉手,坐定定做手工;返學前班仲學埋守規舉,寫線條,幫老師 ...

Please PM me the information of playgroup,thanks!

蘋果媽咪,
我都想知你個仔返果間playgroup d資料吖, 麻煩你pm俾我吖, 唔該!

蘋果媽咪,
我都想知你個仔返果間playgroup 麻煩pm我
Thank you !

蘋果媽咪,

可吾可以pm 埋我呀吾該!

chintaitai

pls check pm!thanks!

[quote]原文章由 chintaitai 於 08-6-6 14:27 發表
蘋果媽咪,

可吾可以pm 埋我呀吾該!

chintaitai

回覆 #3 蘋果 的文章

could you mind pm for me ?pls

蘋果媽咪,
麻煩你pm俾我, 唔該!
‹ 上一主題|下一主題