用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 小一預備班
go

小一預備班 [複製鏈接]

各位宣道家長大家好:

小兒將於08年入讀小一, 剛才我打電話到校務處問預備班的時間, 職員說未有通告, 想問一下大家以往的經驗是怎樣? 大概是由哪天開始? 為期多久? 每天上課時間由幾點至幾點? 有沒有校車? 請指教一下, 謝謝!

Joannes & Enrica Papa
   0    0    0    0

回覆 #1 joannespapa 的文章

應該係等六月大抽獎結束後, 會收到交留位費的通知, 交費時會收到 『小一新生通告』, 有齊有關資料 ( 註冊日/辦理學費自動轉帳/報讀小一暑期興趣班/迎新日(拍攝個人照片及接受樂器導師面試/購買新書/安排校車登記......).

三年前個小一暑假興趣班在 7 月第四個星期至 8 月第三個星期, 時間 8:30 am ~ 11:30 am.

可聯絡校車安排接送

** 當年我們有二個星期都不在香港, 都照報讀, 等囡囡對學校環境/同學/老師熟絡一點, 在正式返學時會好快適應.

[ 本文章最後由 HY412 於 08-5-6 18:14 編輯 ]

Dear HY412,

非常感謝!

Joannes & Enrica Papa

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原文章由 HY412 於 08-5-6 18:10 發表
應該係等六月大抽獎結束後, 會收到交留位費的通知, 交費時會收到 『小一新生通告』, 有齊有關資料 ( 註冊日/辦理學費自動轉帳/報讀小一暑期興趣班/迎新日(拍攝個人照片及接受樂器導師面試/購買新書/安排校車登記.... ...

HY412,
我搵唔到張留位費收條, 只記得收條號碼, 唔知到時可否扣錢呢 ?

照常理, 不會因為唔見左張收條而當作從未交款論, 學校會有紀錄的, 如果擔心, 可以打電話回校查問的.

原文章由 3b 於 08-5-9 12:52 發表

HY412,
我搵唔到張留位費收條, 只記得收條號碼, 唔知到時可否扣錢呢 ?

醒目開學勳章

原文章由 HY412 於 08-5-9 19:37 發表
照常理, 不會因為唔見左張收條而當作從未交款論, 學校會有紀錄的, 如果擔心, 可以打電話回校查問的.

HY412,

可能太過緊張, 所以放左係一個自己都唔記得既地方 , 唯有等到6月收到小一預備班資料時, 再問學校啦 !

Wow, very exciting to meet you all at summer class......

原文章由 tiggger 於 08-5-7 03:54 PM 發表
請問小一暑期興趣班的費用約多少?另外平時宣小除咗學費外,還有什麼費用要交呢?

謝謝!

除了學費外,飯錢$16一天,無乜什費
Have a nice day !!!

回覆 #2 DuncanMaMa 的文章

我囡囡都會返暑期班, 到時就可以見面啦! 仲有八月初嘅迎新日.

Hi there!

Do you know whether it's a real necessity to take the summer class?  Will they be teaching stuff which are pre-requsites for P1?

There's clash in schedule so we couldn't join the summer class until the 2nd week...............

原文章由 Furbabies 於 08-7-3 11:12 發表
Hi there!

Do you know whether it's a real necessity to take the summer class?  Will they be teaching stuff which are pre-requsites for P1?

There's clash in schedule so we couldn't join the summer cl ...

不一定要上。是讓孩子開學前先熟習環境和小學的上課方式。小一的測考內容會在正式開學後教。

Excellent!  Thanks!

I don't want him to miss anything but I also hope he can have a real break before P1.

原文章由 ChiChiPaPa 於 08-7-3 11:49 發表

不一定要上。是讓孩子開學前先熟習環境和小學的上課方式。小一的測考內容會在正式開學後教。
‹ 上一主題|下一主題