用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 創憶學坊
go

創憶學坊 [複製鏈接]

請問有人俾過小朋友學過嗎?
有用嗎?
謝!
   0    0    0    0

My kid tried it before, it's quite good actually. I tried the Jordan branch but they've closed now. I don't know the reason. I want to let my kid join again but the other campuses are far away.

原帖由 chanmingming299 於 08-5-16 20:15 發表
no boday answer me

原帖由 素兒 於 08-5-6 13:06 發表
請問有人俾過小朋友學過嗎?
有用嗎?
謝!

我所認識唔深,但自已有接觸過卓憶學。
係用圖像記憶法,將要記嘅內容圖像化,極短時間內大量將要記憶的內容轉為特定的圖像,幫助記憶。

情形就好似如果要死記一本厚厚嘅歷史書,假如將佢拍成電影,肯定係影像容易記入腦海,多過死讀書。

我個人認為,認識呢種記憶技巧,無錯係可以幫助自已短時間內記下所需,但亦唔能夠完全依賴。如果係一啲無意思嘅資料,如地理名稱,國家首都,電話号碼,人名,硬記程式....用此生動方法幾好。

但有啲科目如歷史,應該真正理解課文先正確。
又例如有人將英文串字圖像化,像字母變成圖像或公仔,刺激小朋友記憶,可能聽日默書OK,但長遠對小朋友無乜好處。其實應該係加強拼音,多聽多閱讀,先係冶根方法。就好似睇通勝學英文,阿SIR讀〝亞蛇〞。公公婆婆一學就識!但你無可能想個仔咁樣學英文囉!

坊間仲有一啲乜嘢一分鐘睇一本書,見到小朋友兩秒一頁書咁睇.....我想話,佢似同時間賽跑多啲!文字與文字之間嘅嘴嚼,字裏行間的組織,好似唔再重要。重要嘅係量唔係質。老實講,我就打死唔會比仔女咁閱讀囉。

有冇人學過,用途大唔大?
‹ 上一主題|下一主題