用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

iwff,

多謝, 等待你o既分享!
星期五原本老公會去聽, 但我daddy & mummy 返黎, 佢要去機場接機, 所以miss左

Hi all mom,

我今日工作較忙, 遲了上來報告。原來yipyip你都去唔到呀, 好在我見到savoy有個伴, 唔駛咁悶。

其實那晚應該好多家長都去不到, 因為都坐唔滿。主要係校長及副校長匯報學校情況, 首先update各科老師及科主任的人名, 原來學校的老師團隊都幾多人的,活力充沛。教署已做好對學校的評核報告, 要下年才post到上網,但校長已講了幾點,包括:

1. 認同學校的教育方向
2. 兩文三語成果滿意
3. 家校合作良好
4. 學校提供良好的環境能配合學生學習

需改善的包括:
1. 教師團隊要穩定減低流失(近一年已見成果)
2. 學習範圍需要更大的擴展(這點我都唔係好明)

整體都係positive的報告。

另外, 學校好強調世界不斷改變, 小朋友的知識都需要配合, 不止課本上的知識, 很鼓勵學生從網上學習中,英,數等科目。會上亦播出vedio小六的學生展示他們的best work,都幾有水準的。

12月的student-led conference(即家長會), 學生會一起出席向家長展示他們的best work, 學校希望家長多多鼓勵學生, 盡量一起出席。

其實我記憶有限 , 一路尊心聽, 現在又好似記不起太多point, 如有錯誤,希望savoy 可以糾正。我整體覺得學校發展的方向我都滿意及有信心, 下次5至6月的座談會就會傾成果了。

最後Q&A時間, 家長都冇什麼問題問,應該都係滿意學校的方向。

iwff

原帖由 iwff 於 08-11-24 16:42 發表
Hi all mom,

我今日工作較忙, 遲了上來報告。原來yipyip你都去唔到呀, 好在我見到savoy有個伴, 唔駛咁悶。

其實那晚應該好多家長都去不到, 因為都坐唔滿。主要係校長及副校長匯報學校情況, 首先update各科 ...

iwff, many thank you , 你講得好好呀, 主要嘅point都講左, 12月個家長會咪即係12月20日個日囉 , 我等緊.....

iwff,
上星期五晚我都有去聽, 不過無call你, 唔好意思。我見大部份老師和家教會都有出席, 可見原來這是一個幾重要的forum。都幾多food for thought, 有時間我寫多幾句。
會後有個message 是for一二年班家長的, 請留意小朋友 1. 有無欠交功課情況 2. 茶點會不會太豐富, 以致吃不下午飯。

Tomdog,

係呀, 我漏了欠交功課, 茶點等points, 多謝你提醒, 你有時間再補充一下啦。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-24 17:56 發表
iwff,
上星期五晚我都有去聽, 不過無call你, 唔好意思。我見大部份老師和家教會都有出席, 可見原來這是一個幾重要的forum。都幾多food for thought, 有時間我寫多幾句。
會後有個message 是for一二年班家長的, 請留 ...

iwff,
多謝您的資料, 我都想快d家長日!

原帖由 iwff 於 08-11-24 16:42 發表
Hi all mom,

其實那晚應該好多家長都去不到, 因為都坐唔滿。主要係校長及副校長匯報學校情況, 首先update各科 ...

原帖由 TSLiu 於 08-11-25 09:06 發表
iwff,
多謝您的資料, 我都想快d家長日!

TSLiu, 我都係咁諗

charlotte_mom & savoy, 家長會以往會係上午定係下午架?

六年班的學生在老師協助下拍了一部短片, 介紹他們是怎樣準備student-led conference 的, 小演員們表現很不錯, 套短片絕對有ETV水準呢! 我對這段的介紹都幾有印象, 試試複述一下吧。

通常家長日只是老師和家長之間對話, 但student-led conference是由學生自己帶領的, 是“學會學習”的一種功課。 學生要選出自已的best work, 思考一下自己的學習成果, 除了學術方面, 還有品格和個人成長方面; 為什麼學得好, 以後有甚麼目標及準備如何去做到等等, 從而認識自己最佳的學習模式, 學習自我檢討和定立目標 (有張guideline俾學生填的)。爸爸媽媽們到時都記得要出席這個conference了。

Tomdog,

你講得好好呀 個Video拍到好似教育電視咁。

我聽朋友講student-led conference好似係分唔同時段見面的, 有可能上午或下午。

iwff

原帖由 TomDog 於 08-11-25 09:46 發表
六年班的學生在老師協助下拍了一部短片, 介紹他們是怎樣準備student-led conference 的, 小演員們表現很不錯, 套短片絕對有ETV水準呢! 我對這段的介紹都幾有印象, 試試複述一下吧。

通常家長日只是老師和家長之間對 ...

Dear iwff,

Please check pm.

itbaby

原帖由 TomDog 於 08-11-25 09:46 發表

通常家長日只是老師和家長之間對 ...

tomdog, thank you 好詳細

原帖由 iwff 於 08-11-25 10:20 發表
Tomdog,

你講得好好呀 個Video拍到好似教育電視咁。

我聽朋友講student-led conference好似係分唔同時段見面的, 有可能上午或下午。

iwff

...

iwff, 明白

iwff, Tomdog

你們記性很好, 把重點都寫下來讓沒有出席的家長了解多些, 唔該晒. 其實我記得的不比你們多. 我又掛住睇slides, 所以都忽略了吳副校長的非學術部份, 你們記得嗎. 我大約記得他對家長們說學校是採用正面訓導, 讓學生能面對逆境.

其實以往的座談會都會由科主任匯報課程內容, 個別科目會導入哪些主題, 亦會介紹跨學科概要. 今年由新來的副校長介紹, 覺得失色了.

KooKoo

在家長日, 接見時間安排由8:00am至1:00pm. 如果有家長有較多問題問老師, 時間可能會耽長. 如要求在某時間面見, 在預約紙上要求更改也可.

savoy,

女副校長真的表現較緊張, 可能想比多d機會佢面對家長, 所以今年形式有變。但我覺得男副校表達得好好, 仲有何主任, 有些都唔記得名, 都幾風趣。我仔仔話teacher Hidy(女副校)好好人的, 佢負責教常識。

係呀, 你講起又記起一些, 學校會幫助小朋友去學習面對逆境, 現在的小朋友太幸福了。

iwff

原帖由 savoy 於 08-11-25 14:29 發表
iwff, Tomdog

你們記性很好, 把重點都寫下來讓沒有出席的家長了解多些, 唔該晒. 其實我記得的不比你們多. 我又掛住睇slides, 所以都忽略了吳副校長的非學術部份, 你們記得嗎. 我大約記得他對家長們說學校是採用正面 ...

原帖由 iwff 於 08-11-25 15:03 發表
savoy,

女副校長真的表現較緊張, 可能想比多d機會佢面對家長, 所以今年形式有變。但我覺得男副校表達得好好, 仲有何主任, 有些都唔記得名, 都幾風趣。我仔仔話teacher Hidy(女副校)好好人的, 佢負責教常識。 ...

學習面對逆境 <-- 呢個題材好呀, 我地都唔識點教佢地, 而家有學校幫手教, 真好喇

醒目開學勳章 王國長老

呢個副校長幾commit丫, 好多活動都見到佢, 講個秘密你地聽....上次fun day, 副校長同我打招呼, 我其實唔認得佢, 不過佢hi我又hi咁...........(失禮屎人呀 )
原帖由 iwff 於 08-11-25 03:03 PM 發表
savoy,

女副校長真的表現較緊張, 可能想比多d機會佢面對家長, 所以今年形式有變。但我覺得男副校表達得好好, 仲有何主任, 有些都唔記得名, 都幾風趣。我仔仔話teacher Hidy(女副校)好好人的, 佢負責教常識。 ...

iwff, tomdog, savoy,

多謝你地o既資料, 好有用
student-led conference 係咪所有1-6年班o既學生都會以呢個形式去展示學習成果呢, 原先我以為只係老師見家長, 小朋友唔使返學校添!

Dear all HKUGA moms,

May I suggest you break down the discussion in different topics cos this chain already consist of 66 pages and it may be easier for new comers to trace back the relevant topics?

By the way, I'm very lucky and pleased to join your big family next year.  Seeing enthusiactic moms here is a great confidence boost.

Tx and cheers,

TinChing's mom

tinching821,

你的提議好好, 我已開了新topic, 各位媽媽我們繼續入去傾啦。

希望2009年小一的家長都愈來愈多入來一起傾。

iwff

原帖由 tinching821 於 08-11-26 17:46 發表
Dear all HKUGA moms,

May I suggest you break down the discussion in different topics cos this chain already consist of 66 pages and it may be easier for new comers to trace back the relevant topics? ...

港大和真道的比較

大家好, 我個囡囡9月入學小一, 而港大和真道都收.但我真不知讀那間好!請大家比比意見吧!  thank you !

請問有冇人可比些意見呢? tks !

‹ 上一主題|下一主題