用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-5 12:19 發表
應該係一星期一堂(等我問下個女先, 我都烏sir sir)
至於著運動衫, 就要計埋單元課呀, 課外活動咁, 一年有3個term, 每個term都有唔同單元, 譬如本身星期3有運動堂, 而term 1單元係星期一中文單元, 星期2英文, 星期3視 ...

Charlotte_mom, 點解視覺藝術要著運動衫嘅?

原文章由 KooKoo 於 08-6-5 12:46 發表

Charlotte_mom, 點解視覺藝術要著運動衫嘅?

sorry, 睇漏左, 如星期三有體育堂的話, 唔.....係呢, 你係預幾多套運動衫和校服呀?

iwff,
我將會搬到kto, 遲d做鄰居啦!

Dear all,
返學後我地d小朋友都有好多活動, 咁應該唔駛幫佢地安排校外活動住, 是嗎?

kookoo,
如果運動衫唔係太貴, 我會買兩套, 一套fit身嘅, 一套大一個size; 佢地大得好快, 好易唔合身.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-5 12:19 發表
至於著運動衫, 就要計埋單元課呀, 課外活動咁, 一年有3個term, 每個term都有唔同單元, 譬如本身星期3有運動堂, 而term 1單元係星期一中文單元, 星期2英文, 星期3視 ...

TSLiu,

你會搬去TKO那裡呀? 我住寶林, 我估你住將軍澳站的將軍澳中心, 將軍澳廣場,或君傲灣。TKO都幾好住的。

iwff

原文章由 TSLiu 於 08-6-5 14:21 發表
iwff,

Dear all,
返學後我地d小朋友都有好多活動, 咁應該唔駛幫佢地安排校外活動住, 是嗎?

kookoo,
如果運動衫唔係太貴, 我會買兩套, 一套fit身嘅, 一套大一個size; 佢地大得好快, 好 ...

原文章由 TSLiu 於 08-6-5 14:21 發表
iwff,

Dear all,

kookoo,
如果運動衫唔係太貴, 我會買兩套, 一套fit身嘅, 一套大一個size; 佢地大得好快, 好 ...

TSLiu, 如Charlotte_Mom話齋, 如一個星期有3日要著運動衫的話, 我驚兩套運動衫會唔夠, 講開學校活動, 會唔會有d活動只畀小一生參加?

iwff,
Sorry! 係坑口, 不過唔駛罰!  因為係朋友自己唔住出租, 平d又唔駛agent fee, 所以一口就應承租, 7月底入住. 到時返學大家有照應. 六年後唔知咩事, 到時至算啦!

kookoo,
我諗住夏天有兩套都得, 第一套著完叫工人晚上洗, 第二晚ironing,第三日就有得著; 我都想知多d學校活動嘅嘢, 因為佢現在下午及星期六都有少少活動, 如果學校有足夠活動就唔駛煩.

原文章由 KooKoo 於 08-6-5 14:53 發表
TSLiu, 如Charlotte_Mom話齋, 如一個星期有3日要著運動衫的話, 我驚兩套運動衫會唔夠, 講開學校活動, 會唔會有d活動只畀小一生參加?

TSLiu,

坑口都好呀,今年東港城的士站有得上校車, 但我多數係送仔仔返學,放學才坐校車了, 我上環返工都ok的。

因為我寶林要6:50上車(仲要行5至十分鐘才到候車處),太早了我唔想追校車呀。我仔仔應該回程同你仔仔一車了。

Cheer.....
iwff

原文章由 TSLiu 於 08-6-5 16:13 發表
iwff,
Sorry! 係坑口, 不過唔駛罰!  因為係朋友自己唔住出租, 平d又唔駛agent fee, 所以一口就應承租, 7月底入住. 到時返學大家有照應. 六年後唔知咩事, 到時至算啦!

kookoo,
我諗住夏天有兩套都得, 第一套 ...

iwff,
我都覺得校巴時間太早, 可能考慮同您一樣送仔仔返學,放學才坐校車; 我都係上環返工, 您話係咪有緣呢?

原文章由 iwff 於 08-6-5 16:36 發表
TSLiu,

坑口都好呀,今年東港城的士站有得上校車, 但我多數係送仔仔返學,放學才坐校車了, 我上環返工都ok的。

因為我寶林要6:50上車(仲要行5至十分鐘才到候車處),太早了我唔想追校車呀。我仔仔應該回程同你仔仔一車 ...

TSLiu,

真係咁有緣。

iwff

原文章由 TSLiu 於 08-6-5 18:11 發表
iwff,
我都覺得校巴時間太早, 可能考慮同您一樣送仔仔返學,放學才坐校車; 我都係上環返工, 您話係咪有緣呢?

醒目開學勳章 王國長老

見到你地真係好熱鬧姐
如果參加課外活動, 會坐唔到原本架校車, 大部分活動, 學校都可以安排extra一班校車, 不過預左會兜耐d, 同埋要另外收錢, 譬如我住銅鑼灣, 星期五課外活動, 每次要俾多$22車錢for課外活動完左返屋企
有d活動會只預小一生的, 例如童軍新成員只收小一, 有d又要求大個d, 例如管樂咁
原文章由 iwff 於 08-6-5 06:54 PM 發表
TSLiu,

真係咁有緣。

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-5 23:32 發表
見到你地真係好熱鬧姐
如果參加課外活動, 會坐唔到原本架校車, 大部分活動, 學校都可以安排extra一班校車, 不過預左會兜耐d, 同埋要另外收錢, 譬如我住銅鑼灣, 星期五課外活動, 每次要俾多$22車錢for課外 ...

哦...原來仲有一班extra校車 , 又問番校車, 開學頭個兩週適應期, 學校會放幾點呀? 同埋係咪都有校車搭放學?

KooKoo,

我試下答你, 我朋友話適應週放12點幾, 都有校車接送的。

你是否好期待家長日 and 開學的時間, 我都係呀....

Cheer...
iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-6 09:47 發表

哦...原來仲有一班extra校車 , 又問番校車, 開學頭個兩週適應期, 學校會放幾點呀? 同埋係咪都有校車搭放學?

原文章由 iwff 於 08-6-6 10:53 發表
KooKoo,

我試下答你, 我朋友話適應週放12點幾, 都有校車接送的。

你是否好期待家長日 and 開學的時間, 我都係呀....

Cheer...
iwff

iwff, thank you, 係呀, 好多野都好期待.....我而家都有諗好唔好, 好似你地咁早上送佢返學, 放學就搭校車

Kookoo,

其實我除了不想太早追校車外,亦都想有些親子時間,係車程上同仔仔傾下計,因為預計小學要早訓覺, 平日傾談時間相對會少(因為又要應付功課同溫書)。又可以每日返學校八掛下呢。

Cheer...
iwff

原文章由 KooKoo 於 08-6-6 10:59 發表

iwff, thank you, 係呀, 好多野都好期待.....我而家都有諗好唔好, 好似你地咁早上送佢返學, 放學就搭校車

原文章由 iwff 於 08-6-6 11:34 發表
Kookoo,

其實我除了不想太早追校車外,亦都想有些親子時間,係車程上同仔仔傾下計,因為預計小學要早訓覺, 平日傾談時間相對會少(因為又要應付功課同溫書)。又可以每日返學校八掛下呢。

Cheer...
iwff

...

我就係咁諗, 如佢搭7:30班校車, 我送左佢去搭校車(由屋企到上車站大約行10至15分鐘), 咁我返屋企/返公司, 返公司又真係會好早, 返屋企轉頭又出門返工, 個朝好似係度行黎行去(不過可以當做運動 ), 如直接送佢返學, 8點前去到學校, 跟住去返工, 咁d時間又好似岩岩好, 同埋學你咁講可以早d返學校八下

醒目開學勳章 王國長老

提醒一句(不過again, 出年都唔知仲係咪呢間校巴公司)
我女舊年都係自己車返學, 搭校巴放學的, 點知今年話唔得, 因為校車好full, 如果搭單程就要waitlist wor , 咁我唯有乖乖地搭晒2程啦....
原文章由 KooKoo 於 08-6-6 01:54 PM 發表

我就係咁諗, 如佢搭7:30班校車, 我送左佢去搭校車(由屋企到上車站大約行10至15分鐘), 咁我返屋企/返公司, 返公司又真係會好早, 返屋企轉頭又出門返工, 個朝好似係度行黎行去(不過可以當做運動 ), 如直接送 ...

kookoo,

唔係呀!! 已經比2/3價錢都唔得, 希望今年係另一間校巴公司啦。

Cheer...
iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-6 16:27 發表
提醒一句(不過again, 出年都唔知仲係咪呢間校巴公司)
我女舊年都係自己車返學, 搭校巴放學的, 點知今年話唔得, 因為校車好full, 如果搭單程就要waitlist wor , 咁我唯有乖乖地搭晒2程啦....
...

我的女儿在9月入讀港大同學會小一

Hi, Charlotte

我的女儿在9月入讀港大同學會小一. 但大坑道真光都會考慮.

最近聽聞有些港大同學會負面消息.

看文章得知你的女儿在港大同學會巳讀了六年.

港大同學會及真光有何意見.

請問你可以分享港大同學會的優點嗎 ? 多謝!

email: [email protected]

Sanlia ...

BChu,

點解你post 咁多次呀,可否delete 哂佢呀, 好亂的。Thks.

另外Charlotte個女只係讀緊P2, 你有冇睇清楚我們的內容呀!!

iwff

原文章由 BChu 於 08-6-6 17:34 發表
Hi, Charlotte

我的女儿在9月入讀港大同學會小一. 但大坑道真光都會考慮.

最近聽聞有些港大同學會負面消息.

看文章得知你的女儿在港大同學會巳讀了六年.

港大同學會及真光有何意見.

請問你可以分享港大 ...

BChu,
雖然您唔係問我意見, 但容許我多咀講兩句, 每間學校辦學的目的都想作育英材, 可能理念上會有或多或少的分別, 沒有一間perfect的學校, 名校一樣有人話唔好; 我覺得只要家長真正去了解自己兒女的性格與能力, 選 一間適合佢地的學習環境是最重要, 其他人覺得某樣東西對自己小朋友好, 唔等於對您的小朋友好, 不如用多d時間去了解這間學校, 您可以去學校website睇吓佢地每年教學匯報及未來計劃, 或再去聽一次簡介會, 問清楚校長那些負面新聞是甚麼一回事罷. 這個topic剛剛開始俾我地d新丁媽媽交流, 我想可以有d空間俾我地傾吓.

我並無惡意, 如果字眼上有不當請原諒!:)

原文章由 BChu 於 08-6-6 17:34 發表

請問你可以分享港大 ...
‹ 上一主題|下一主題