用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

大家好, 我而家先知有港同嘅專題; 我囝囝都在9月入讀小一, 請大家多多提點, 現在忙於搵屋搬可以方便囝囝返學, 但又唔知校巴嘅schedule, 都唔知搵邊區好!

Hi TSLiu,

記得我嗎? 我們曾經pm聯絡過的, 歡迎你入來一起傾呀, 我同你同Kookoo的小朋友都係仔仔, 希望大家將來都係好朋友啦。

我記得你要搬屋的, 是否仲找緊地方呀, 我有舊年港同的校車時間表, 我有你的email, 我email 比你參考一下啦, 不過唔知今年有否大改變。

Cheer.....
iwff

原文章由 TSLiu 於 08-5-26 18:07 發表
大家好, 我而家先知有港同嘅專題; 我囝囝都在9月入讀小一, 請大家多多提點, 現在忙於搵屋搬可以方便囝囝返學, 但又唔知校巴嘅schedule, 都唔知搵邊區好! ...

大家好, 我而家先知有港同嘅專題; 我囝囝都在9月入讀小一, 請大家多多提點, 現在忙於搵屋搬可以方便囝囝返學, 但又唔知校巴嘅schedule, 都唔知搵邊區好! ...

hello TSLiu

hello TSLiu

hello TSLiu

Hi iwff, kookoo,
iwff緊記得啦! 見到大家係度相聚好開心, 呢度d家長咁親切友善, 我就知道幫囝囝搵到好學校, 到時家長會要相認吓!
iwff我現在頭痛搵樓, charlotte_mom巳經好好人俾咗個電話我問, 但成日無人接聽, 可能d人出去做嘢. 麻煩您email時間表俾我.多謝您!

原文章由 iwff 於 08-5-27 09:03 發表
Hi TSLiu,
記得我嗎? 我們曾經pm聯絡過的, 歡迎你入來一起傾呀, 我同你同Kookoo的小朋友都係仔仔, 希望大家將來都係好朋友啦。

我記得你要搬屋的, 是否仲找緊地方呀, 我有舊年港同的校車時間表, 我有你的email, 我 ...

醒目開學勳章 王國長老

激死我喇!!!!!!!!!!! 打完段野無晒
學校係隨便分班的, 當然亦無精英班, 1,2年班會係同一班, 3年班會兜亂, 跟住同班2年, 如此類推
學校有旅行, 不過無親子, 好彩既話, 抽中就可以做家長義工lor! 學校有好多義工架, lunch mom啦, story mom啦, 見到d小朋友就興奮, 請半日假都抵
學校4月有sport day, 一年班有親子比賽的, 而6月水運會, 家長雖然無得參加, 不過都可以到場打氣
暑假尾既家長會, 係for小朋友認識一下同學仔同老師, 而家長就可以同高年班家長交流下意見, 我女果次病左無去呀, 果次我咪"單拖"上陣lor......
校車呢, 唔知轉唔轉呢, 聽聞有d家長對校巴好不滿, 話佢地無交帶wor! 好彩我女搭果架又ok, 個阿姐仲好好架, 例如有時學校特別放假, 佢仲會打電話提我聽日唔駛返學咁lor
原文章由 TSLiu 於 08-5-27 09:39 AM 發表
Hi iwff, kookoo,
iwff緊記得啦! 見到大家係度相聚好開心, 呢度d家長咁親切友善, 我就知道幫囝囝搵到好學校, 到時家長會要相認吓!
iwff我現在頭痛搵樓, charlotte_mom巳經好好人俾咗個電話我問, 但成日無人 ...

醒目開學勳章 王國長老

iwff
張通告尋晚終於都浮返出黎喇
原文章由 iwff 於 08-5-21 01:42 PM 發表
Chalotte_mom,

咁奇怪??? 我朋友係電話同我說的, 係星期一派的通告, 佢一個女讀P2, 一個讀P6, 你使唔使問下呀?

iwff

[ quote]原文章由 Charlotte_mom 於 08-5-20 19:37 發表 http://forum.baby-kingdom.com/image ...

原文章由 Charlotte_mom 於 08-5-27 15:07 發表
激死我喇!!!!!!!!!!! 打完段野無晒
學校係隨便分班的, 當然亦無精英班, 1,2年班會係同一班, 3年班會兜亂, 跟住同班2年, 如此類推
學校有旅行, 不過無親子, 好彩既話, 抽中就可以做家長義工lor! 學校有好 ...

咁校服方面, 係咪要自己去金綸買/學校會安排1日返學校買? 書簿又係會點買法?

醒目開學勳章 王國長老

首先, 校車電話24013695/90490624/94203977
校服呢, 通常學校會就返家長要回校既日子做(買)校服, 我買左幾次金綸, 今次試下金達, 金達平d, 不過有d人又話ok, 金綸分碼就仔細d, 如果就唔arm時間, 亦可以去校服舖買, 2間都o係旺角
書我就advise你一定要經學校訂, 當然你可以自己買不過就會好慘! 我果時懶醒唸住書局近, 自己買, 慘lor! 本本書都話無入貨, 攪到我暑假尾由港島撲到新界, 有d仲要打去出版商ai佢速遞俾我, 真係一個好大既考驗

原文章由 KooKoo 於 08-5-27 04:17 PM 發表

咁校服方面, 係咪要自己去金綸買/學校會安排1日返學校買? 書簿又係會點買法?

Charlotte_mom,
多謝曬您嘅資料, 有您呢枝肓工竹, 我地呢班新丁就輕鬆好多.

原文章由 Charlotte_mom 於 08-5-29 21:02 發表
首先, 校車電話24013695/90490624/94203977
校服呢, 通常學校會就返家長要回校既日子做(買)校服, 我買左幾次金綸, 今次試下金達, 金達平d, 不過有d人又話ok, 金綸分碼就仔細d, 如果就唔arm時間, 亦可以去校服舖買, 2 ...

同意呀!!

原文章由 TSLiu 於 08-5-30 09:05 發表
多謝曬您嘅資料, 有您呢枝肓工竹, 我地呢班新丁就輕鬆好多.

原文章由 TSLiu 於 08-5-30 09:05 發表

我都同意呀 (加多一個)

醒目開學勳章 王國長老

耶~~咪玩啦, 打幾隻字有幾難丫!
(講真丫, 我d中文打字就係咁練返黎 )
原文章由 KooKoo 於 08-5-30 12:26 PM 發表

我都同意呀 (加多一個)

請問你可以分享港大同學會的優點嗎 ? 多謝!

Hi,

我的女儿在9月入讀港大同學會小一.

看文章得知你的女儿在港大同學會巳讀了六年.

email: [email protected]

Sanlia

Hi,

Sanlia

Hi,

Sanlia

BChu,

你是否講緊我呀。你誤會了我係有朋友的女兒會係9月升讀港同的小六, 不是我本人, 我仔仔就會9月入讀小一。

總括來說港同係活動教學, 給小朋友很大的空間發展同表達, 下午有不同的活動比學生參加發展興趣。功課量不多著重思考同閱讀。我喜歡學校著重學生思考不傳統, 適合我仔仔。

更多的優點有待我開學後慢慢發掘。

但當然都有缺點啦, 我覺得中學部對我來說很遠, 因為我住tko, 將來若升中會不方便, 不過6年後先再算啦。

歡迎你的加入。

Cheer....
iwff

原文章由 BChu 於 08-6-4 18:33 發表
Hi,

Sanlia ...

[ 本文章最後由 iwff 於 08-6-5 09:23 編輯 ]

原文章由 iwff 於 08-6-5 09:17 發表
BChu,

你是否講緊我呀。你誤會了我係有朋友的女兒會係9月升讀港同的小六, 不是我本人, 我仔仔就會9月入讀小一。

總括來說港同係活動教學, 給小朋友很大的空間發展同表達, 下午有不同的活動比學生參加發展興趣。功 ...

hi iwff & Charlotte_mom,

請問一個星期會有幾多日要上體育堂? 下午嘅活動又要唔要著運動衫架?

kookoo

醒目開學勳章 王國長老

應該係一星期一堂(等我問下個女先, 我都烏sir sir)
至於著運動衫, 就要計埋單元課呀, 課外活動咁, 一年有3個term, 每個term都有唔同單元, 譬如本身星期3有運動堂, 而term 1單元係星期一中文單元, 星期2英文, 星期3視覺藝術, 星期4小型網球.....星期5小朋友又join左球類課外活動, 咁星期3,4,5都要著運動衫喇, 明未?
原文章由 KooKoo 於 08-6-5 11:42 AM 發表

hi iwff & Charlotte_mom,

請問一個星期會有幾多日要上體育堂? 下午嘅活動又要唔要著運動衫架?

kookoo
‹ 上一主題|下一主題