用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

Hi,

好開心終於有港大同學會小學的topic了, 我仔仔將會係今年9月入讀港同, 希望有家長都可入來一起傾下啦。

Cheer...
iwff

1    0    0    0

原文章由 iwff 於 08-5-5 13:36 發表
Hi,

好開心終於有港大同學會小學的topic了, 我仔仔將會係今年9月入讀港同, 希望有家長都可入來一起傾下啦。

Cheer...
iwff

hello iwff, 好野 , 係呢度有topic, 可以係呢度傾計

Kookoo,

你真係第一個回覆我的家長, 好開心呀。我每星期日都見到我朋友(佢兩個女都係港同讀), 有什麼問題我都可以盡力幫你問的。

港同很鼓勵學生閱讀的, 你都要開始鼓勵仔仔習慣睇書了。我仔仔都喜歡睇, 特別係漫畫(特別係叮噹), 睇到唔放手。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-5-5 17:37 發表

hello iwff, 好野 , 係呢度有topic, 可以係呢度傾計

原文章由 iwff 於 08-5-5 17:53 發表
Kookoo,

你真係第一個回覆我的家長, 好開心呀。我每星期日都見到我朋友(佢兩個女都係港同讀), 有什麼問題我都可以盡力幫你問的。

港同很鼓勵學生閱讀的, 你都要開始鼓勵仔仔習慣睇書了。我仔仔都喜歡睇, 特別係漫 ...

iwff, 你仔仔係自己主動去攞書睇/你主動陪佢睇? 我仔係屋企好少主動自己去睇書(學校就會), 和除左晚上訓覺, 佢就要我地講故書佢聽, 或者要做閱讀報告, 佢先會去睇

KooKoo,

我仔仔係自己主動睇書的, 我們每個星期日都會去公共圖書館借書,佢每次都要借十本八本(包括漫畫及一些IQ書),我都會幫佢選圖書的,加埋幼稚園借的圖書,都有幾十本。佢每次食飯都會睇住本書的(不知是好是壞, 但總好過睇住電視)。臨訓前就要我講故事. 所以仔仔都識好多中文字。

我聽朋友講港同小一每星期要睇20本書(係學校借),功課反而不多,我覺得係一件好事,你都要現在開始嘗試培養仔仔睇書的習慣了。

比心機呀。

Cheer.....
iwff

原文章由 KooKoo 於 08-5-6 10:14 發表

iwff, 你仔仔係自己主動去攞書睇/你主動陪佢睇? 我仔係屋企好少主動自己去睇書(學校就會), 和除左晚上訓覺, 佢就要我地講故書佢聽, 或者要做閱讀報告, 佢先會去睇 ...

原文章由 iwff 於 08-5-6 11:10 發表
KooKoo,

我仔仔係自己主動睇書的, 我們每個星期日都會去公共圖書館借書,佢每次都要借十本八本(包括漫畫及一些IQ書),我都會幫佢選圖書的,加埋幼稚園借的圖書,都有幾十本。佢每次食飯都會睇住本書的(不知是好是壞, 但 ...

一星期要睇20本, 平均每日都係3本, 有冇話係厚/薄? c啦, 我自己都唔睇書, 點迫佢睇, 除左要睇書, 要唔要做閱讀報告?

Kookoo,

你唔好太擔心住, 只係一些薄及有趣的故事書, 不會太難的, 閱讀報告都會有, 不會太深, 慢慢來吧, 用這個暑假幫仔仔培養睇書的習慣啦, 係一件好事來的。

反而我朋友話小一的英文都唔太淺, 希望大家的小朋友會好快適應吧!

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-5-6 15:08 發表

一星期要睇20本, 平均每日都係3本, 有冇話係厚/薄? c啦, 我自己都唔睇書, 點迫佢睇, 除左要睇書, 要唔要做閱讀報告?

原文章由 iwff 於 08-5-6 15:35 發表
Kookoo,

你唔好太擔心住, 只係一些薄及有趣的故事書, 不會太難的, 閱讀報告都會有, 不會太深, 慢慢來吧, 用這個暑假幫仔仔培養睇書的習慣啦, 係一件好事來的。

反而我朋友話小一的英文都唔太淺, 希望大家的小朋友 ...

iwff, 咁都好d, 都係薄薄地, 係呢, 想問佢地d書本(全部)係咪每日都要揹返學校? 唔使上堂個d要唔要揹埋呀?

KooKoo,

我估唔駛掛, 等我問下朋友再答覆你先。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-5-6 16:44 發表

iwff, 咁都好d, 都係薄薄地, 係呢, 想問佢地d書本(全部)係咪每日都要揹返學校? 唔使上堂個d要唔要揹埋呀?

Hadrian,

歡迎你呀。港同和蘇浙是好唔同的學校, 你要好好考慮了, 我不認識蘇浙, 所以比不到意見你, 但我個人感覺上蘇浙沒有我們那個年代般出名了。

iwff

原文章由 Hadrian 於 08-5-7 16:51 發表
iwff,

你好! 我個仔都係今年入港同, 大家做個朋友先, 我都係想了解多d資料, 因為仲係心大心細唔知港同好定蘇浙好!

Hadrian

[ 本文章最後由 iwff 於 08-5-7 17:44 編輯 ]

Kookoo,

我昨晚同我朋友食飯,再問清楚港同的閱讀書本情況,原來小一係一個月要睇20本書(不是一星期),又是簿的圖書,應該不是很困難的。

學校原來有locker比學生,不過冇鎖的,但小一的學生始終細,擔心他們用locker會遺漏書本係locker,冇得溫書,所以通常都不會放太多書係locker, 小一的課室係一樓, 返學來回都有校車或工人接送(或我自己),我們可以幫小朋友拿書包的,重一點都不是大問題。

Cheer....
iwff

原文章由 iwff 於 08-5-8 09:10 發表
Kookoo,

我昨晚同我朋友食飯,再問清楚港同的閱讀書本情況,原來小一係一個月要睇20本書(不是一星期),又是簿的圖書,應該不是很困難的。

學校原來有locker比學生,不過冇鎖的,但小一的學生始終細,擔心他們用locker會遺 ...

iwff, 呵呵.....太好啦, 一個月20本, 咁都定d , 書包重都冇法啦, 如真係太重, 唯有分多個手抽袋畀佢拎, 不過有locker咁好架, 唔知...如唔放書本, 咁放後備校服唔知得唔得呢, 我知唔應該咁做, 不過我問下咋, 嘻嘻....

原文章由 iwff 於 08-5-7 17:42 發表
Hadrian,

歡迎你呀。港同和蘇浙是好唔同的學校, 你要好好考慮了, 我不認識蘇浙, 所以比不到意見你, 但我個人感覺上蘇浙沒有我們那個年代般出名了。

iwff

...

hello hadrian, 真的這兩間係唔同類型嘅學校, 冇錯, 蘇浙以前好出名, 因只得佢一間係用國語教中文數學, 而家差不多間間小學都會用國語教, 嘻嘻....我都係蘇浙出身(由幼稚園到中學), 但我都唔會同個仔揀佢, 因我覺得佢太私校啦, 都係講錢先  , d小朋友又唔係好有禮貌, 前幾年某一個星期六早上, 我係到掛衫(我屋企係望到蘇小的), 一班學生係學校天台玩, 突然係咁聽到講粗口, 我同老公都打晒突, 所以我老公更加唔鍾意呢間, 而且都唔會少功課, 除非國際部, 我諗國際部會唔同d, 不過學費就好  , 希望唔會嚇倒你嘅選擇, 你去再問下其他媽咪意見

kookoo,

原來你係係蘇浙出身呀, 咁你的普通話咪好勁, 我學了多年都係半桶水, 相信將來仔仔仲好過我, 因為我朋友說她的女兒入了港同後普通話好大進步,參加公開比賽都有獎取。我都要努力學習了。

iwff

原文章由 KooKoo 於 08-5-8 12:16 發表

hello hadrian, 真的這兩間係唔同類型嘅學校, 冇錯, 蘇浙以前好出名, 因只得佢一間係用國語教中文數學, 而家差不多間間小學都會用國語教, 嘻嘻....我都係蘇浙出身(由幼稚園到中學), 但我都唔會同個仔揀佢, 因我覺 ...

原文章由 iwff 於 08-5-8 13:17 發表
kookoo,

原來你係係蘇浙出身呀, 咁你的普通話咪好勁, 我學了多年都係半桶水, 相信將來仔仔仲好過我, 因為我朋友說她的女兒入了港同後普通話好大進步,參加公開比賽都有獎取。我都要努力學習了。

iwff

...

iwff, 勁就唔講得, 叫應付到啦, 因擺低太耐啦, 讀完中學後就出黎做野, 係公司又唔使接觸太多講國語的人, 所以有時講講下都會笪q  , 我只知港同中文課程係用全國語, 所以佢地應該會學得好快

醒目開學勳章 王國長老

hi! 我出現喇, 初次報到, 多多指教
港同係呀, 小一已經全普通話教中文喇, 默書都係全普通話, 嘩, 次次都俾個女窒我d普通話差
功課雖然量唔多, 不過幾考腦筋的, 所以有時都花時間架........
原文章由 KooKoo 於 08-5-8 03:26 PM 發表

iwff, 勁就唔講得, 叫應付到啦, 因擺低太耐啦, 讀完中學後就出黎做野, 係公司又唔使接觸太多講國語的人, 所以有時講講下都會笪q  , 我只知港同中文課程係用全國語, 所以佢地應該會學得好快 ...

Charlotte_mom,

歡迎你呀。

我朋友的女兒讀緊P2, 佢覺得英文都幾深(相比我大女兒以前讀小二), 你又有何睇法呀?

不過我朋友成日講兩個女係港同讀得好開心。

iwff

原文章由 Charlotte_mom 於 08-5-9 12:47 發表
hi! 我出現喇, 初次報到, 多多指教
港同係呀, 小一已經全普通話教中文喇, 默書都係全普通話, 嘩, 次次都俾個女窒我d普通話差
功課雖然量唔多, 不過幾考腦筋的, 所以有時都花時間架........
...

hello Charlotte_mom, 好野 , 你都入埋黎一齊傾, 我又可以問多d野啦, 你地唔好嫌我煩呀

原文章由 iwff 於 08-5-9 13:06 發表
Charlotte_mom,

歡迎你呀。

我朋友的女兒讀緊P2, 佢覺得英文都幾深(相比我大女兒以前讀小二), 你又有何睇法呀?

不過我朋友成日講兩個女係港同讀得好開心。

iwff ...

iwff, 見你講英文都唔淺, 我都有d擔心, 因我仔間兒園d英文比較淺, 所以會同佢報下英文班學, 希望到時唔會跟得好辛苦
‹ 上一主題|下一主題