用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 有無0809宏福幼兒園N1同學仔呀, 入黎傾下 ...
樓主: miminzuku
go

有無0809宏福幼兒園N1同學仔呀, 入黎傾下 [複製鏈接]

原帖由 Carolyukk 於 08-9-20 14:44 發表
亞仔淨係唱'太陽伯伯'!but可能佢講野d音唔正,所以我唔知佢唱乜!!!

其實亞仔都話返學好玩,好開心,但係就想我陪住佢一齊0咼!

yellowfish,
全日班唔係返5日半架咩?
矣,我而家覺得返全日班都真係幾好,食飯瞓覺都點晒, ...

Hi Carolyukk,

係呀, 初初比佢返全日班真係覺得對佢唔住, 見佢日日喊唔肯返學, 都唔知自己有無選擇錯.  但見佢現時返得開心, 自理能力又好左好多, 如自己吃飯, 開始懂得去洗手間(阿囡仲未介片), 擦牙洗臉, 自己睡覺(以前要人陪).  再加上時間方面, 現時星期一至五都相當穩定, 因為學校生活係有時間表, 睡覺的時間已經係固定左, 放學後返到屋企, 我地盡量唔會比佢再訓, 7點左右食飯, 8點前食生果, 9點左右飲奶, 9點半前要上床, 講完故事要訓覺, 通常囡囡5分鐘內就會訓哂, 自己晚上多左好多時間, 但親子時間會少番d, 無計啦, 佢第二朝又要返學痳.

yellowfish,
你就好啦!真係蔡翁失馬,焉知非福! 同埋,我想少了親子時間亦只是暫時性,因你囡囡生活有規律,精神好,你地有既就係effective的相處時間,唔似得我,日日趕頭趕命,亞仔仲要又倦又餓,日日放學發完一大輪脾氣先收科

原帖由 Carolyukk 於 08-9-22 15:58 發表
yellowfish,
你就好啦!真係蔡翁失馬,焉知非福! 同埋,我想少了親子時間亦只是暫時性,因你囡囡生活有規律,精神好,你地有既就係effective的相處時間,唔似得我,日日趕頭趕命,亞仔仲要又倦又餓,日日放學發完一大 ...

Hi Carolyukk,

都唔係呀... 習慣左就ok架.  不過, 我個人認為, 先要比小朋友適應先, 學什麼之後再講.  就好似我阿囡, 如果佢唔夠訓, 佢都會發哂脾氣唔肯返學, 唔肯玩, 一尾叫你抱, 禁真係嘜都唔使做.  但如果佢夠訓, 佢就同你好合作, 食飯都快d, 即係你話的effective囉.  慢慢黎啦, 睇下邊個環節最大問題, 就先找方法解決, 希望可以對大人小朋友都有幫助.

我想問明年09年報讀宏福幼稚園,以往係咪好多人"爭",係咪好難入的?

各位,

你0地去唔去親子旅行?

原帖由 Carolyukk 於 08-9-28 15:43 發表
各位,

你0地去唔去親子旅行?

Hi Carolyukk

我會去, 你會唔會去呀.

原帖由 ANNELPS 於 08-9-29 16:10 發表

Hi Carolyukk

我會去, 你會唔會去呀.

Hi all,

好似好貴喎, 仲想緊去唔去好.

我都覺得貴,等老公決定!

Hi 大家好,

已經決定o左去唔去旅行未呀???  我仲未決定到去唔去, 10就deadline喇, 今晚要問清楚老公先.

Hi,
有冇媽咪知道首茶點歌點唱呢?
我淨係聽到囡唱下半首咋.

我決定唔去旅行啦,一家四口成$600-,而且擔心那裏無野啱亞仔玩.
唯有運動會見啦! but嗰日8:30咁早,好在住得近運動場

我都想知茶點歌點唱,仲有goodbye song,亞仔唱d歌做動作都係左手拍右手then右手拍左手,只係聽到d音唔同,知佢唱緊唔同既歌,但動作就一樣,問佢就淨係笑

我o地都決定o左唔去啦, 真係好貴, 自己去都唔使依個價錢, c6話要去的話, 遲少少自己book仲好啦, 唔使趕頭趕命.

運動會我o地應該會參加, 不過見到個時間要8:30am真係早o左d.  唔知N1班有什麼活動呢?  如果無嘜, 咪變相要小朋友坐足一日囉.  如果小朋友唔鍾意, 可唔可以早走o架?

茶點歌

學校裏面真快樂 玩玩遊戲唱唱歌
吃吃點心精神好 樣樣學來有進步
老師請食茶點 各位小朋友請食茶點
唔該, 多謝
Thank You for the food and drink
Let's eat Teacher. Let's eat Classmate.

GoodBye Song

GoodBye. GoodBye. GoodBye to You.
GoodBye. GoodBye. And See You Later

Good Morning Song

Good Morning. Good Morning. Good Morning to you.
Good Morning. Good Morning. And how do you do?

原帖由 kitty23205 於 08-10-9 10:12 發表
Hi,
有冇媽咪知道首茶點歌點唱呢?
我淨係聽到囡唱下半首咋.

Hi Kitty,

好似係這樣, 我都係聽佢唱咋.

[唱]學校裡面真快樂, 玩玩遊戲唱唱歌,
吃吃茶點精神好, 樣樣學來有進步.

[讀]各位老師請食茶點, 各位小朋友請食茶點.
唔該, 多謝
Thank you for the food and drinks.
????????  (仲有兩句一直都聽唔出佢講d嘜)

唔知我阿囡個版本同你聽的相唔相同, 如果有分別, 請指教.

唔該晒咁多位媽咪
妳地D小朋友好叻叻,可以唱咁長,
我囡就唱得好含糊,讀嗰段就清楚些.

yellowfish
後嗰段都差唔多,不過佢講完"唔該,thank you"
就冇啦^^

yellowfish

你囡囡好叻, 阿囝只喺識唱學校裡面真快樂, 玩玩遊戲唱唱歌,................各位老師請食茶點, 各位小朋友請食茶點.唔該, 多謝., 我常常聽到囝囝唱摘個蘋果送比你, 我想知呢首喺咩歌, 另外, 校歌喺點唱, 阿囝只喺識唱宏褔幼稚園(連埋做動作), 其餘都唔識.

原帖由 ANNELPS 於 08-10-10 15:25 發表
yellowfish

你囡囡好叻, 阿囝只喺識唱學校裡面真快樂, 玩玩遊戲唱唱歌,................各位老師請食茶點, 各位小朋友請食茶點.唔該, 多謝., 我常常聽到囝囝唱摘個蘋果送比你, 我想知呢首喺咩歌, 另外, 校歌喺點唱, ...

摘個蘋果送比你 摘個蘋果送比你
摘個蘋果送比你 摘個蘋果送比你

連續唱四次的, 你可以改蘋果做其他野都得嫁, 我同阿囡見乜就摘乜, 摘個士多啤梨, 摘個香蕉, 摘個巴士, 乜都摘

校歌, 我要返屋企揾返本書至打到上來

原帖由 ANNELPS 於 08-10-10 15:25 發表
yellowfish

你囡囡好叻, 阿囝只喺識唱學校裡面真快樂, 玩玩遊戲唱唱歌,................各位老師請食茶點, 各位小朋友請食茶點.唔該, 多謝., 我常常聽到囝囝唱摘個蘋果送比你, 我想知呢首喺咩歌, 另外, 校歌喺點唱, ...

摘乜摘乜歌之前我係伴阿囡上堂時聽過, 係講故事時唱架, 總之摘乜都得.

校歌我都無聽阿囡唱過, 所以都唔識唱. 但阿囡有時會唱"Teddy bear歌", 什麼什麼"Teddy bear teddy bear turn around, teddy bear teddy bear touch  the ground,....."
‹ 上一主題|下一主題