用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 有無0809宏福幼兒園N1同學仔呀, 入黎傾下 ...
樓主: miminzuku
go

有無0809宏福幼兒園N1同學仔呀, 入黎傾下 [複製鏈接]

原帖由 ANNELPS 於 08-9-3 11:05 發表
Hi All

各位小朋友是否已適應咗學校生活呢, 你哋做咗中秋花燈末呀, 我正在煩惱中

算叫無喊啦,不過朝朝都唔係好願返學
我已經諗好花燈點整喇,下星期2至deadline,仲有時間~
係呢,你地收到識字卡和寶寶生活第一冊未,買唔買個DVD好?

亞仔第三日返學,每朝知到我走時就會大喊,but跟據老師講,佢都越來越快收聲,而且見佢放學時越來越定,我想亞仔都已習慣了,明天開始返個半鐘了!
但日日路過宏福仲係聽到好勁既喊聲呢!!!
我都仲煩'跟'個花燈,拋個波比老公先

係呢,9月才開學o既媽媽請留意,如果學費做了autopay,pls check a/c,因為我之前已交了$550(留位費)+$2070(餘額),8月不用交學費,但發現a/c於9月1日被扣了$2070,如有雷同,速致電宏福!!!

本來阿囡上星期四、五都已經無喊, 但唔知係唔係今個星期開始又多人喊左, 總之今個星期每次返到學校門口總有小朋友喊得好利害, 阿囡一見到就喊埋一份.  晚上回家見到佢問佢今日係學校好唔好玩, 佢都係同我講話"唔好玩、唔返學", 每朝早都要用好多方法才能令她出門口返學, 都唔知係學校發生了什麼事令佢禁唔喜歡返學呢??   

另, 寶寶的生活同字卡是否可以留在家裡, 手冊無寫, 我日日都放係書包裡帶來帶去. CD有什麼用呀?  全書又有多少冊呢?  

花燈一早已交給c6去做, 大致完成, 不過真係唔似一個2歲大的小朋友識幫手做囉.....

原帖由 yellowfish 於 08-9-4 18:14 發表
本來阿囡上星期四、五都已經無喊, 但唔知係唔係今個星期開始又多人喊左, 總之今個星期每次返到學校門口總有小朋友喊得好利害, 阿囡一見到就喊埋一份.  晚上回家見到佢問佢今日係學校好唔好玩, 佢都係同我講話"唔好玩 ...

我無俾阿囡帶住卡同書返學校呀,應該係俾我地家長同小朋友學的,無理由會要個小朋友自己拎D卡在學校自學呀,又無理由老師要小朋友每人拎套卡教呀?!

老師話K1個邊有小朋友有腸病毒喎,大家要小心留意下自己仔女喇

Hi Miminzuku

我會出去書局睇吓有無更好CD, 然後才考慮買唔買學校個啲CD, 學校有小朋友有腸病毒, 我哋要叫小朋友多啲洗手先得.

Hi Yellowfish

我問過老師, 學校個啲字咭及圖書, 是比小朋友在家溫習, 不用帶回校, 係呢我都覺得今個星期多咗人喊 如果你想知道囡囡在學校發生了什麼事令佢禁唔喜歡返學, 你可以寫係手冊, 問吓老師, 睇吓老師點樣回覆.

原帖由 ANNELPS 於 08-9-5 15:56 發表
Hi Miminzuku

我會出去書局睇吓有無更好CD, 然後才考慮買唔買學校個啲CD, 學校有小朋友有腸病毒, 我哋要叫小朋友多啲洗手先得.

我問過老師, 學校個啲字咭及圖書, 是比小朋友在家溫習, 不用帶回校,  ...

Hi Annelps,

Thank you 晒呀? 我下星期開始就留反d書同字卡你屋企啦. 今早阿囡的情況都好左d, 無喊呀...

另, 知唔知係青怡幼兒園定宏福花園幼稚園有小朋友有腸病毒呀?  而家d病毒好利害, 要叫d小朋友注意衛呀.

亞仔昨日返學時都有叫我唔好返,最終雖然眼紅紅但都肯行入課室,但無端端話11點至放學,攪到我有d依依不捨! 可能無同亞仔講定要留耐d,老師話佢10點幾無端端喊話要找我 不過亞仔仲係話好玩,要繼續返學,當然佢只係自己玩&同老師玩,所以佢話無同學叫Zada o咼
但宏福既喊聲就終於都少o左好多啦!

回覆 # 的文章

近日真係好忙, 無嘜時間入黎同大家傾下.  囡囡都叫做有d進步, 但係總係見到人喊佢又喊個種, 而整體都算ok, 老師無投訴就算無問題架啦.
近日佢心情好了很多, 整個人都像輕鬆了. 今日仲話班主任好好人, 好鍾意佢喎. 之前仲一直都話唔返學, 唔知我可以鬆一口氣未呢??

Hi 各位

你地有無買到中國服, 老公昨日已買咗套中國服比囝囝星期五著返學, 嗰日如果每個小朋友都著中國服返學, 我念都幾得意.

昨日學校有張通告, 係有關買冬季校服, 我見學校件校褸好似好單薄, 唔知有無需要買呢. 你哋會唔會買呀.

你囡囡開始有進步, 真喺好啦, 我念你囡囡好快會識認到學校生活, 唔會

祝各位中秋節快樂 !

原帖由 ANNELPS 於 08-9-10 12:08 發表
Hi 各位

你地有無買到中國服, 老公昨日已買咗套中國服比囝囝星期五著返學, 嗰日如果每個小朋友都著中國服返學, 我念都幾得意.

昨日學校有張通告, 係有關買冬季校服, 我見學校件校褸好似好單薄, 唔知有無需要買呢. ...

今朝我問左老師,佢話黃色運動服一定要買,其他就Optional的,件校褸成150蚊,一年都唔會凍好多日,所以我只會買兩套運動服咋~

另外星期五可以著便服(派對服飾),所以我囡都係著便服算數!

原帖由 ANNELPS 於 08-9-10 12:08 發表
Hi 各位

昨日學校有張通告, 係有關買冬季校服, 我見學校件校褸好似好單薄, 唔知有無需要買呢. ...

Hi Annelps,

多謝關心, 囡囡的情況已改善了不少, 已經算可以放心了‧其實可能係全日班的關係, 佢聽見上午班的小朋友叫放學無佢份; 而且, 吃午飯時, 很多上午班的同學又走左, 要同另一班的同學一齊, 所以適應得比較慢啦, 我自己想起有時都會覺得好可憐架.

我無幫阿囡買中國服, 會著便服算數.  至於買冬季校服, 我昨日未見有通告喎, 今晚再睇真d先.  謝謝告知.

如果無收到通告, 記得問返老師攞呀, 如要訂校服,9月16日前要交返比校務處.

原帖由 ANNELPS 於 08-9-10 17:21 發表

如果無收到通告, 記得問返老師攞呀, 如要訂校服,9月16日前要交返比校務處.

知道, Thanks.

yellowfish,
乜你囡囡返全日班?!0甘又係,你又要返工!不過要佢睇住半日班d同學放學又真係好慘!我以為全日班和半日班是分開班添!
0甘d被套係未要個個禮拜攞返屋企洗?

irisfung,
你囝囝適應成點?你知不知昨天是返2個鐘?
我個囝上星期仲係返緊2個鐘,學校張notice話第3個星期開始返3個鐘,0甘我0米以為亞囝12點至放學0羅,點之11:20打電話來話亞仔無人揍,仲話放假後一定跟番之前既放學時間,都無通知過我!真係有d唔開心,亞仔以為我唔要佢就慘啦!

原帖由 Carolyukk 於 08-9-17 10:42 發表
yellowfish,
乜你囡囡返全日班?!0甘又係,你又要返工!不過要佢睇住半日班d同學放學又真係好慘!我以為全日班和半日班是分開班添!
0甘d被套係未要個個禮拜攞返屋企洗?

irisfung,
你囝囝適應成點?你知不知昨天是返2個 ...

Dear Carolyukk,

全日班的小朋友星期一要帶訓覺用品返學校, 星期五帶返屋企洗, 同佢係學校對鞋仔一樣.
囡囡係這兩日返學的情況已經改善了很多, 返學無喊, 仲自己行入學校, 會同我講拜拜及同老師講句, 媽媽好快返黎接我, 我覺得佢好似已經適應左學校的生活.

你地大家要繼續加油呀!

yellowfih,
你就好啦,亞仔日日臨到學校都變得面無表情,跟住就叫走,入到去就眼紅紅,鞋照換,但係嘴就不停叫媽媽抱,一要分開就即喊,佢自已都同我講話上上下堂都仲會喊陣喎!

e,咁你逢星期六&星期一都好多野帶!!!

原帖由 Carolyukk 於 08-9-19 02:07 發表
yellowfih,
你就好啦,亞仔日日臨到學校都變得面無表情,跟住就叫走,入到去就眼紅紅,鞋照換,但係嘴就不停叫媽媽抱,一要分開就即喊,佢自已都同我講話上上下堂都仲會喊陣喎!

e,咁你逢星期六&星期一都好多野帶! ...

Hi Carolyukk,

係呀! 星期一同星期五都有好多野帶, 無法啦.
你仔仔仲喊, 可能都係因為未習慣, 多d了解佢, 試下同佢模仿學校的情況, 佢會明白架.

我好少會見到老師, 只係寫手冊問老師阿囡的情況, 知道後嘗試同佢傾或者當講故事同佢講.  佢近期心情大靚, 昨晚仲自己唱左首茶點歌比我聽, 一字不漏, 仲好清楚, 跟住我都有同佢唱多幾次, 佢不知幾開心.

任何方法都可試試, 等佢明白什麼叫返學 及媽媽唔係唔要佢, 好快會返黍接佢架.  

加油啦.

Yeah, 校歌,茶點歌我都成日同阿囡一齊唱嫁, 前排仲有首中秋節的歌仔

亞仔淨係唱'太陽伯伯'!but可能佢講野d音唔正,所以我唔知佢唱乜!!!

其實亞仔都話返學好玩,好開心,但係就想我陪住佢一齊0咼!

yellowfish,
全日班唔係返5日半架咩?
矣,我而家覺得返全日班都真係幾好,食飯瞓覺都點晒,好似我0甘,湊住兩個,放學返到屋企都成12點七、八,鬼死0甘大汗,同佢地沖完涼要成點半至開得飯,食完差不多2點半,我都倦c,更何況2個豆丁,矣,真係好慘!!!

原帖由 Carolyukk 於 08-9-20 14:44 發表
亞仔淨係唱'太陽伯伯'!but可能佢講野d音唔正,所以我唔知佢唱乜!!!

太陽伯伯,太陽伯伯,你去左邊?你去左邊?
快D快D出黎,快D快D出黎,照着我,照着你

(個音係打開蚊帳)
‹ 上一主題|下一主題