用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 有無0809宏福幼兒園N1同學仔呀, 入黎傾下 ...
樓主: miminzuku
go

有無0809宏福幼兒園N1同學仔呀, 入黎傾下 [複製鏈接]

今日終於都返學啦, 阿囡無哭過, 不過唔知係咪有家長伴的關係, 唔知星期四無得伴時會點, 真係有d擔心.  

但其實阿囡今日好叻呀, 一早起身無扭計, 之前一直都唔肯揹個書包, 今朝話要自己揹喎, 仲一直揹到返學校, 放學後仲同我講話好好玩, 明日要黎過喎.

你地的小朋友點呀?

Hi,

大家好!  我個仔會9月開學,返上午班,唔知會唔會同你地嘅小朋友同班呢? 我而家都好担心呀仔嘅適應問題,因為佢一見人多同有人大聲講野就勁喊,連有人拍手都喊,睇黎都要早D出門口,等佢早過其他人返到學校,希望有幫助啦!

Yellowfish,

你囡囡叫咩名?等我話比亞仔聽,等佢有多d親切感先!  
點呀,你同囡囡返學,覺得老師好唔好?對d同學仔有咩印像?乖唔乖?茶點d橙汁是否好'稀'?果陣去palygroupd橙計稀到好似水咁,唉!
真係好緊張呀?!亞仔9月至返,家長無得陪,所以問吓你!我亞仔叫Joseph,都係apple班,多多指教!

原文章由 yellowfish 於 08-8-11 17:19 發表
今日終於都返學啦, 阿囡無哭過, 不過唔知係咪有家長伴的關係, 唔知星期四無得伴時會點, 真係有d擔心.  

但其實阿囡今日好叻呀, 一早起身無扭計, 之前一直都唔肯揹個書包, 今朝話要自己揹喎, 仲一直揹到返學校, 放學 ...

你好!我亞仔都係9月至返學,都好細膽,不過有d進步,就係現在別人拍手他不會哭了 ,所以我都好擔心,你亞仔係咩班?but我相信他們不會同班,因我問過老師apple班得佢一個9月返學!

原文章由 irisfung 於 08-8-12 00:54 發表
Hi,

大家好!  我個仔會9月開學,返上午班,唔知會唔會同你地嘅小朋友同班呢? 我而家都好担心呀仔嘅適應問題,因為佢一見人多同有人大聲講野就勁喊,連有人拍手都喊,睇黎都要早D出門口,等佢早過其他人返到學校,希望有幫助啦!:b ...

原文章由 Carolyukk 於 08-8-12 15:15 發表
Yellowfish,

你囡囡叫咩名?等我話比亞仔聽,等佢有多d親切感先!  
點呀,你同囡囡返學,覺得老師好唔好?對d同學仔有咩印像?乖唔乖?茶點d橙汁是否好'稀'?果陣去palygroupd橙計稀到好似水咁,唉!
真係好緊張呀?!亞仔9月至 ...

Hi Carolyukk,

我阿囡叫Zada, 昨日茶點時的蛋糕, 阿囡話唔好食, d果汁佢又話唔好飲, 我仲以為佢飲左奶奶食唔落, 原來係唔好食.

今日阿囡就唔聽話, 返一個鍾就扭計扭左半個鍾, 明日又唔知點啦.  其他同學個個都好聽話, 無扭計.

今日總算又過關, 阿囡無哭又無扭計. 今日老師本來話最後15分鐘要家長先離開, 要小朋友學習點自己放學.  但攪攪下就過晒時, 要放學前突然間叫哂d家長離開, 出去學校門口等. 你知啦, 突然間唔見左阿媽, 佢地會好驚架, 擔心死我地係門口等的家長.  好采, 最後得兩個小朋友哭, 阿囡好叻無哭呀.

明日要自己返學啦, 家長到左學校門口就要離開, 希望阿囡唔哭就好啦.  大家加油呀

各位, 你地好呀, 我都住o係青衣架, 準備同囝囝搵幼兒班讀, 請問宏福ok嗎? 請問要幾多岁報名架? 我係新手媽媽黎架~ 請多多指教~

見到你地講亞仔亞女返學的情況,我都好緊張,好似追緊劇習o甘!
另外,你地覺得d老師點樣?好唔好?有無愛心?是否每班都有2位老師?
那版間式班房會否受隔離班騷擾?
帶返學去到門口就要走?又話同佢換o左鞋至走?

今日去到學校見到好多小朋友係裡邊, 換完鞋要入學校時囝囝就開始喊, 剛剛致電給Miss Sherry問囝囝今日上堂的情況, Miss Sherry話囝囝喊咗3,4個字, 之後老師拖住拒手仔就無喊, 但唔行去玩, 茶點時只食咗少少餅, 跟住放學時, 囝囝見到公公時又再喊.

Hi Carolyukk,

我覺得d老師okay, 我都想知道每班是否有2位老師, 早兩日上堂都有3,4個老師一齊上堂, 所以我都唔清楚.

大家好, 剛剛才有時間.

今日帶阿囡返學時, 由換鞋到跟老師入學校, 佢都無喊.  我等左5分鐘, 無見佢反轉頭, 我想應該無問題, 之後就離開, 要返工呀.
不過, 係門口等個5分鐘, 你咪話唔擔心. 有一個小朋友喊到收唔到聲, 老師就抱佢入學校, 睇見都覺得d小朋友好可憐.  阿囡換鞋時, 一個小朋友一邊換一邊喊, 我只係叫阿囡叫小朋友唔好喊啦.  走的時間, 一個家長剛剛落的士, 抱住的小朋友已經喊緊.

仲有, 今日c6等阿囡放學時, 因為喊得利害的小朋友會先放, 佢話排隊等左十幾分鐘都未到佢, 不過, 突然間聽到老師叫阿囡的名, 他一上前, 見阿囡眼紅紅, 問佢有無喊, 佢話有喊喎.  都唔知佢點呀?  要收工反去睇佢啦, 大家繼續努力呀

唔知各位小朋友開始自己返2個鐘,ok媽?

carcar418,如果你小b係07年出世,來緊9月/10月你就要留意你心儀的幼兒園,開始報名架啦,至於宏福好唔好就答唔到你,因小兒未開始返學。

我個囡開頭果幾日都喊到放學出先果D,星期2開始只係喊左一陣就無喊,尋日仲無喊過喇,算叫有D進步啦。

老師係手冊都有話囡囡無喊,有進步了

今日阿囡返學終於無喊啦.
因為星期一、二阿囡病左無返學, 昨日去到學校門口又開始喊, 不過仲可以自己行入學校. 今日終於覺得佢有好大進步, 好開心呀  

yellowfish,
你覺得班主任好唔好?

回覆 # 的文章

我想ok掛.  因為我都係帶阿囡返學, 放學時有時係我老公有時係我家人帶.  返學時, 班主住都會係學校裡面, 睇住班裡面的小朋友玩, 未試過係學校門口等你的小朋友返學, 所以無嘜傾過, 唔係太清楚.
但小朋友唔討厭返學, 應該無問題.

亞仔終於返學啦!我未走就無問題,我一走就喊到赫親老師,好在唔洗喊足一個鍾,問佢仲識話比我聽有聽故事和食蛋糕做茶點,仲話明天返學好o黍!剛滿2歲,都算係o甘o羅!

Hi All

各位小朋友是否已適應咗學校生活呢, 你哋做咗中秋花燈末呀, 我正在煩惱中
‹ 上一主題|下一主題