用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 公民數 / 學林數學 / 奧林匹克數
go

公民數 / 學林數學 / 奧林匹克數 [複製鏈接]

請問各位比子女讀哪一種? 其實他們有什麼不同呢? 請指教.
   0    0    0    0

請問有媽咪可以幫我嗎?

公文數:主要是利用大量習作,訓練計算(Caculation)  。

學林數:主要教授中文文字體(解難題) 。

珠心算:主要用影像算盤學習學前簡單計算,
並不能計算小學生全面數學。

enopi: 英文文字體。

奧數:  奧林匹克精神,精益求英。
真正奧數,超越文字體。
五年級以上,有數學天份者可報讀。

KWIK Maths:教導學生用方法計算(calculation)。
             因為用方法計算的原故,
             計算能力比一般學生三、四陪。

其實你應該睇睇你小朋友讀幾年級,個課程唔佢。
唔好人話好你就讀。
    例如人地仔讀奧數讀得好好,不過人個仔六年級,
而你個仔讀緊一年級,咁就咪攪啦!

學生唔同階段的數學學習重點如下:
幼稚園學生:學數數目(counting) 。
初小(P1-P4) :學習計算(calculation) 。
高小(P5-P6) :解難題(即文字體) 。

所以最緊要知道自己小朋友依家階段係學緊乜,有乜
幫到佢依家學習。

嘩!好清楚!亦中立!

原文章由 ssaa 於 08-5-6 13:42 發表
公文數:主要是利用大量習作,訓練計算(Caculation)  。

奧數:  奧林匹克精神,精益求英。 ...

ssaa 唔該晒你呀.

公民數只著重每日大量計算, 沒有文字題的..

珠心算是把數字視像化的方法, 轉化為一粒粒算盤上的珠, 方便兒童學習

多謝!過獎!不過真係想大家都做個醒目家長!

醒目開學勳章

How about 史豐收?

好有用的資料, 謝謝

原文章由 CHTmami 於 08-5-13 08:13 發表
How about 史豐收?

用指法和口訣教授的計算法. 主要訓練大腦思考

史豐收同珠心算同類,不能夠計算所有小學生的計算。
亦即是不能直接幫到小朋友提升校內數學成績。

珠心算用心中影像計算,史豐收用手指計算。

請問九龍區邊到有奧林匹克數學?最好是官塘或藍田?

我囝囝現K2, 未參加過任何類型的數學班, 想請教各位有經驗既媽咪現段我應該為囝囝報哪一類型呢? 如果按 "SSAA" 媽咪既分析, 囝囝應該先學珠心算嗎?

又或者我只需要自行教他加/減數便可? 待他P1時才報讀其它課程?

因為市面上實在太多唔同類型的學習模式, 眼花X亂, 希望你們指教一下

原文章由 Sherryko9 於 08-5-6 14:05 發表
嘩!好清楚!亦中立!

多謝讚賞!

我只不過希望大家都宏觀、全面了解多、不要“以偏概全”、大家都做個有見地家長!

討論區可愛之處,就係各人都將自己唸法一齊分享。
藉此擴闊我好大家見識!(Thanks BK)

正所謂“真理—越辯越明”!

大家都努力,做個稱職的父母!

原文章由 ssaa 於 08-6-19 15:49 發表

多謝讚賞!

我只不過希望大家都宏觀、全面了解多、不要“以偏概全”、大家都做個有見地家長!

討論區可愛之處,就係各人都將自己唸法一齊分享。
藉此擴闊我好大家見識!(Thanks BK)

正所謂“真理—越 ...

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1446241&page=1#pid23427481

既然閣下在多個話題發言強調, 讓各bk家長:

期望每位家長都要宏觀理解
...
從家長的角度去分析
...
齊齊做個稱職、有見識的父母
...
家長應從宏觀角度知道所有課程
...
一家長話唔知聽邊個講,話邊種邊種數學好
...
只不過希望大家都宏觀、全面了解多...

不要以偏概全、大家都做個有見地家長...
才不致道聽途說...   
等等

為何閣下又簡簡略略, 主觀認定, 存心引導,
暗批明踩, 自吹自擂,

公文數:嚴格講
不是課程,是習作。
珠心算:學返而容易混亂正常計算
奧數:
報讀要小心,用太多時間學

奧數而影響呈分試就得不償失
以上惡意批評, 完全不尊重其他課程及其他導師.  請自省.

閣下引述既各個課程, 均有其發展歷史, 教學系統, 豐富教材, 理念與功效
;

比較之下, 以閣下所暗示推崇的一個, "資歷"最為幼嫩,  請勿破壞貴該課程創辦人這三數年艱苦經營所建立的形象
.

請閣下發言公正公平, 不要以簡概全”!! 真正讓有體驗經歷既bk家長互相分享, 請自重!!!

回覆 #16 yanfaidaddy 的文章

請心平氣和討論!謝謝!

另外若果閣下認為本人的內容太主觀、有誤導。請問閣下又對坊間各種數學又如何定位?

希望閣下亦能盡量分享,讓所有家長都能深入了解,幫到小朋友報讀到合適的課程。

祈為賜教!
謝謝!

公平、公開、公正!

好多人都覺得現今社會都應該要更公平、公開、公正!
因為唯有咁樣,對顧客先至公道!

要達到公平:
家長就有責任仔細了解坊間課程。

要達到公開:
有見地家長就應該將所知道資訊及經驗盡量分享。

要達到公正:
討論者就得心平氣和、持平、容觀地討論。

希望大家都投入參與,
讓討論區為我建立一個更公平、公開、公正環境!

多謝各位支持!

如有錯漏,祈為指正!
謝謝!

無論如何,都多謝你提點!

今次你的提點非常有論據,本人曾用了一些負面字句,令到有人覺得不舒服。

在此表示歉意!

Enopi Math

我女兒今年快6歲,想俾她上Enopi,未知有無媽咪的小朋友有上緊的呢?請給意見。 謝謝。

‹ 上一主題|下一主題