用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) GOODHOPE轉全日及新校舍
樓主: yiuyiuhui
go

GOODHOPE轉全日及新校舍 [複製鏈接]

原文章由 Sammichloema 於 08-6-24 14:31 發表

Hi, yiuyiuhui,

妳好, 我囡囡都係今年9月將入讀GHS小一, 希望到時大家照應吓啦. 如果新校舍真係08年尾起好,就好了.. 因始終在中學部的ST.
Joseph Hall 上課比較迫..

我想問知否學校會幾時正式叫新生註冊呢?郵寄 ...

希望快些轉全日啦,唔係好想返下就!

原文章由 puncos 於 08-6-24 14:56 發表
Hi Sammichloema:

我昨日打過去學校問,職員話會於7月中寄信給家長有關8月1日註冊的細節。

唯有耐心等多半個月啦。

Thank you , puncos.

妳囡囡都係09年P.1?? OH! 8月1日(星期五), 我實攞唔倒假!!

我囡囡係 08 年 P1。
您呢?希望到時大家互相照應啦。

原文章由 Sammichloema 於 08-6-24 15:14 發表

Thank you , puncos.

妳囡囡都係09年P.1?? OH! 8月1日(星期五), 我實攞唔倒假!!

原文章由 puncos 於 08-6-24 14:56 發表
Hi Sammichloema:

我昨日打過去學校問,職員話會於7月中寄信給家長有關8月1日註冊的細節。

唯有耐心等多半個月啦。

唔知註冊日會否做埋校服和購買課本呢d呢?!

呢層我都想知,皆因我哋仲預咗8月初去旅行,家陣真係唔知點算?註冊日後會否再有其他事項要辦?有的話,又唔知幾時!

原文章由 iloveugirl 於 08-6-24 15:18 發表

原文章由 puncos 於 08-6-24 15:22 發表
呢層我都想知,皆因我哋仲預咗8月初去旅行,家陣真係唔知點算?註冊日後會否再有其他事項要辦?有的話,又唔知幾時!

本來我地都想去旅行的,但是怕很多東西要攪,所以就擱置呢個計劃啦!

點解 ghs 唔可以早 d 辦理入學手續呢!
真係想囡囡入小一前,可以痛痛快快咁玩番一次。開學後,功課...默書.....測驗......考試......諗起都有 d 驚!

原文章由 iloveugirl 於 08-6-24 15:24 發表

本來我地都想去旅行的,但是怕很多東西要攪,所以就擱置呢個計劃啦!

totally agree !

原文章由 iloveugirl 於 08-6-24 15:33 發表

可能未收晒second in個d,所以想一次過??

原文章由 puncos 於 08-6-24 15:26 發表
真係想囡囡入小一前,可以痛痛快快咁玩番一次。開學後,功課...默書.....測驗......考試......諗起都有 d 驚!

...

可能未收晒second in個d,所以想一次過??

原文章由 texas 於 08-6-16 09:45 發表
唔好意思,想問吓新校舍在那兒, 是否2 or 3 年後般? GHS
interview 是怎樣的? 幾時轉全日呀??謝謝

新校舍就在德望小學部原址。不會等那麼久纔搬。搬定後會轉全日了。

Sammichloema,
想問下咁你交咗$300註冊費未架?同埋交咗小一入學証(統一派位結果嗰張)未呀?職員話25/7左右會寄嘢通知幾時返學校買校服同書本喎!
到9月返學時,大家互相照應吓呀!
原文章由 Sammichloema 於 08-6-24 02:31 PM 發表

Hi, yiuyiuhui,

妳好, 我囡囡都係今年9月將入讀GHS小一, 希望到時大家照應吓啦. 如果新校舍真係08年尾起好,就好了.. 因始終在中學部的ST.
Joseph Hall 上課比較迫..

我想問知否學校會幾時正式叫新生註冊呢?郵寄 ...

原文章由 Sammichloema 於 08-6-12 17:39 發表

Childhood,

你係唔係决定俾個女讀GHS呀?

yes, 08 P1 in GHS

原文章由 yiuyiuhui 於 08-6-24 22:07 發表
Sammichloema,
想問下咁你交咗$300註冊費未架?同埋交咗小一入學証(統一派位結果嗰張)未呀?職員話25/7左右會寄嘢通知幾時返學校買校服同書本喎!
到9月返學時,大家互相照應吓呀!
...

yiuyiuhui,

$300註冊費, 連小一入學証都寄埋. 當然要互相照應啦!

原文章由 puncos 於 08-6-24 15:26 發表

...

Agree.  GHS 的行政情序永遠都係幔人一拍, 諗番上年11月
interview果日要家長在危險馬路上呆等就知佢哋lee方面的安排比較弱. 真有D擔心.

原文章由 GHcat 於 08-6-24 17:33 發表

新校舍就在德望小學部原址。不會等那麼久纔搬。搬定後會轉全日了。

應該今年尾很可能會有高年級先到新校舍上課,但不代表轉全日。(請到GH website查看建校進度。)
下年9月就很有可能轉全日了。
蚊蚊媽

請問8月註冊時是否會交埋九月份的學費呢?

原文章由 iloveugirl 於 08-6-24 15:18 發表

大家好!小女也將於今年九月入讀德望小一。

校服好像自己到外面訂購,但相信八月一號當天會派發相關資料。據知,註冊後,到八月二十多號(職員也未能確定)有個新生迎新營活動。

所以,我已安排了八月中去旅行。

我記得舊年註冊日...
咩都可以搞掂哂(學費..校服..書..校車..其他雜項)
真係最好當日o係學校全部買掂哂...
唔駛之後再周圍去買...

sami494949,
校服係咪一定要着响學校度買嗰d呢?如果响其他校服鋪度買嗰d係咪學校會話唔同唔比著架?同埋想問下運動鞋係咪淨白色要對兩個黏嗰款呢?Dr Kong嗰款可以嗎?佢只係响個黏面有細細個牌子,而且都係白色嘅!咁黑鞋又有無規定款呢?同埋書包又有無規定款呢?唔該!!!!!!!!!!!!!
原文章由 sami494949 於 08-7-5 01:31 PM 發表
我記得舊年註冊日...
咩都可以搞掂哂(學費..校服..書..校車..其他雜項)
真係最好當日o係學校全部買掂哂...
唔駛之後再周圍去買...

原文章由 yiuyiuhui 於 08-7-5 23:03 發表
sami494949,
校服係咪一定要着响學校度買嗰d呢?如果响其他校服鋪度買嗰d係咪學校會話唔同唔比著架?同埋想問下運動鞋係咪淨白色要對兩個黏嗰款呢?Dr Kong嗰款可以嗎?佢只係响個黏面有細細個牌子,而且都係白色嘅!咁黑鞋又 ...

其實校服都係要學校指定呢兩間買架喇,不過註冊當日佢地會黎學校賣,運動鞋只要係淨白同兩條帶就得,有d白色花紋或logo都ok,黑鞋普普通通一條帶就得,不過唔可以買漆皮,書包就咩背囊都得,不過唔可以有輪...

[ 本文章最後由 sami494949 於 08-7-6 08:46 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題