用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太古城聖安娜幼稚園
樓主: tinyee
go

太古城聖安娜幼稚園 [複製鏈接]

原文章由 BellyButton 於 08-5-9 17:42 發表
我小朋友係ST.ANNA讀國際班, N1  $2800一個月。

番0900至1215,一班3個老師,去厠所3次,番學要念天主經英文版,同唱校歌,放學要念聖母經中文版.

選擇嘅原因係因為朋友之前讀過,COMMENT喺"FULL ENGLISH SENTENCES" 

而我小朋友又 ...

wah ... so detail ... my son also in St Anna N1 now ... but ur info u've got is much more than me ... heheee

如果考唔到心儀k1,就要繼續讀維記,所以好想知道維記是否好好,可以打好英文基礎上小一
thx

原文章由 tinyee 於 08-5-10 22:23 發表

newmom05,

咩可以各讀一個學期的嗎? 你也打算讓你女兒k1時再報其他學校嗎?

原文章由 INBB 於 08-5-13 10:55 發表
好開心認識你, 噤你大女同細女最終讀邊間, 大女之前讀維記PN是否真的好好(英文), 比起ST. Anna.  我好想知道值得唔值得, 而如果阿女考st paul k1 唔得,k2 try again la.  因為一條龍太吸引啦
thanks and regards

...

不好意思, 很多天沒上來。我大女是在維記畢業的,她的英文頗好, 有時還會糾正我的英文. 現在上了小一, 英文科暫時沒困難, 但維記的中文教得不多, 而小一的中文比起英文來說很深, 所以她應付得很辛苦。我細女會今年入讀PN, 很大機會都會讀維記, 因為覺得家姐讀開, 我們不用再適應第二間幼稚園, 而且不想製造不公平。

回覆 #1 tinyee 的文章

謝謝你的意見,我估我都會比阿女讀維記,因為我覺得中文還可以教佢, 英文比較重要, 你阿女是否讀下康維記

Tinyee,

st. anna, 但沒有直升小學, 我幫女兒報了聖心, 聖士提反女子, sp等傳統學校, 將來升小學可以少煩一些

原文章由 tinyee 於 08-5-10 22:23 發表

newmom05,

咩可以各讀一個學期的嗎? 你也打算讓你女兒k1時再報其他學校嗎?

回覆 #3 tinyee 的文章

我想問你大女是否也試過k1考其他直上小學的幼稚園, 唔成功所以留在維記, 你覺得維記畢業考小一有冇佢的優勢, 噤你大女現在考到邊間,唔好意思so many question.  haaa

i want to know either if "Victoria's kindergarten" really a better and advantage brand for applying those good primary school? for example, 聖保羅, 高主教, 慈幼.....

國際班是否有全日班? 好唔好? d 中文會否太差? 每月學費幾錢?

原文章由 INBB 於 08-5-19 12:49 發表
我想問你大女是否也試過k1考其他直上小學的幼稚園, 唔成功所以留在維記, 你覺得維記畢業考小一有冇佢的優勢, 噤你大女現在考到邊間,唔好意思so many question.  haaa ...

INBB:

我大女是讀下康維記的. 她只考過銅鑼灣聖保祿, 不過不收她。我不覺得維記畢業考小一有優勢, 因為考過很多間直資的都不收她 (不過可能是因為我大女本身比較怕丑, 不答問題, 不關維記事). 她現讀嘉諾撒聖方濟各(由政府派位入的)

我前兩日去左ST.ANNA SCHOOL VIST,講下點滴感受..
我去果陣是下午上堂時間,所以我清楚睇到現場情況.
1/一個印度英文老師(話是英國長大的),照顧十几個小朋友,佢地圍坐在㮋圓型台旁,老師教書,但佢講咩,我一D都聽唔到(我參觀時距離佢地好近,最主要既佢將本書仔擺在台面上,不是高高舉起,可以讓所有既小朋友都睇到),我想可能得佢身邊果個男仔知道佢講緊咩,其他D小朋友無指望了.仲有一個女仔一個人坐在男一張台,無人理佢,老師都無ENCOURGE佢JOIN THEM..

2/校舍唔夠光,特別國際班,好昏暗...

呢次是我所有SCHOOL VISIT睇得最清楚既一次,我想點解好多學校都唔比上堂時間參觀,呢個都是其中一個重要原因..

原文章由 tinyee 於 08-5-9 23:39 發表
幾日沒空上來,一上來就看到這麼多回覆,真高興,多謝各位!

現在我覺得很煩惱,本來聖安娜已收了阿女讀上午班的中英文班,我也打算讓她入讀。但剛剛維記又通知我有位收阿女, 不過是下午班! 攪到我十五十六,不知點揀。

阿女得 ...
親子王國以外之連結已被刪除

我考慮了很久, 還是決定放棄ST.ANNA了, 今日終於打電話去ST.ANNA退學了,如果有人想報她的中英文上午班,就快些去報啦, 我還可以送出ST.ANNA的書包用品套裝(全新未用的)。

以前幫亞女搵學校時都參觀過 ST. ANNA, 但有以下唔好既感覺:

1) 要上 2 條長樓梯先上到學校, 但太細既小朋友會唔安全.
2) 成間學校好似 9 曲 13 彎咁, 有 d 壓迫感..
3) 參觀果日見到個外籍教師係 "黑人", 類似巴基斯坦籍.  早上見到小朋友全程木口木面
4) 參觀個日見到係 playground 有一個小朋友喊, 但周圍完全無教師/學生係附近.  唔知咩事.

所以最終都無揀到呢間.

我個女返緊聖安娜的親子班,由下午一時返學至二時三十分放學.以往由工人部同上堂,今個月因為放產假,所以都盡量日日陪佢上堂.
親子班返學時間因為同下午班一樣,活動室仲對正下午幼兒(兩歲)班,課室有一位英籍印度老師和兩位中國籍老師,學生大概有二十多人.女女因為自細在家與我們大都是說英語的,所以對英語特別喜歡,每日經過呢個課室都會好鍾意同呢位外籍老師打招呼,我都同佢傾過偈,好友善(所以知道佢係英籍印度人).
我見過佢哋教書,有時全班(三位老師一起帶活動),有時小組(一人帶一組或者分中,英兩組),有用大圖書,小書或布偶等,感覺上我覺得OK啦,因為我都係教書的.
有一次我剛剛同 女女去洗手間,路經課室見到校長,校長見到佢哋有位新生自己一個人坐在另一張檯等待吃茶點,於是問老師這位小朋友坐開的原因,有位老師話佢只喜歡坐在這個位上,如果要佢離開到別處便會喊,校長聽完便行到這小孩身邊哄他,但一拿起他的杯子(我想校長想他到其他檯與同學共坐),他又再哭起來,所以校長也只好放下杯子並吩咐老師要留意及鼓勵這位新生入組.因為好奇,所以特別留意這位小朋友的動態...現在,他已經可以同其他小朋友坐在一起吃茶點了.我好開心在放產假時可以有機會見到小朋友學習的過程及進展,與我平日接觸的學生完全不同.令我對小朋友的情緒有更多的認識.
我個人覺得學校如果怕將缺點暴露,就唔會安排家長係上課時間內參觀和讓我們親子班的家長可以睇到其他小朋友的活動的情況.我幫女女報親子班都係在上課時間內入參觀的.
依我呢三個多星期的親身體驗,他們學校四周都是窗門,在下雨的時候,的而且確會受天氣影響變得較暗,不過,好天的時候就好光猛,就好似上個星期五,返學時天色仲好好,但到差不多放學時,就因為下雨天氣轉差而變得較暗.

原文章由 小仙女Mummy 於 08-5-31 09:33 發表
我前兩日去左ST.ANNA SCHOOL VIST,講下點滴感受..
我去果陣是下午上堂時間,所以我清楚睇到現場情況.
1/一個印度英文老師(話是英國長大的),照顧十几個小朋友,佢地圍坐在㮋圓型台旁,老師教書,但佢講咩,我一D都聽唔到( ...

tinyee mummy

請問你細女是否讀維記下午班, 我個女都是, 可以share 一下嗎?  開學差不多2個月啦

原帖由 tinyee 於 08-5-31 12:17 發表
我考慮了很久, 還是決定放棄ST.ANNA了, 今日終於打電話去ST.ANNA退學了,如果有人想報她的中英文上午班,就快些去報啦, 我還可以送出ST.ANNA的書包用品套裝(全新未用的)。 ...

請問知吾知讀聖安娜幼稚園..通常派既小學係咪都ok?
‹ 上一主題|下一主題