用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 太古城聖安娜幼稚園
go

太古城聖安娜幼稚園 [複製鏈接]

請問有沒有人讀過/在讀太古城聖安娜幼稚園, 覺得這間幼稚園好不好?
   0    0    0    0

我女兒在讀nursery班,放學後可以吃完午飯才回家, 老師都很nice很負責, 女兒很喜歡上學
原文章由 tinyee 於 08-5-1 10:31 發表
請問有沒有人讀過/在讀太古城聖安娜幼稚園, 覺得這間幼稚園好不好?

我朋友個女讀緊"聖安娜",佢覺得學校的老師同嬸嬸好友善,好錫小朋友,同照顧得的小朋友好好,一班廿零人就有三個老師,佢問過校長,校長都話就算社署只要求師生比例是1:14,但佢哋都會為照顧得小朋友好啲而編排多此些老師幫手.
不過我最近有朋友想幫女女報名,但上午班已經滿位,只能報讀下午班.

多謝兩位媽咪的回應,見到你們的評價,我都很放心讓我女兒入讀這間學校, 她今年會入讀N1.

Dear tinyyee,

Can you pm the details of St. Anna too?

clarachuk
原文章由 OneMoreDay 於 08-5-6 11:03 發表
tinyee,

My girl studied the N1 there before.  I would say it is not bad or you can pm me for more details

my son in St Anna's pre nursery since this march but i'll put him in LLT K1 this sept ... if not becos of LLT accepted him ... i'll keep him in St Anna ... (personally, i like LLT since my son is a small b ... i think KG like LLT will fit him more ... )

i think St Anna is ok ... not bad ... but the most important is close to our place ...

he did learn something fr school but as i read his books ... they are not easy ... however, i don't think he can really learn those all but bit bit la ...

WHAT MEAN A LLT

如果維記和st anna都收, 怎樣選擇

咁係AT.ANNA嘅中英文班,定係國際班?

原文章由 INBB 於 08-5-8 12:39 發表
WHAT MEAN A LLT

Ling Liang Tong

原文章由 INBB 於 08-5-8 17:02 發表
如果維記和st anna都收, 怎樣選擇

if choose between these 2, i'll choose 維記 ... although people always said 維記 is quite commerical ... my son attended 維記's playgroup b4 ... not bad ... at least 維記 seems more organized ...

st anna international class (K1-K3) does not have govt. school fee voucher ...

both is PN class, 中英 class,  so i think two school is both 相似, 但維記就貴d

我小朋友係ST.ANNA讀國際班, N1  $2800一個月。

番0900至1215,一班3個老師,去厠所3次,番學要念天主經英文版,同唱校歌,放學要念聖母經中文版.

選擇嘅原因係因為朋友之前讀過,COMMENT喺"FULL ENGLISH SENTENCES" 

而我小朋友又係做到FULL ENGLISH SENTENCES,隔離中英文班,我都聽過D小朋友英文都好好。

其實,如果東區國際班,ST ANNA 比起北角明慧同蘇淅國際,算係平.維記更加唔洗講.

不過,ST. ANNA K1係無中文學,就要花心思自己教嘞。同埋國際班K1-K3都係無學卷嘅,中英文班K1-K3就有學卷,N.1一律無學卷.

校車N.1係免費嘅,不過校方會要求一成人伴坐,就算住太古城,安字台都可以坐。

有小朋友家長會,一年2次,講及小朋友之進度,評估學習能力等.老師會約見,課前15分鐘左右.

有季度校內報告,一季一張,B4紙彩頁,講及校內舉辦了任何活動,例如學校旅行,附彩色相.

有DVD,3個月前收到,暫時得一張,綜合本年度N.1,K1-K3,上課時及唱遊時的情況.小朋友自己睇番都好興奮.

有興趣班上,有比錢,有D唔洗比,有下課後上,有星期六上,有英語興趣班,環保小手工,韻律操,歷奇遊戲......等,
如果係下課後,就比30蚊飯錢,小朋友留校食完飯先上堂.

你有興趣的話可先報暑期親子班讓小朋友先行適應,熟習環境.

小小資料,希望可幫到你,再有問題可pm給我.

幾日沒空上來,一上來就看到這麼多回覆,真高興,多謝各位!

現在我覺得很煩惱,本來聖安娜已收了阿女讀上午班的中英文班,我也打算讓她入讀。但剛剛維記又通知我有位收阿女, 不過是下午班! 攪到我十五十六,不知點揀。

阿女得兩歲人仔,下午要睡覺. 之前去維記面試,由於是下午,她全程發"牛豆", 但去聖安娜面試,是上午, 她就鬼死咁精靈。我怕她如果讀下午班,會日日回學校睡覺。

而且我大女(讀緊小學)的放學時間(搭校車)和細女一樣, 工人不能同時分身接兩人放學, 所以這樣一來, 細女也要搭校車(本來可以行10分鐘路程去接她放學), 如果讀聖安娜上午班就沒這個問題。

但是大女之前都是讀維記,所以都想讓細女讀維記. 而且我擔心聖安娜的英文水準不及維記, 我的同事就認為幼稚園階段,打好英文基礎很重要,應該排除其他困難都去讀。這點我認同維記的英文教得不錯。(請問有讀聖安娜中英文班的朋友,覺得聖安娜的英文好不好呀?)

所以覺得很難抉擇,如果是你地會點揀呀(不考慮學費的差別)?

聖安娜N1有中英班和國際班, 價錢一樣, 我女兒各讀一學期, 中英班班主任很好另兩位老師也好, 得到很personal的照顧, 小朋友的大小事項都很清楚, 會主動和家長溝通跟進, 我真的很放心亦感動. 而國際班也不錯, 不過只讀了兩個月, 感覺未太深.

我覺得你可以國際班, 全班有大半非中國藉的, 英文書很深, 有好的英文環境, 到k1才報其他學校.

原文章由 tinyee 於 08-5-9 23:39 發表

現在我覺得很煩惱,本來聖安娜已收了阿女讀上午班的中英文班,我也打算讓她入讀。但剛剛維記又通知我有位收阿女, 不過是下午班! 攪到我十五十六,不知點揀。

阿女得 ...

好開心聽到TINYEE的回覆,現在我亦處於這個問題而煩惱, 我阿女當初想要APPLY維記是只希望佢讀pn class, then apply st paul K1 . 又聽說維記好難考,如今考到,係咪唔應該諗太多, st paul 亦好多人apply, 會否考慮佢讀過維記而容易d,希望大家比d 意見, 另外,tinyee 媽咪擔心亞女午睡問題,不用擔心,佢地開始時一定會"打瞌睡",不過佢地會慢慢適應, 又或者可以比佢上午訓妟d,約9:30am,都可以解決.

原文章由 tinyee 於 08-5-9 23:39 發表

阿女得 ...

原文章由 INBB 於 08-5-10 14:08 發表
好開心聽到TINYEE的回覆,現在我亦處於這個問題而煩惱, 我阿女當初想要APPLY維記是只希望佢讀pn class, then apply st paul K1 . 又聽說維記好難考,如今考到,係咪唔應該諗太多, st paul 亦好多人apply, 會否考慮佢讀 ...

INBB,

st paul太多人報了, 很難考的,讀過維記去考並無特別優勢。我大女當初讀了一年維記PN,去考stpaul都考不到。但我也會讓細女試下去考stpaul  .

原文章由 newmom05 於 08-5-10 00:38 發表
聖安娜N1有中英班和國際班, 價錢一樣, 我女兒各讀一學期, 中英班班主任很好另兩位老師也好, 得到很personal的照顧, 小朋友的大小事項都很清楚, 會主動和家長溝通跟進, 我真的很放心亦感動. 而國際班也不錯, 不過只讀 ...

newmom05,

咩可以各讀一個學期的嗎? 你也打算讓你女兒k1時再報其他學校嗎?

好開心認識你, 噤你大女同細女最終讀邊間, 大女之前讀維記PN是否真的好好(英文), 比起ST. Anna.  我好想知道值得唔值得, 而如果阿女考st paul k1 唔得,k2 try again la.  因為一條龍太吸引啦
thanks and regards

原文章由 tinyee 於 08-5-10 22:20 發表

INBB,

st paul太多人報了, 很難考的,讀過維記去考並無特別優勢。我大女當初讀了一年維記PN,去考stpaul都考不到。但我也會讓細女試下去考stpaul  . ...
‹ 上一主題|下一主題