用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2009 年升小一的青衣網朋友請入來
樓主: tung2003
go

2009 年升小一的青衣網朋友請入來 [複製鏈接]

原文章由 VANESSAT 於 08-5-11 17:39 發表
我囝囝讀聖公會主愛, 是好傳統學校, 活動式出題目, 死讀就唔掂, 相比下,幼稚園注重活動式教學, 所以是天堂變 將乎地獄, 頭兩個月跟得好辛苦, 只是寫及識字已好有難度, 相比相區幼稚園升上去, 有距離; 不過, 由於來自 ...

VANESSAT
我都覺得做家長真係不容易做.要花出很多時間和心機.金錢.
由要留意小朋友的成長.

stephanieching

我電郵是[email protected]
麻煩你

另外好開心大家咁熱烈回應
雖然花多眼亂
但相信是各位家長搜集信息的好途徑
尤其對於一些 在職媽媽
根本無時間逐間學校逐間學校去問家長學生時
就更加有用

希望我們繼續保持溝通

另外有個疑問

中學校網點分?
青衣區的小學  有哪些好中學可以揀
是不是不可以報葵涌的中學?
我的是仔仔 
有咩選擇???
謝謝大家

san :-P

嶺南大學同學會直資小學

stephanieching

我見嶺南大學同學會直資小學好似是面臨殺校而轉直資的小學

我有個疑問

如果佢之前無人去讀(收不夠學生)

咁轉直資後,在同樣的資源下,點樣會更好呢?

我不是講呢間學校不好,我剛剛都上網睇過資料

校長的辦學宗旨同想法都不錯

只是對佢之前面臨殺校一事有d疑問,加上學費相對其它直資來講,簡直超便宜,希望你能為我解答,

另外佢一間學校裡面 有津貼同直資學生,點分開呢 ?

如果你俾女女讀該校,有哪些band1中學可揀呢?

san :-P

Hi stephanieching,

Thanks for your information.

原文章由 stephanieching 於 08-5-9 16:20 發表
Tung,

其實我的資料都是向其他家長索取, 己e-mail一些給你 ! 還有一個是分析葵青區中學(Band 1 / 2/3)要下星期先給你 !

我現在主力考直資, 如果出名如"倍僑"/優小唔收, 可能考憂"嶺大", 再或者用我妹地址抽沙田,  ...

Hi rohoy2k,

你有無後悔以前的決定? 現在選擇了哪間小學? 好不好?

原文章由 rohoy2k 於 08-5-9 18:02 發表
各位青衣舊街坊:

路經此地, 可分享一下我的經驗:
在青衣居住多年, 亦捱過大塞車無地鐵要行南橋返青衣北的歲月. 本人兩女兒亦在青衣出世.

自從地鐵開通, 區內較優質的物業落成,吸引一批批新一代居民入住青衣,區內整 ...

首先,好同意vanessat 話

"學校有很多平及注重家長及幼兒學習課程, 好多不用花錢, 我現在有時間就去聽, 投入落去, 現在學習真不易. 另外, 好多學生課程, 平過出面學, 始終歷史長,資源夠, 先可以做到."

出面好多小學都教學理念一流, 實施能力一般. 宜小心選擇.

stephanieching,

我都參觀過嶺小, 認為直資後無論校方管理同課程設計都有更好back up, 尤其與啟思幼稚園的關係應該與殺校前情況不一樣. 最吸引是師生比例. 缺點是區內環境差(附近多空置地盤), 同埋同址舊生安排有點奇怪. 個人意見,兼outdated.

tung2003,
無, 但好重皮

Hi Vanessat,

我女都是荊冕堂讀K2, 我擔心女女讀傳統小學會適應不到,聽完你講,安心D.
你囝囝讀的小學多唔多功課做和測驗多唔多?中學綱可以選擇哪間中學?

原文章由 VANESSAT 於 08-5-11 01:31 發表
各位:

路經此地, 不妨講講, 因我囝囝在青衣荊冕堂畢業, 現在是小一生. 因爸爸讀過葵涌某一小學, 有分就順利入左去, 就係為左囝囝,我現在做了全職媽咪, 間中有同返幼稚園媽咪傾開,感概良多. 以青衣世德/青衣村,長亨 ...

你真偉大,做任職媽咪!

原文章由 VANESSAT 於 08-5-12 01:01 發表
青衣區就讀將來派中學都以葵青區為主, 好多派去band 1 八三果間為主, 派出去葵涌果邊就都有, 但比較散, 你可以透過世德個網站可以看到派中情況, 但聽聞前年換過校長, 何記派出來反而上年是好過世德,但小朋友讀了六年 ...

你女真厲害,一定適合讀傳統小學

原文章由 video_ming 於 08-5-11 17:19 發表

VANESSAT
其實揀學校真是一門學問.揀選一間適合自己小朋友就讀真是困難.
己自己小朋友例子.讀卓思k2讀得十分輕鬆.自己重來沒有幫囡囡溫習,成積都上上.還有每星期一至五下午和星期六上午都有學課外活動,囡囡覺得好 ...

原文章由 tung2003 於 08-5-14 14:08 發表
你女真厲害,一定適合讀傳統小學

我囡囡學校主任話囡囡傳統小學和活動小學都適合.現在要
考慮事,囡囡是否可要考到演藝學院讀音樂課程.如果考到就
要揀一間小功課活動小學.如果考不到就揀傳統小學

你囡真厲害(又一次讚你囡),演藝學院讀音樂課程.
演藝學院讀音樂是否要讀很久?如要的話,你真要選活動小學的了!!!

聽人講,卓思課程比其他幼稚園深D,是否真的?

原文章由 video_ming 於 08-5-14 20:37 發表

我囡囡學校主任話囡囡傳統小學和活動小學都適合.現在要
考慮事,囡囡是否可要考到演藝學院讀音樂課程.如果考到就
要揀一間小功課活動小學.如果考不到就揀傳統小學 ...

原文章由 tung2003 於 08-5-14 21:24 發表
你囡真厲害(又一次讚你囡),演藝學院讀音樂課程.
演藝學院讀音樂是否要讀很久?如要的話,你真要選活動小學的了!!!

聽人講,卓思課程比其他幼稚園深D,是否真的?

...

tung2003
演藝學院讀初級音樂課程是二年.如果讀得好是一路讀到大
卓思課程比其他幼稚園深D,可以說是內容多些.深和淺是無
介定.只在付小朋友吸收能力.我相信大b無問題.我小朋友讀
得好興鬆.
讀演藝學院要好勤力練習.如果太多功課,可能應付不到.

希望你小朋友能考入演藝學院讀音樂.
我有個小朋友今年2歲,想幫他報幼兒園,卓思是否很滿的?
是否很多功課呢?老師有否愛心呢?
原文章由 video_ming 於 08-5-14 22:54 發表

tung2003
讀演藝學院初級音樂是二年.如果讀得好是一路讀到大
卓思課程比其他幼稚園深D,可以說是內容多些.深和淺是無
介定.只在付小朋友吸收能力.我相信大b無問題.我小朋友讀
得好興鬆.
讀演藝學院要好勤力練習 ...

原文章由 tung2003 於 08-5-14 23:13 發表
希望你小朋友能考入演藝學院讀音樂.
我有個小朋友今年2歲,想幫他報幼兒園,卓思是否很滿的?
是否很多功課呢?老師有否愛心呢?

tung2003

卓思我覺得好好,好滿意.
老師好有愛心,好留意小朋友.
功課其實不是好多.是習慣.
我見其他小朋友都讀得好興鬆.
我小朋友k1時成積全A,我覺得囡囡好叻,但在畢業禮時其
他家長都話自己小朋友都是全A,所以學校是有好方法.
有好多小一家長都話卓思學生上小學無問題.(卓思畢業生家長)

[ 本文章最後由 video_ming 於 08-5-14 23:36 編輯 ]

你小朋友讀的小學課程是否很深?有不少人轉校!
你小朋友由活動教學轉至傳統小學,都幾厲害!你一定跟德很辛苦!
原文章由 VANESSAT 於 08-5-12 01:10 發表
sani77:

好多人報區外校, 我每朝見到好多九龍塘, 奧運果邊學校 d校車, 6:15 a.m. 有 d已係第一站, 小朋友都幾辛苦, 學校好但住得遠, 冬天涷都幾辛苦, 真係要好有毅力. 仲要考慮一樣野, 小朋友若小一適應到唔好再轉 ...

是否很多人報呢?容不容易入呢?
原文章由 video_ming 於 08-5-14 23:25 發表

tung2003

功課其實不是好多.

原文章由 tung2003 於 08-5-14 23:33 發表
是否很多人報呢?容不容易入呢?

功課其實不是好多.是習慣.
我見其他小朋友都讀得好興鬆.
我小朋友k1時成積全A,我覺得囡囡好叻,但在畢業禮時其
他家長都話自己小朋友都是全A,所以學校是有好方法.
有好多小一家長都話卓思學生上小學無問題.(卓思畢業生家長)

我知今年很多人報,因為我有朋友囡囡報.都是收下午班.上午
無晒位,我覺得不難.
‹ 上一主題|下一主題