用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荃灣區band 1生點揀
樓主: lalagirl
go

荃灣區band 1生點揀 [複製鏈接]

原文章由 Ericmo 於 08-5-1 13:27 發表

judywan,

可否也把資料PM我? Thanks!
好頭痛呀!

老師叫進取D,但家長就想穩陣D!

Ericmo ,你個 PM BOX 拒收訊息

"Ericmo 拒絕接受您或所有人發來的私人短訊,請返回修改。

[ 點擊這裡返回上一頁 ]"

原文章由 judywan 於 08-5-1 15:24 發表

Ericmo ,你個 PM BOX 拒收訊息

"Ericmo 拒絕接受您或所有人發來的私人短訊,請返回修改。

[ 點擊這裡返回上一頁 ]"

Sorry, 唔知點解! 不如e-mail 給我

[email protected]

Thanks!

原文章由 Ericmo 於 08-5-1 16:10 發表

Sorry, 唔知點解! 不如e-mail 給我

[email protected]

Thanks!

唔知你想要乜野資料呢????

荃官我唔知, 但港島QC 及 BPS 兩間名官中肯定一向有非公務員子女及非官小學生 成功叩門 !

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 15:43 發表

..........唔係公務員子女,又唔係官立小學生,揀官中沒得叩門呀!.....

原文章由 judywan 於 08-5-1 16:59 發表

唔知你想要乜野資料呢????

是否有往年叩門位資料?   

我無聽過因為學生公務員子女叩官中門機會大D喎! 乜叩門唔係睇成績架咩?

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 15:43 發表

唔係公務員子女,又唔係官立小學生,揀官中沒得叩門呀!浪費子彈啦!區內有好多英中揀啦!淺攪!

以我所知舊年連位收左198個, 有兩個空位同埋留級位(唔知十個位中有幾多人要留級). 我仔同學有個叩門收左.

照計第一志願都唔夠派英中位, 放第二及第三志願都係英中就真係..., 好多人都將王少清放第二志願, 如果你第一志願派唔到, 到第二志願其他人就去王少清, 你就費左票(因為英中位都無晒), 當去到第四志願如果你放王少清, 其他人都起第二志願攞晒王少清d位, 你仲有機會? 我識人將荃葵英中放晒頭七/八位, 佢終於派左去第九位.

原文章由 lalagirl 於 08-4-29 10:41 發表
小兒學校 第 1-77 名都是band 1生,咁!係唔係大部份人都會揀荃官呢?  Please share!

原文章由 Ericmo 於 08-5-1 18:29 發表

是否有往年叩門位資料?   

你個依貓打番轉頭話SEND 唔到。。。

其實荃灣網得3間英中真是幾可憐, 我都想到頭爆, 因為上得band 1 線的家長都是想個子女讀英中, 搶學位都搶死, 間間學校都有唔同的對策, 有的就好保守, 有的進取到, 連家長都嚇親, 以我覺得頭3個志願最緊要, 一派唔到除非是第四志願擺band2中學不是的話多數都飛到十幾志願, 不過大家都要平常心去面對, 因為的小朋友都是睇家長反應, 你地擔心佢仲擔心, 所以就算是去左band 2都唔緊要只要大家有多的時間去關心小朋友, 比多的時間去應識去的朋友, 小朋友就無咁意學壞, 在此我都希望大家可以去到心義的學校

原文章由 beaclem 於 08-5-1 19:21 發表
我無聽過因為學生公務員子女叩官中門機會大D喎! 乜叩門唔係睇成績架咩?

同意呀, 叩官中門我無聽過因為學生係公務員子女機會大D!(我識人唔係務員都叩倒庇利羅士同荃官),我想信官中係好睇學業成績 (因為咁啱兩個叩倒門都係全級5名內)!所以六年級最後一次考試需然唔係呈分, 但叩門時成績進步就會幫倒你, 千其唔好比呈分果幾次明顯差左, 所以唔好放棄期終試!

[ 本文章最後由 sameiyi 於 08-5-4 11:20 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題