用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 所謂 :當30%band 1?如果有一區相差10%既話就死得人多 ...
go

所謂 :當30%band 1?如果有一區相差10%既話就死得人多! [複製鏈接]

近來興起數據分析當中所謂 :當30%band 1?如果有一區相差10%既話就死得人多!希望區區真係啱啱好冇多冇小咁 當真30%band 1?啦!     家長自己淋淋啦!

[ 本文章最後由 sandy234t 於 08-4-29 01:19 編輯 ]
   0    0    0    0

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 01:12 發表
近來興起數據分析當中所謂 :當30%band 1?如果有一區相差10%既話就死得人多!希望區區真係啱啱好冇多冇小咁 當真30%band 1?啦!     家長自己淋淋啦!   ...

我很同意你既講法, 家長當然要自己去諗. 所謂大胆假設, 小心求證. 數據係死既, 人係生既, 唔通o的家長會咁傻, 盲目咁填咩. 以下係我用試算表調整自行離場的band 1 (10%, 20% 和 30%)的成功率比較. 家長可以睇下.

校網10%20%30%
中西區83.9110.41161.39
灣仔60.3180.55121.23
南區21.5926.7335.09
東區46.0252.7961.89
油尖旺67.9783.45108.05
九龍城74.6688.07107.34
深水土步57.3768.5285.05
黃大仙37.9846.3859.56
觀塘51.9659.2668.96
葵青47.8651.9656.84
荃灣41.3148.6359.1
沙田88.2399.34113.65
元朗28.5133.4340.41
屯門38.1343.0949.53
西貢12.1114.0616.76
北區22.7525.7529.66
大埔67.6272.9379.15
離島3.955.046.96

以全港計算, 英中派位學額的總數是12196個, 以此推算自行的英中學額 = 12196 / 90% / 70% x 30% = 5808個 (部分為band 2)

總離場人數是 72322 -  45702 = 26620 (包括自行獲取錄及考取直資)

以上資料可供家長參考.

唔係好明以上既數字,可唔可以解釋一下!
豬仔兔

原文章由 豬仔兔 於 08-4-29 15:55 發表
唔係好明以上既數字,可唔可以解釋一下!

如果你有留意我另一個關於計算band 1生入英中的機會的topic, 就會見到我假設自行派位離場的band 1生是30%. 因為呢個數既變化, 會影響成功機會, 所以我順便計埋10%和20%band 1生離場後的成功機會.

下面全港性既數字, 令你多些數據去估計自行派位離場的band 1生比率.

每區band1多小唔知,相差唔知,band2多小唔知,相差唔知?每個band如果相差5-10%,即係話其它地區跟住相差,骨牌相差!大胆假設做到重係有小小離普添,小心求証就係用當字求証,家長唔識以為沒有問題之下band3生大胆博band2,band2生又大胆博band1,band1生就以為以上分析正確每區都係夠派?狂填名校!分析還分析,唔好不負責任,害死人吖!

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 16:15 發表
每區band1多小唔知,相差唔知,band2多小唔知,相差唔知?每個band如果相差5-10%,即係話其它地區跟住相差,骨牌相差!大胆假設做到重係有小小離普添,小心求証就係用當字求証,家長唔識以為沒有問題之下band3生大胆博band2,band2生又大 ...

真奇怪!唔知點解BK成日都有這類人, 斷章取義, 嘩眾取寵, 當o的家長係白痴! 分析係要自己做既, 唔係靠我把口講既.  試算表已經出咗, 家長鍾意將個band 1數set做0都得! 小心求証既網址係呢度, 各位家長可以登入去, 睇下幫唔幫到手! 我唔會再回應你任何自以為是的人身攻擊, 我係害人定幫人, 家長自己有眼睇!

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1388012&extra=page%3D3
:;pppp: :;pppp: :;pppp:

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-29 17:13 編輯 ]

害死人吖!完全不能接受這種自圓其說,band1.2.3.完全用假設?每區唔係一定係30%band1,不負責假設每區30%band1係第一錯,衹要有一區校網多或小5-10%差距,咁全港每區band1數字就因應骨牌效應向上或向下調整,完全不負責做法,其他band一樣,這些無知分析,小學生都知,每區可以用「當」字來評估為30%band1???不負責任行為.

原文章由 khmama 於 08-4-29 17:11 發表

真奇怪!唔知點解BK成日都有這類人, 斷章取義, 嘩眾取寵, 當o的家長係白痴! 分析係要自己做既, 唔係靠我把口講既.  試算表已經出咗, 家長鍾意將個band 1數set做0都得! 小心求証既網址係呢度, 各位家長可以登入去,  ...

khmama,

唔使激氣,bk好多媽咪都係真心幫人,人家小人之心,仲要用一些挑釁語氣,可以不理。

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-4-29 17:47 發表

khmama,

唔使激氣,bk好多媽咪都係真心幫人,人家小人之心,仲要用一些挑釁語氣,可以不理。

你最有心最負責!猛話香港聖瑪加利女書院 好,害死人吖!band3校叫band2家長揀猛話好?你最有心,我指出該校不多好咁就叫挑釁語氣??????唔通學你話香港聖瑪加利女書院好咁就叫負責任???

每區的小六學生真係被平均分為三份架wor,即係頭個份1/3係band1生,第二份係band 2生,最尾個份係band 3生.每區都係o甘分啦,只係學生數目唔同o者.
khmama估只係自行階段有幾多%band1學生被取錄,呢個數當然會每區都唔同啦,呢個數我們無法得知所以要估o囉.

原文章由 3kids媽咪 於 08-4-29 18:04 發表
每區的小六學生真係被平均分為三份架wor,即係頭個份1/3係band1生,第二份係band 2生,最尾個份係band 3生.每區都係o甘分啦,只係學生數目唔同o者.
khmama估只係自行階段有幾多%band1學生被取錄,呢個數當然會每區都唔同 ...

全港所有升中生會分成三個band

每區band1學生有多有少,唔可以區區都30%band1呀!

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 18:01 發表

你最有心最負責!猛話香港聖瑪加利女書院 好,害死人吖!band3校叫band2家長揀猛話好?你最有心,我指出該校不多好咁就叫挑釁語氣??????唔通學你話香港聖瑪加利女書院好咁就叫負責任???
...

我無意跟你爭拗,我有無話香港聖瑪加利女書院"好",大家去個topic就會睇到。 我說有人挑釁語氣,並非在單一個topic所看到,我諗其他bk家長稍稍近期有留意"升中派位"一欄自會心中有數。

[ 本文章最後由 Ms.ChanChan 於 08-4-29 18:14 編輯 ]

甲部就全港學生排位,乙部就分區排位.都係分三份,有人話乙部係band1,甲部有可能係band 2.
不是'當'30%係band1學生.eg:黃大仙區有4800升中生.o甘該區每個banding都會有1600人.(不知是否我會錯你意,定係你會錯我意呢?!)但甲部派位時,我們就不知4800人中有多少是全港性band1生了.未必有1600人o勒.不過老師會根據去年而'估計'到

[ 本文章最後由 3kids媽咪 於 08-4-29 18:32 編輯 ]

原文章由 3kids媽咪 於 08-4-29 18:16 發表
甲部就全港排位,乙部就分區排位.都係分三份,有人話乙部係band1,甲部有可能係band 2.

每區唔會啱啱好30%band1學生,全區90人升中,唔係一定30人就係band1生呀!

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 18:20 發表

每區唔會啱啱好30%band1學生,全區90人升中,唔係一定30人就係band1生呀!

以''區''就係咁計喎,
(30%係band 1, 30% band 2,  30%band3)
連學校都係咁計畀我們家長,
以''學校''就未必,
間間程度不一,
派位人數就都未必係咁,
唔知自行收左係band 幾嘅,
家長自己調整,
BK mami 都係畀多D資料大家分析。

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-4-30 01:59 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

khmama,

你的分析對我好有用,
多謝。

khmama,

你比我地的資料真係好有用,  你願意撥時間做試算表及解答眾BK家長之問題, 謝謝你!

hkmama,

你的分析對我都好有用。

多謝你!

hkmama,

我都收到你的分析
對我的分析都好有用

多謝你!

明年的數據, 我都要靠你啦
‹ 上一主題|下一主題