用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區
樓主: Today123
go

葵青區 [複製鏈接]

多謝晒你的意見!

原文章由 wtl_felix 於 08-4-30 09:51 發表
小兒就讀 Band 1 小學, 三次報分試成績都是全級頭三名, 如選頭6間Band 1頭英中機會如何? 會否太冒險? 但學校老師則建議第三志願選中中(本人不太願意), 應點選擇呢? 可否比D意見呢? 謝謝。 ...

其實如果頭2個志願放英中都得, 不過你想全放英中都無問題, 因為你根本唔想讀中中, 比左你都去叩門啦, 你個小朋友成績都ok, 叩門都有機會, 不過就要的時間囉, 到左抽獎的時候, 就是鬥好運, 不是鬥分數

原文章由 stephanieching 於 08-4-29 21:24 發表
各位, 我是住在青衣區的, 雖然囡囡今年只是K2, 但我己好煩同佢選小學, 因小學同中學關係好大, 我搬來青衣只是數年, 對葵青區好唔熟, 因你哋是過來人, 可否指教一下我呢 !  我有幾個選擇 :

1) 大抽獎統一派位 (我想 ...

我姪女讀世德的,如果谷得的小朋可選。如果要讀得開心,就選主恩吧。世德好現實,什麼也祇照顧精英班的。這2年,主恩口碑不錯。但派位仍是世德好。不過你可看看世德今年派位有無大跌再考慮的。

[ 本文章最後由 Today123 於 08-4-30 12:59 編輯 ]

原文章由 wunchingmama 於 08-4-30 10:47 發表

小兒是荃灣區, 三次報分試成績都是全級頭一二名. 學校老師建議全選英中(from 1st to 7th choice), 之後才填 Band 1中中, Band 2 中中........
原因是如此成績無理由不博入英中, 就算真是派得不好, 亦有信心他能叩 ...

你兒子成績咁好而又有信心,當然可這樣。而且你兒子在第一階段應該已被取綠。

[ 本文章最後由 Today123 於 08-4-30 12:56 編輯 ]

原文章由 wtl_felix 於 08-4-30 09:51 發表
小兒就讀 Band 1 小學, 三次報分試成績都是全級頭三名, 如選頭6間Band 1頭英中機會如何? 會否太冒險? 但學校老師則建議第三志願選中中(本人不太願意), 應點選擇呢? 可否比D意見呢? 謝謝。 ...

我覺得你不用擔心,我相信你兒子咁好成績,第一(自行)階段已被取綠。
‹ 上一主題|下一主題