用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區
樓主: Today123
go

葵青區 [複製鏈接]

原文章由 minicat 於 08-4-28 22:55 發表

當然係老師啦!跨區位又叫皇帝位,不懂家長以為跟同區葵青爭,不理也吧!沒有人會把band1生第一選用band2這麼笨,這個bk網區區也有人時常對人說往年不夠派建議band1家長選band2頭中學放在第一位穩陣?今年全港升中人數大減九 ...

有人叫band1生第一志願選band2學校,唔係嘛?

另外,今年學生人數雖然減小了,但葵青區卻要比往年撥出多些位給別區,所以比例與往年其實相差無幾的。這是我姪女小學校長說的,應該沒錯。

我姪女是band1生(中至尾),但英文不太好,所以打算選band1中中以免跟唔上。她父母首選八三總理,但她自己想選陳兆民。其實我們都知2間差不多(但陳兆民較為低調),但希望有多些意見以便參考一下。

如果係BAND1 中至未,而英文稍差的話(又唔諗住報英中),我都會首選83,佢地都出過一個9優1良會考生,雖然係小數,但整體成績同校風都幾好。。。

[ 本文章最後由 judywan 於 08-4-29 14:31 編輯 ]

原文章由 Today123 於 08-4-29 13:06 發表

幸運地派到林護。而且讀得好開心。

咁你自行有無揀林護, 是不是 唔知自行收定, 揪獎中架

sandy234t / Goody,
Thanks! 明白晒!

原文章由 Goody 於 08-4-29 13:30 發表
你的情況跟選跨區位唔一樣。你應該係會跟青band1生一起派位的。 所謂跨區位其實係他區借給該區的位,好像葵青也有位借給荃灣,而那些位是不會跟葵青學生一起派。
...

<但葵青區卻要比往年撥出多些位給別區>??????
信一成都死!葵青區今年收回657個英中位自己用番,點比往年一樣爭崩頭????今年升中學生又減少5000人,點  <葵青英中學位僧多粥少>????

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 14:32 發表
??????
信一成都死!葵青區今年收回657個英中位自己用番,點比往年一樣爭崩頭????今年升中學生又減少5000人,點  ????
                                                          ...

唔係好明點樣收番657個英中位自己用番,可唔可以講多D。。。

報紙都有賣啦!係自命葵青精明家長唔知啫!

真係唔知。葵青整區得6間英中,開足班都係得約1200個位,居然有能力可以放咁多位比他區,而一次過又可以收番6百幾個。犀利,犀利。。

原文章由 judywan 於 08-4-29 14:57 發表
真係唔知。葵青整區得6間英中,開足班都係得約1200個位,居然有能力可以放咁多位比他區,而一次過又可以收番6百幾個。犀利,犀利。。

唔知可以睇吓d報紙,不理事實祇是自說係冇用嘅!

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 15:01 發表

唔知可以睇吓d報紙,不理事實祇是自說係冇用嘅!

咁葵青D家長就可以安樂哂啦,一定BAND3 都有英中讀啦,等我通知埋荃灣D朋友先,真係唔該哂。。。。。。

原文章由 judywan 於 08-4-29 14:06 發表
如果係BAND1 中至未,而英文稍差的話(又唔諗住報英中),我都會首選83,佢地都出過一個9優1良會考生,雖然係小數,但整體成績同校風都幾好。。。 ...

同意,但真係想知多d陳兆民的評語

原文章由 xokitty 於 08-4-29 14:24 發表

咁你自行有無揀林護, 是不是 唔知自行收定, 揪獎中架

有,但我估係抽的,因此為他數學不太高分,不是頭10名的學生

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 14:32 發表
??????
信一成都死!葵青區今年收回657個英中位自己用番,點比往年一樣爭崩頭????今年升中學生又減少5000人,點  ????
                                                          ...

葵青區英中位一向不夠,每年都有幾百個band1生派不到英中的(所以連band1中中都爭崩頭)。就算不比位其他區也不夠分的,唔係僧多粥少係咩?請指教。如果唔係,小學的老師、校長怎會叫學生第2志願不可選英中,唔係一間小學如是,而係我所識的都是這樣。

你又來自那區呢?葵青區唔同沙田或者中西區的。

[ 本文章最後由 Today123 於 08-4-29 16:10 編輯 ]

原文章由 Today123 於 08-4-29 15:52 發表

葵青區英中位一向不夠,每年都有幾百個band1生派不到英中的(所以連band1中中都爭崩頭)。就算不比位其他區也不夠分的,唔係僧多粥少係咩?請指教。如果唔係,小學的老師、校長怎會叫學生第2志願不可選英中,唔係一間小學如是,而 ...

小學當然希望所有band1生第二志願揀band2啦!每年九月小學公佈大大隻字寫明今年本校band1生升中第1.2志願達99.9%,唔明可以問人,但就唔好自圓其說!

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 16:39 發表

小學當然希望所有band1生第二志願揀band2啦!每年九月小學公佈大大隻字寫明今年本校band1生升中第1.2志願達99.9%,唔明可以問人,但就唔好自圓其說!

...

葵青區每年大約有超過1600個band1小學生,band1英中祇你有大約1200個位,你自己計下數吧,唔好以為自己好識,每區都不同的。

你隨機號碼不好的話,第二輪仲有英中位比你抽?根本有數得計。自己唔去計下,係道誤導他人,葵青區第二志願唔揀間band1中中,分分鐘派到去band3學校。小兒就有同學頭3志願都選英中,結果派到去20幾志願,而佢又唔係頭幾名成績,雖然是band1,扣門也祇扣到band2頭,可悲!其實當時老師已作出警告,但他的父母不知是不懂還是死硬派,結果.....唉!

仲有,希望你禮貌一些,這是討論區,不是給你攻擊別人的地方

小學有這些家長真係有福,唔怪得葵青小學年年有咁多band1組別學生派第一.二志願!如果學這些不用腦家長把band1生第二志願填中文中學咁今年葵青區一定有很多小學band1學派住1.2志願可能達100%都唔定!

各位, 我是住在青衣區的, 雖然囡囡今年只是K2, 但我己好煩同佢選小學, 因小學同中學關係好大, 我搬來青衣只是數年, 對葵青區好唔熟, 因你哋是過來人, 可否指教一下我呢 !  我有幾個選擇 :

1) 大抽獎統一派位 (我想抽到世德或主恩 - 但功課壓力大, 其餘青衣區小學唔想讀)
2) 選直資(在深水涉 - 不是名校果種), 但唔知將來派去邊, 好怕派去Band 3
3) 用阿妹地址抽沙田區小學, 但路途好遠, 派到都唔知點返學 !

請問各位可否指教一下 !

選校急問

小兒就讀 Band 1 小學, 三次報分試成績都是全級頭三名, 如選頭6間Band 1頭英中機會如何? 會否太冒險? 但學校老師則建議第三志願選中中(本人不太願意), 應點選擇呢? 可否比D意見呢? 謝謝。

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 18:08 發表
小學有這些家長真係有福,唔怪得葵青小學年年有咁多band1組別學生派第一.二志願!如果學這些不用腦家長把band1生第二志願填中文中學咁今年葵青區一定有很多小學band1學派住1.2志願可能達100%都唔定! ...

連數都唔識計的人竟然成日話人唔用腦,真係好笑。如果你係葵青區的,你即管試下頭6個志願選英中,到時隨機號碼不好,看你笑不笑得出。

唔好懷疑小學的用心,學校祇係實事求事。講真,學校都希望多些band1學生派英中的,這樣對他們的校譽有更好、更正面的影響。無奈葵青英中學額真的不夠。那些xx%派第1-3志願的資料,祇係作參考,相信沒家長會理會。

你不用再回應了,我不會再講。因為你真係好無禮貌。大家討論,你就成日話人無腦,信一成都死....這一類攻擊性語句。再與你講,就真係無腦了。

原文章由 wtl_felix 於 08-4-30 09:51 發表
小兒就讀 Band 1 小學, 三次報分試成績都是全級頭三名, 如建議頭6間Band 1頭英中機會如何? 會否太冒險? 但學校老師則建議第三志願選中中(本人不太願意), 應點選擇呢? 可否比D意見呢? 謝謝。 ...

小兒是荃灣區, 三次報分試成績都是全級頭一二名. 學校老師建議全選英中(from 1st to 7th choice), 之後才填 Band 1中中, Band 2 中中........
原因是如此成績無理由不博入英中, 就算真是派得不好, 亦有信心他能叩得一席英中學位.
小兒對自己於自行派位表現有信心, 加上就算將中中填在第三志願, 而派中的話, 亦一定會自行叩門, 所以同意學校老師的建議.
‹ 上一主題|下一主題