用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請幫忙分享讀書溫習心得
go

請幫忙分享讀書溫習心得 [複製鏈接]

本人女兒二年級, 沒有一套特定的溫習方法比女兒, 每日做完工課,就是重點溫習默書及做課外練習, 但現在成績不斷退步. 請各位家長指教一下你地既溫習心得, (包括中, 英, 數, 常). 係咪有需要每日溫習當日課堂上所學既野呢?或............
   0    0    0    0

我都想知有冇家長可以分享你地的成果 .... 

原文章由 Skywan 於 08-4-28 15:39 發表
我都想知有冇家長可以分享你地的成果 .... 

其實我覺得唔洗每日溫習當日課堂上所學既野,因為有時敦得好少,而且小朋友回家又要做功課已經很疲倦,如果想像自己,放工後還要不停準備工作只會令他害怕讀書,只要他們平時上課留心聽書,到 weekend 先一次過温(考試另計)相信ok。

其實做完功課,和我談天的時候答我問她上課的內容說得清楚便可以了,其他時間,看課外書﹗

wendyhue
我女現小一,放學後只完成當天功課,好少溫課文,反而會看大量課外書,包括小說,漫畫,及兒童雜誌,只會在默書,測驗及考試前溫習,但佢每科成績都達90分以上,我估你小朋友是否每天溫習,另佢失去趣味,所以成績退步?不如給他多些空間吧.

wendyhue
我和你的情況差不多。囡囡現在小三,分數一直下跌,查看原因,大多數是不小心。我最近改變了溫習方法,便是叫她扮老師出題目考我,和解釋給我聽。

原文章由 wendyhue 於 08-4-28 11:00 發表
本人女兒二年級, 沒有一套特定的溫習方法比女兒, 每日做完工課,就是重點溫習默書及做課外練習, 但現在成績不斷退步. 請各位家長指教一下你地既溫習心得, (包括中, 英, 數, 常). 係咪有需要每日溫習當日課堂上 ...

我細女今年小三,小一同小二既時候成績好好大至上都有八十幾九十幾分,但係一升小三,學校改左唔要測驗變評估,由一年兩次測驗兩次考試變做大約十幾次評估同兩次考試,英文次次評估都唔合格....不過一到考試又會有八十幾九十分喎,依家d成績就比評估拉低晒.....我地都冇晒辦法....

我方法同你一樣, 成績都好好, 暫時唔使擔心...我覺得睇多d 書會比較好.

原文章由 SUSANNA 於 08-4-29 10:27 發表
wendyhue
我女現小一,放學後只完成當天功課,好少溫課文,反而會看大量課外書,包括小說,漫畫,及兒童雜誌,只會在默書,測驗及考試前溫習,但佢每科成績都達90分以上,我估你小朋友是否每天溫習,另佢失去趣味,所以成績退步?不如給他多些空 ...

原文章由 PANCO 於 08-4-29 21:52 發表
我方法同你一樣, 成績都好好, 暫時唔使擔心...我覺得睇多d 書會比較好.

中英文到咗高年級都係考理解,我囡小一時中文所有課文都識背,但點到攞唔到8頭字,今年佢卒之肯自己睇課外書,就唔駛點溫都進步咗

英文除咗睇書外,睇VCD同上網聽古仔都可以識多d字同鍛練到語感,英文故事遊戲網請參考我之前post咗既http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1383733&extra=page%3D1

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1238032&extra=page%3D1

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-4-30 10:56 編輯 ]

星期日下午明珠台都有好多卡通片岩小朋友睇,個d卡通有d有出書,佢地一見到就會好有興趣睇.

多謝各位媽咪既寶貴意見, 其實我個女勁鍾意睇課外書, 特別是小說. 但佢中文科從未試過九十分以上,加上有好多不小心錯誤 所以我擔心佢會唔會忽略左課內文呢?請問各位媽咪, 你地會唔會溫工作紙及作業呢?

原文章由 wendyhue 於 08-4-30 14:14 發表
多謝各位媽咪既寶貴意見, 其實我個女勁鍾意睇課外書, 特別是小說. 但佢中文科從未試過九十分以上,加上有好多不小心錯誤 所以我擔心佢會唔會忽略左課內文呢?請問各位媽咪, 你地會唔會溫工作紙及作業呢? ...

鍾意睇小說,好易習慣咗略讀,太快或者覺得題目太易,成績反而唔一定攞到好高分

唔小心,好多時因為冇睇清楚題目,我囡小一中文成績令人搖頭,果時都有買專攻閱讀理解既補充俾佢做,仲叫佢逐個字讀出黎(唔識讀既,會叫佢做完題目才解俾佢聽)

之後,我叫佢考試時響個心度逐字讀,尤其係重組句子,一定要寫完數字順序後再讀一次

佢記得既話,果部分就少錯d,不過如遇上佢唔識既字,就唔係好work

假如您囡兒鍾意睇書,不妨叫佢響每本書既章節果度,用鉛筆underline20個字內既中心思想,或者叫佢幫d篇章重訂標題,當做一個遊戲咁玩
咁比較容易令小朋友掌握文章既重點,我地試過請讀中學既侄仔咁做,加上俾少少寫文章看似醒鏡d既策略俾佢,不過因為冇乜持續咁督促,成績大概只提升咗10分上下

仲有,可以既話,幫佢開一本新生字本,請佢睇書時逢遇到覺得好精采既形容,就抄低佢(唔好寫單字,而係抄成句),每次到作文練習時,就叫佢先攞本自家精選出黎睇一次,睇吓乜可以偷蹺用既

--呢個方法我中學時用過響英文度。老實講,我中文系出身,英文響同輩中係最差既,小二阿囡學緊既生字,我都唔識得晒,但係我用呢個方法寫既中學英文作文,就尚算ok(我多數唔記生字,係記verb+prep,咁就唔駛串字,而用多幾次,就可以上腦),都有俾老師讚(但係考試都係因為詞彙量唔夠而死火

另外,響暑假時keep住寫日記,可能都有d幫助?

[ 本文章最後由 csy_ma 於 08-5-2 12:04 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題