用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 21個月, 未識講嘢, 點算好?
go

[聽/語障] 21個月, 未識講嘢, 點算好? [複製鏈接]

我個仔以前都試過講爸爸媽媽, 但越大就越唔願講嘢, 叫佢迫佢都唔肯講, 要人做嘢就只會拖人隻手去攞嘢, 好鍾意睇廣告同noddy sing along, 入神到邊個叫佢都唔應, 但有時會攞起個電話就會講bb話, 讀完書比佢聽佢就會緊住自己又講一次, 但就係bb話, 之前去健康院姑娘要佢兩歲返去跟進.

我個仔似唔似有問題?
我個仔係咪都要等佢兩歲返健康院先至可以跟進?
可以自己搵私家check嗎? 咁細可以check到嗎?
   0    0    0    0

細都可以check.你想check speech 或hearing.

一般二歲check就好d.

你去協康會問下啦

原文章由 CSbaby 於 08-4-28 10:46 發表
我個仔以前都試過講爸爸媽媽, 但越大就越唔願講嘢, 叫佢迫佢都唔肯講, 要人做嘢就只會拖人隻手去攞嘢, 好鍾意睇廣告同noddy sing along, 入神到邊個叫佢都唔應, 但有時會攞起個電話就會講bb話, 讀完書比佢聽佢就會緊 ...

咁即係都係等二歲, 睇情況先至同佢去check.

你家人當中一般係幾大開始講野??
如果家族中有語言發展較慢的情形, 你仔仔都好大機會GA..

回覆 #5 CSbaby 的文章

你個仔同我個仔情況一模一樣.佢宜家27個月,下個月入幼兒院返學啦.兩歲返健康院時發現語言遲緩半年,宜家等緊去見兒童評估中心治療師.之前去過私人同聖雅各st做評估,呢緊星期六開始上治療,希望佢可以快d追番,唔好成日ee啊啊.

回覆 #1 littlelamblamb 的文章

唔好再俾佢睇英文vcd,睇番廣東話.治療師話對佢地講野有幫助.

我的小朋友也是這個情況,現在二十三個月,但連爸爸媽媽都不懂講,想要東西時又只是捉你隻手去拿,成日就e e 啊啊,健康院都叫我二歲時帶他返去做評估,真擔心死,老爺奶奶又成日問住BB咁大個都不懂講話,真很大壓力,點算!

我的case都係同你一樣, 到個仔兩歲我打算帶佢做評估!

原文章由 tize2002 於 08-5-3 06:45 發表
我的小朋友也是這個情況,現在二十三個月,但連爸爸媽媽都不懂講,想要東西時又只是捉你隻手去拿,成日就e e 啊啊,健康院都叫我二歲時帶他返去做評估,真擔心死,老爺奶奶又成日問住BB咁大個都不懂講話,真很大壓力,點算! ...

我個仔又系咁啊,點算啊,真系好大壓力,好担心啁

除了照去做檢查之外,若給他早些入學,接觸多些同齡的小朋友,不知會好些?請問有成功的家長個案在此分享一下?

好唔開心, 可能比咗好多壓力自己, 所以都比咗壓力囝囝, 屋企人! 囝囝百厭要爬上窗台睇電視, 但因為怕危險, 爸爸好大聲鬧囝囝, 囝囝即時好驚, 囝囝雖然冇喊, 乖乖唔出聲!  囝囝食嘢又唔知飽, 好鍾意食嘢, 有時啲粥熱騰騰佢都拉我隻手等佢快啲有得食!  佢而家仲識得o係張床褥上急速自轉然後跌落床, 佢玩得好開心, 我就好担心喇!

其實有時囝囝百厭, 講極都唔聽, 佢又唔比反應, 係未要惡或用少量體罰, 如手背仔? 我真係唔識教, 有冇人可以比意見?

我個女29個月大,2個月前去過做評估,但治療師都話要等囡囡返學先再做評估。 佢表達和理能力都慢了約半年至十二個月,而家講單字多和BB話,但我覺得佢有進步,已經放心好多。我相信她有信心便自然會講。   放鬆......你急佢唔急!

請問你喺邊度同囡囡做評估?
囡囡有冇上playgroup?

原文章由 mohilda 於 08-5-5 14:31 發表
我個女29個月大,2個月前去過做評估,但治療師都話要等囡囡返學先再做評估。 佢表達和理能力都慢了約半年至十二個月,而家講單字多和BB話,但我覺得佢有進步,已經放心好多。我相信她有信心便自然會講。:kis ...

我的囡囡又是這樣, 現在25個月, 只是講BB話, 可以講好長, 但我們完全不明, 就連爸爸媽媽印象中都沒有說過. 我好擔心.

好一定是會好些,都要找出原因加上trainimg啦

原文章由 tize2002 於 08-5-5 08:09 發表
除了照去做檢查之外,若給他早些入學,接觸多些同齡的小朋友,不知會好些?請問有成功的家長個案在此分享一下?

我個仔25個月都係唔識講野,2歲去健康院時轉介左去專科見姑娘做初步評估,但姑娘話有結果後排期見醫生要等半年,太耐了,所以我自己去搵私人言語治療師做評估及治療,治療師話仔仔理解能力無問題,語言能力只有一歲,佢話有可能係環境因素影響,因為我地太就佢,無俾機會仔仔講野,而家我仔仔每星期在中心做半小時言語治療,剛剛上了一節,都ok,希望有進步啦!

carmenleung,

Can you please pm me the details of your therapy centre?

原文章由 carmenleung 於 08-5-8 18:34 發表
我個仔25個月都係唔識講野,2歲去健康院時轉介左去專科見姑娘做初步評估,但姑娘話有結果後排期見醫生要等半年,太耐了,所以我自己去搵私人言語治療師做評估及治療,治療師話仔仔理解能力無問題,語言能力只有一歲,佢話有 ...

‹ 上一主題|下一主題