用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荃灣浸信會幼稚園 0809荃浸上午班家長
樓主: mannawongwy
go

0809荃浸上午班家長 [複製鏈接]

mannawongwy,

其實我囡囡都面對你同一個問題,我就成日好擔心呢個適應轉校問題,但好多朋友同我講唔使擔心小朋友好容易適應架! 我咪成日同囡囡講佢大個要升班,要在另一家學校返學,同埋我又帶囡囡星期日返教會,等佢去多 d 呢個地方,就熟習左唔覺得陌生,而荃浸有個好處,就係佢係教會,星期日都可以同小朋友返下,唔似一般幼稚園,未返學唔可以去。不過我囡囡仲有樣野可以幫到佢,就係佢有另一個小朋友係識得,又係係荃浸讀上午班,希望佢地編埋同一班就會好d添!

原文章由 mannawongwy 於 08-5-12 14:22 發表
仔仔已經知到9月會讀新學校,但佢表現出一點不開心。
大家會如何協助孩子轉校?

mannawongwy & ev928

我都同你們一樣! 我孖b都已經在讀n1班, 我都怕他們不適應轉校的生活. 我每次千色店都會帶他們去荃浸門口同他們講9月要在這裡返學. 希望到時會ok 啦!

原文章由 ev928 於 08-5-13 00:46 發表
mannawongwy,

其實我囡囡都面對你同一個問題,我就成日好擔心呢個適應轉校問題,但好多朋友同我講唔使擔心小朋友好容易適應架! 我咪成日同囡囡講佢大個要升班,要在另一家學校返學,同埋我又帶囡囡星期日返教會,等佢去多 d  ...
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

ev928 and mrswong1998

我都有同仔仔講過大個仔轉學校,但佢一向不會主動講學校情況的,但近一個星期,佢成日講而家學校ga老師,有d奇怪

mannawongwy
昨晚我再同孖B講, 要轉校的事. 他們一齊同我講唔要新學校. 真係頭痛.

原文章由 mannawongwy 於 08-5-13 23:45 發表
ev928 and mrswong1998

我都有同仔仔講過大個仔轉學校,但佢一向不會主動講學校情況的,但近一個星期,佢成日講而家學校ga老師,有d奇怪
Putting all your troubles on him, for he takes care of you. (Peter I 5:7)

Mrswong1998

我打算多一點帶仔仔經過荃浸, 希望佢可以早d認得學校ga外形, 對學校有多d印象啦

hi! nice tomeet you !

請問各位有冇訂到label呢? 您地收到貨未呀? 大家有冇用過佢o個隻鞋貼label呢? 唔知好唔好用呢?
"我們愛,因為神先愛我們。"

HelloKitty,

我個囡讀 NURSURY 時,已在網上訂過架啦! 好好用,又抵用,因為仲有存貨,所以今次冇訂到。我訂衫果個同有訂鞋個果。

原文章由 HelloKitty* 於 08-5-15 07:53 發表
hi! nice tomeet you !

請問各位有冇訂到label呢? 您地收到貨未呀? 大家有冇用過佢o個隻鞋貼label呢? 唔知好唔好用呢? ...

label 好似要等2星期wo

各位:

label ga 通告上寫, 要等2星期才有貨
但我想問: 有得訂鞋ga label咩?

原文章由 mannawongwy 於 08-5-15 21:19 發表
各位:

hihi
有訂鞋的label咩?
where有得訂?
thanks

dear all

我都沒有訂, 因我買左部標籤機, 非常方便, 可以貼又可以燙.
不過鞋就唔得!

原文章由 TszHin_Jim 於 08-5-15 22:38 發表

hihi
有訂鞋的label咩?
where有得訂?
thanks

有架! 都係個間公司,您可以上網order的。

原文章由 mannawongwy 於 08-5-15 21:19 發表
各位:

"我們愛,因為神先愛我們。"

mannawongwy, TszHim_Jim

你上返佢個網訂呀!都好方便落order 架! 真係值得訂又唔貴,同埋佢個label唔易爛同走色,因為佢上面有多塊透明保護膜給你的。

各位:

THANKS
我會上佢地websie睇清楚

大家如何協助孩子學習中文

有沒有一些出版社的書或字卡推介呢?
我想暑假期間做多些準備

重有一個星期就開學喇,我好緊張呀,唔知小肥會喊幾耐,個個都估小肥會喊一個月以上,可能佢太痴身,唉!16/9都唔知比唔比佢搭校車~~

My girl named Kesia So (1B) study the morning class also.  She is not speaking very good now so I am a little bit worry whether she can communciate well with other schoolmates.  Hope she can strong enough to go to shcool individual without crying.

你地好呀!
我 b女得16個月大咋, 不過我乽想佢入呢間學校!
但聽講好難入 ga 喎, 請問各位家長.
當同小朋友面試時, 有咩要注意 ga?
因為咩都唔識又要煩入學問題. 頭都痛埋
‹ 上一主題|下一主題