用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港聖瑪加利女書院==好不好?????
go

香港聖瑪加利女書院==好不好????? [複製鏈接]

香港聖瑪加利女書院==好不好?????
這間中學好不好, 是不是英文中學,band ?.校風好不好.有沒有人的子女在這間學校讀? Pls comment==very ugent want to know
   0    0    0    0

原文章由 baby123 於 08-4-26 21:03 發表
香港聖瑪加利女書院==好不好?????
這間中學好不好, 是不是英文中學,band ?.校風好不好.有沒有人的子女在這間學校讀? Pls comment==very ugent want to know

所見學生校風真的不太理想 如果填表可以不放在頭十位 就問題不大

簽名被屏蔽

原文章由 reneeleung 於 08-4-27 01:29 發表
在中西區,佢的確係一間家長眼中的"差"學校, 因為其他的學校實在太"好".
但我住了學校對面約10年以上(1995-2005), 我未見過像他區"差"學校一樣有金毛仔等學生放學; 在學校附近餐廳未見過學生粗口滿天, 或食煙. d女仔 ...

唔明你想講佢真係差定好............我見學生粗口滿天飛,學校附近有街外金毛飛一齊食晏....食煙不在話下..........不過,班中總有一兩三個好學生,絕不能沒殺

簽名被屏蔽

原文章由 reneeleung 於 08-4-29 12:08 發表
sorry! 我d中文寫得唔好. 但你quote的句子不是我寫的.  
我話"未見過"像他區"差"學校一樣有金毛仔等學生放學; "未見過" 在學校附近餐廳學生粗口滿天, 或食煙. d女仔都幾斯文. ...

聽聞今年轉了校長,會銳意在校風方面下些功夫。 其實覺得間學校當然不是理想之選,但亦不算好差。 若過BAND 2尾學生都可以考慮。

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-4-29 12:19 發表

聽聞今年轉了校長,會銳意在校風方面下些功夫。 其實覺得間學校當然不是理想之選,但亦不算好差。 若過BAND 2尾學生都可以考慮。

想問Ms.ChanChan家長如你有小朋友係咁ge,band,你會唔會因為轉咗校長就比你子女入去讀書呢!

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 14:59 發表

想問Ms.ChanChan家長如你有小朋友係咁ge,band,你會唔會因為轉咗校長就比你子女入去讀書呢!

講真,去到band 2 尾,而又想在原區入讀英文中學,呢個可能都係一個出路。 因為區內學校banding差異頗大,其他band 3 學校見過校風更加不堪。

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-4-29 15:12 發表

講真,去到band 2 尾,而又想在原區入讀英文中學,呢個可能都係一個出路。 因為區內學校banding差異頗大,其他band 3 學校見過校風更加不堪。

換校長!校風不會在短短幾年改變,家長講出因直資可用英文教學,呢一d賣點還可以。

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 15:38 發表

換校長!校風不會在短短幾年改變,家長講出因直資可用英文教學,呢一d賣點還可以。

sandy234t,

謝謝賜教。

但想講的是,這間中學校風也許不是很純樸(相比其他同區名女英中),但也絕非十分"差"。 校長努力改革校風怎樣看也是正面的,當然是否能夠在短時間內做出成績有當別論。

利益申報:本人的子女並沒有在該校就讀,本人亦並非該校的職員。

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-4-29 15:50 發表

sandy234t,

謝謝賜教。

但想講的是,這間中學校風也許不是很純樸(相比其他同區名女英中),但也絕非十分"差"。 校長努力改革校風怎樣看也是正面的,當然是否能夠在短時間內做出成績有當別論。

利益申報:本人的子女並沒 ...

band2.3學生,唔係短短幾年就可以改變,校長雖然有心但係?等呢班學生畢晒業,往後五年揀番d行為好小小嘅學生先啦!

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 16:54 發表

band2.3學生,唔係短短幾年就可以改變,校長雖然有心但係?等呢班學生畢晒業,往後五年揀番d行為好小小嘅學生先啦!

以你意見,現在該校學生的行為又點唔好法呢?

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-4-29 16:56 發表

你指堅道果間,麻麻地!

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-4-29 16:56 發表

好就唔駛輪落到band3校啦!唔好害band2學生家長,入去呢間學校,講野要負責任,唔好害人!

原文章由 sandy234t 於 08-4-29 17:54 發表

好就唔駛輪落到band3校啦!唔好害band2學生家長,入去呢間學校,講野要負責任,唔好害人!

你話我害人,你咁講是否公道?又是否負責任?

同家長講話港聖瑪加利女書院幾好呀!

負不負責任就由那些家長把子女送入去升讀之後就一清二楚!

‹ 上一主題|下一主題