用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 教你估計各區實際英中學位競爭數據
樓主: khmama
go

教你估計各區實際英中學位競爭數據 [複製鏈接]

khmama,

可否也分析一下灣仔區的情況, thanks!

原文章由 khmama 於 08-4-27 09:37 發表

葵青的考生人數是4455人, 派位學額是3392 個, 即是自行階段後冇咗 4455 - 3392 = 1063 人. 當30%band 1, 即是1063 x 30% = 319人離場. 葵青的band 1生數目是4455 / 3 = 1485 人. 所以參加派位的band 1 生只有1485  ...

khmama,
唔該晒,真抵死睇漏眼你原來已經覆咗我
不過還有問題, 請幫忙教路
1)葵青區只有6間英中:
   - 林護 (82+33位聯系)
   - 安柱 (110位)
   - 李兆基 (110位)
   - 善德 (107位)
   - 保祿 (女校無仔份)
   - 蕭明 (女校無仔份)
   - 可風 (屬他區15位)
2)如這樣, 一半一半機會,乙部放頭、二志願是英中,第三志願開始放中中, 是否保守呢?
3)或是全放英中先呢

想咗成晚唔問唔得......再次拜託拜託拜託khmama

回覆 #59 木土土 的文章

All the primary schools in Hong Kong are advised by Education Bureau that the percentage of Banding are not allowed to announce to the public.

khmama,

可否分析一下沙田區情況。謝謝!

簽名被屏蔽

回覆 #65 Henrymama 的文章

khmama,

可否分析一下深水步情況。謝謝!

Hi khmama,

可否分析一下北區的情況, thanks!

我地係港島南區, 報紙話13個爭一個英中位, 我個女全級考35, band 1, 請分析及點簡 ?

南區真係幾慘, 不過你個係女都仲好d, 男仔係呢區仲大鑊, 所以先前都諗住轉戰灣仔區....
原文章由 daughterma 於 08-4-28 15:09 發表
我地係港島南區, 報紙話13個爭一個英中位, 我個女全級考35, band 1, 請分析及點簡 ?

[ 本文章最後由 LittleKidult 於 08-4-28 15:29 編輯 ]

hi 你好,

小女是由觀塘區(普通小學)跨區到九龍城區,
老師話佢係band1中的學生,

其實我想知道佢跨區後個banding會唔會跌得好厲害呢?

如果跨區後個banding只係微跌,咁我將九龍城區內的英中全部填於頭十位,這是否太進取?

因為老師說如果係九龍城區就最好填晒band 1既英中學校先.

多謝指教! thanks!!

小女是由深水區跨區到葵青區,
老師話佢係band1中的學生,

填乙部 (自己想填): 1. 安柱  (自行已選)
                                2. 保祿
                                 3. 蕭明
(老師提議)  1. 安柱
                     2. 全完, 但我覺得不甘心那麼早填中中
                     3. 伍若瑜

老師認為 「安柱、保祿、蕭明」只能三選一,而第二全完為不錯的band 1 學校。
老師的提議是否保守做法,而我選的較為冒險?

請給我意見!

多謝指教! thanks!!

回覆 #1 lab 的文章

khmama,
我想問我個仔是九龍城band 1生,如果頭六、七個志願填英中,有無問題?
第一志願得二十個位博唔博得過?

原文章由 daughterma 於 08-4-28 15:09 發表

南區的考生人數是1830人, 派位學額是894 個, 即是自行階段後冇咗 1830 - 894 = 936 人. 當30%band 1, 即是936 x 30% = 281人離場. 南區的band 1生數目是1830 / 3 = 610 人. 所以參加派位的band 1 生只有610 - 281 = 329人. 英中學額是 135個, 其中非保留學位105個, 直屬/附屬學額有30個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1 (唔知係唔係), 即是有30人不會爭非保留學額. 所以最後約有329 - 30 = 299 人爭 105個非保留學位, 即 2.85 人爭 1 學位. 成功機會是35%.

原文章由 mamawwe 於 08-4-27 20:17 發表

我想請問港島東區又如何呢,可否分析一下, 因區內的band 1 英中學位好像不多?

港島東的考生人數是4527人, 派位學額是2898 個, 即是自行階段後冇咗 4527 - 2898 = 1629 人. 當30%band 1, 即是1629 x 30% = 489人離場. 港島東的band 1生數目是4527 / 3 = 1509 人. 所以參加派位的band 1 生只有1509 - 489 = 1020人. 英中學額是 660個, 其中非保留學位585個, 直屬/附屬學額有75個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有75人不會爭非保留學額. 所以最後約有1020 - 75 = 945 人爭 585個非保留學位, 即 1.62 人爭 1 學位 (成功機會是61.73%).

原文章由 rightlefta 於 08-4-27 23:11 發表
我想請問沙田區又如何呢,可否分析一下? 謝謝!

舊年問極學校都話頭30%係band1, 但升英中的數據又唔公開(我覺得學校排名低左囉), 攪到我呢d band2頭既阿媽唔敢博, 咪比錢讀直資囉, 希望好過讀中中丫... ... 而家到細 ...

沙田的考生人數是5586人, 派位學額是3881 個, 即是自行階段後冇咗 5586 - 3881 = 1705 人. 當30%band 1, 即是1705 x 30% = 512人離場. 沙田的band 1生數目是5586 / 3 = 1862 人. 所以參加派位的band 1 生只有1862 - 512 = 1350人. 英中學額是 1512個, 其中非保留學位1345個, 直屬/附屬學額有167個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有167人不會爭非保留學額. 所以最後約有1350 - 167 = 1183 人爭 1345個非保留學位, 即 0.88 人爭 1 學位 (成功機會是113.64%).

原文章由 SandSand 於 08-4-28 09:07 發表
khmama,

可否也分析一下灣仔區的情況, thanks!

灣仔的考生人數是2616人, 派位學額是1662 個, 即是自行階段後冇咗 2616 - 1662 = 954 人. 當30%band 1, 即是954 x 30% = 286人離場. 灣仔的band 1生數目是2616 / 3 = 872 人. 所以參加派位的band 1 生只有872 - 286 = 586人. 英中學額是 796個, 其中非保留學位229個, 直屬/附屬學額有567個. 直屬/附屬學額應該有70%是band 1, 即是有397人不會爭非保留學額. 所以最後約有586 - 397 = 189 人爭 229個非保留學位, 即 0.83 人爭 1 學位 (成功機會是120.48%).

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-29 15:08 編輯 ]

原文章由 Henrymama 於 08-4-28 10:46 發表
Hi khmama,

可否分析一下大埔區的情況, thanks!

大埔的考生人數是2775人, 派位學額是2147個, 即是自行階段後冇咗 2775 - 2147 = 628 人. 當30%band 1, 即是628 x 30% = 188人離場. 大埔的band 1生數目是2775 / 3 = 925 人. 所以參加派位的band 1 生只有925 - 188 = 737人. 英中學額是 583個, 其中非保留學位583個, 直屬/附屬學額有0個. 所以最後約有737人爭 583個非保留學位, 即 1.26 人爭 1 學位 (成功機會是79.37%).

原文章由 littleyan10 於 08-4-28 11:36 發表
khmama,

可否分析一下深水步情況。謝謝!

深水埗的考生人數是4080人, 派位學額是2398個, 即是自行階段後冇咗 4080 - 2398 = 1682 人. 當30%band 1, 即是1682 x 30% = 505人離場. 深水埗的band 1生數目是4080 / 3 = 1360 人. 所以參加派位的band 1 生只有1360 - 505 = 855人. 英中學額是 819個, 其中非保留學位593個, 直屬/附屬學額有226個. 當其中70%是band 1生, 226 x 70% = 158, 所以最後約有855 - 158 = 697人爭 593個非保留學位, 即 1.18 人爭 1 學位 (成功機會是84.74%).

原文章由 ying_ma 於 08-4-28 14:24 發表
Hi khmama,

可否分析一下北區的情況, thanks!

北區的考生人數是3504人, 派位學額是2285 個, 即是自行階段後冇咗 3504 - 2285 = 1219 人. 當30%band 1, 即是1219 x 30% = 366人離場. 北區的band 1生數目是3504 / 3 = 1168 人. 所以參加派位的band 1 生只有1168 - 366 = 802人. 英中學額是 238個, 其中非保留學位238個, 直屬/附屬學額有0個. 所以最後約有 802 人爭 238個非保留學位, 即 3.37 人爭 1 學位 (成功機會是29.67%).

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-28 23:24 編輯 ]

回覆 #79 khmama 的文章

分析得非常好!
‹ 上一主題|下一主題