用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大角咀/太子有咩小學係好架???
go

大角咀/太子有咩小學係好架??? [複製鏈接]

大角咀/太子有咩小學係好架???

如題.今年我真係要幫我個仔報小學喇,但又唔想佢去跨區讀,亦唔期望佢一定要入名校...但只求有間真真正正愛護教養小朋友既學校...我一直都擔心佢會遇到啲唔盡責/無愛心既老師,但亦唔希望佢遇到啲校風唔好既學校...依家搞到我頭都痛埋...你地有咩提議????

Re: 大角咀/太子有咩小學係好架???

大角嘴天主教(海帆道)

校長、老師同校工都好有愛心。
校長好有教學理念,加入很多新理念。
升中成績都不錯,重有千禧校舍。不過,好多人爭。

另外…
功課略多,每年4測2考,每星期都有中英默各一。
較傳統。

但有無學校有以上既優點(好
校長、老師同校工都好有愛心。
校長好有教學理念,加入很多新理念。
升中成績都不錯,重有千禧校舍。)

但無咁多測驗考試??? 如果真係測得咁密,我怕我個仔頂唔住噃...

中華基督教會協和小學 is a very good school in 太子
做人至緊要開開心心 :-D

Hee Wu is a good school but they have 4 exams and heavy workload.

咁基榮小學好唔好??係全日制定係半日制???

HoHomama,

我想問下功課略多既意思係大約幾多度呢?? 同埋好似好多學校都係最少兩測兩考?? 我其實都有唸呢間架,但我住青衣,好似比較遠左少少,驚打風落雨接佢都比較易d.

Umi 寫道:
HoHomama,

我想問下功課略多既意思係大約幾多度呢?? 同埋好似好多學校都係最少兩測兩考?? 我其實都有唸呢間架,但我住青衣,好似比較遠左少少,驚打風落雨接佢都比較易d.

測兩考。我以前都覺得很多,但是後來發覺四測兩考和兩測兩考差不多,反而更輕鬆,因為每次測驗的範圍少了,更容易應付。

功課每日大概5-6樣,有時加上改正有7-8樣。有個別老師喜歡在測考前給抄寫功課,一抄就抄幾頁or 課,做得功課來都沒有時間溫書。不過,唔係個個老師都咁。睇你好唔好彩。
重有,無「創意默書」,少了點鼓勵。

不過,這是一年半前的情況,不知現在有沒有變。

但是,間學校好warm,小朋友讀得好開心。

青衣好近,坐東涌線10分鐘到奧運加步行10-15分鐘就到,方便過好多人搭校車。

基榮小學
seems pm will move to Shumshuipo, near Ying Wah but don't know the time. pm school is quite famous and secondary school allocation is quite good.
how about 路德會沙崙學校 good or not?

Hi everybody,

協和是一間好好小學, 我姨甥女讀上午校, 功課不算太多, 每年三考三測, 有好多課外活動, 小朋友讀得好開心, 老師有好關心小朋友呀!   
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]
‹ 上一主題|下一主題